torstai 11. helmikuuta 2021

ARKTISTA MEININKIÄ

  Talvea pitelee. Aamulla oli mittarissa -21, tuntuu kuin -31. Enpä heti pimeän selkään lenkille lähtenyt, mutta kun kaupassa oltiin käyty, autolla, uhmasin pakkasherraa, lähdin pienelle kävelylle. Niin uhmakas en ollut, että olisin sauvojen kera kulkenut, ihan normaalivauhtia vain tallustin. Ei pakkasherra uhmaamisesta suivaantunut; ei tuntunut missään, ei kylmä, ei viima. 


  Päässäni on ihan uusi hattu. Pistin elämän risaseksi, ostin päähineen aamulla Tokmanilta. Se oli viimeinen, eli joku jännöskappale. Oli varmaan jäänyt myymättä, koska se on pieni. Mutta kun minulla ei ole kovin suuri kallo, vaan täyttä tavaraa, niin sehän oli aivan sopiva, Ruhtinaalliset kaksi euroa piti kassalla pulittaa! Toivottavasti pakkaset jatkuvat, ettei tullut turhaa investointia tehtyä. 
  Päivällä varmaan lähdetään Hilpan kanssa vielä lenkille. Kun on uusi talvipäähine. Hiihtämään ei viitsi mennä. Viikonlopuksi ilma lauhtuu, sitten jäällä kyllä sivakoidaan.

  Etsin omista blogeistani yhtä juttua. Muistelen joskus kertoneeni Isaac Asimovin Säätiö-sarjassa mainitusta tieteenalasta. Sellaisesta, missä silmäätekevien puheet analysoitiin, ja niistä karsittiin kaikki turha pois. Osoittautui, että yleensä pikä puhe ei itse asiassa sisaltänyt yhtään mitään. Ei sanan sanaa jäänyt jäljelle eräänkään hepun pitkästä vuodatuksesta. Sen takia etsin, että olen unohtanut tuon tieteenalan nimen. Eikä minulla ole Säätiö-sarjaa. Joko alkuperäisen trilogian 1. tai 2. osassa tuosta "lingvistisestä logiikasta" kerrottiin. Sellainen tieteenala olisi tarpeen kehitellä nyt, kymmeniätuhansia vuosia ennen Säätiö-sarjan tapahtumia. Siinä määrin sontaa, epätotuutta ja mitäänsanomuutta nykypäivän kirjoituksista, puheista ja somepostauksista löytyy.
  Kun hain blogeistani sanoilla "Isaac Asimov", tuli tulokseksi toistakymmntä kirjoitusta. Ei kuitenkaan missään mainintaa siitä, mitä etsin. Kun noita blogeja kahlasin, huomasin jutussa V IIVEELLÄ VIESTITTYÄ  per 1.1.2016 seuraavan kappaleen:

   Kun innovaatiosaran ojan yli kerran harpattiin, niin miksei joku Pelle Peloton keksi ja kehitä sovellusta, mikä yhdistää mobiililaitteen  jääkaapiin, pakastimeen ja ruokakomeroon. Ei tarttis töihin lähtiessä kauppalappuja kirjoitella, ostoslistoja miettiä. Ei kun illalla K-Markettiin. kännykkä esiin. Ohjelma ilmoittaisi listan puuttuvista ruokatarpeista. Vaikkapa siten, että tiettyjen perusaineiden puutteet tulisivat aina listalle. Ja jos sovellukseen näpyttelisi, mitä aikoo illalla syödä, se ilmoittaisi puuttuvat raaka-aineet.
 Kehittyneempi versio olisi tietysti eteisen komeroon asennettava laatikko, mikä olisi yhteydessä ruokavarastoihin, lämmitys-, ja ilmastointijärjestelmiin, saunan kiukaaseen, digiboxiin, hälytyslaitteisiin, you name it. Älylaite kommunikoisi tämän "keskusyksikön" kanssa säädellen tarvittavia asioita, listaten olemassa olevia puutteita. Saattaapi olla jo olemassa, tuollaisia systeemejä. Voisi jonkin krediitin kustantaa, moinen ylellisyys. Mutta mukavuudesta pitää olla valmis maksamaan. Kiireiselle ja unohtavalle ihmiselle tuiki tärkeä lisäominaisuus. Minäkö muka kalkkis?

  Taidan olla visionääri? Viisi vuotta sitten uumoilin asioita, jotka ovat täyttä totta tänään. Mitenhän käy samassa blogissa esitelylle toiselle näkymälle:

  Miksei ihminen viisaudessaan ole keksinyt laitetta, mikä kertoo vaikkapa alle kahden metrin etäisyydellä olevan lajitoverin mielentilan; onko tämä rauhallinen, jännittynyt, kuohuksissaan, raivoissaan, amokin riivaama? Luulisi aivokäyrien etäluennan olevan mahdollista tässä langattoman teknologian maailmassa. Siinä olisi konsti ehkäistä määrättömästi aiheettomia solvauksia, spontaaneja pahoinpitelyjä,  provosoituneita päällekarkauksia ja huonosti suunniteltuja ryöstöjä. Moni mieleltään vinksahtanut jäisi patoutumiaan purkamaan poistuvalle selälle, moni nyrkki livahtaisi ilmaan, moni veitsi huitoisi tyhjää, moni Siwan kassa ehtisi painaa nappia, moni perheväkivalta jäisi toteutumatta, jos piippari pärähtäisi, värähtely varoittaisi. Nokialta potkitut sun muut startupilaiset, tässä teille ilmainen vinkki.

  Tällainen sovellus olisi näin korona-aikana siinäkin suhteessa etevä, että se ilmoittaisi, jos joku tolvana hivuttautuisi turvaväliä lähemmäs. Voi olla, että ei kuitenkaan ehdi tähän hätään. Mutta onhan laseriin perustuvia etäisyysmittareita melko edullisesti saatavilla. 

  Pakkaspäivän päivitys on tehty. Vähän uutta, vähän vanhaa. Sellaisia ne tuppaavat immeisen päivät olemaan. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti