maanantai 22. heinäkuuta 2019

VAI NIIN?

  "Useimmat suomalaiset eroavat nelikymppisinä". Siinä suora lainaus eilisestä Ilta-Sanomien jutun otsikosta. Pitäneekö paikkansa? Karkean, ei mihinkään faktaan perustuvan, arvioni mukaan nelikymppisiä suomalaisia on tuollaiset puoli miljoonaa. Onko tosiaan niin, että heistä yli 250 000 eroaa? Uskallan epäillä.

  Tänään iltapäivälehdet hehkuttavat hehkua.

  IL: Käsittämätön käristyspätsi hiillostaa päiväkausia - varoituksia annettu jo perusterveillekin.

  IS: Suomi muuttuu yhä helteisemmäksi – meteorologi parahtaa: ”Ei mitään tolkkua”.

  Yle ottaa rauhallisemmin: Loppuviikosta rikkoutuu 30 lämpöasteen raja ja hellejakso jatkuu heinäkuun loppuun asti.

  Joopa joo. Eikä sadepisaraa odotettavissa. Luonto kuivuu, Saimaan pinta on alkanut laskea, kohta päästään kaivojen pohjat tervaamaan. Tuota kaivojen tervausjuttua toisteli muistaakseni joku äijä Kalle Päätalon jossain kirjassa. Sellaisessa, missä Kalle oli kirvesmiesaikoinaan rakentamassa koulua Rousto-Villen kanssa johonkin Tampereen lähipitäjään. Pyydän anteeksi lähdetietojeni epämääräisyyttä.
 
  Nyt siis hellettä pidetään. Tänään oltiin porukalla Mikkeli cityssä. Hellettä oli sielläkin. Käytiin Kenkäverossa, Minnan Torikahvilassa, Naisvuorella, Kirkkopuiston leikkialueella, jäätelökioskilla, S-Marketissa, Lidlissä ja bensa-asemalla.

  Kenkävero käveltiin melko nopeasti läpi. Ei tarttunut mukaan sitten mitään, mikä on minusta ihme. Siellä on sentään monta myymälää!

  Minnan Torikahvilassa nautittiin lörtysyjä, piirakkaa, kahvia, mehua. Mortti kävi kävi meitä pöydässä moikkaamassa. Muisteltiin hetki Partin Ollia, R.I.P.

  Naisvuorella käytiin tornissa ihailemassa Mikkelin kaupunkikaavaa. Sen verran pieni itse Mikkellin kaupunki on, että hyvän käsityksen tornista siitä saa.

  Kirkkopuiston leikkialueella Iiris testasi moniaita vempeleitä. Viereisestä jäätelökioskista ostettiin jäätelöt, kukin makunsa mukaan.

  Stellan S-Marketista hankittiin Marskin Arinaleipää ja Siiskosen kauraleipää. Sekä kanelia, meinasi unohtua. Ei kaneli toki meinannut unohtua, mutta siitä mainitseminen meinasi. Tarkkuutta, Peppe!

  Lidlistä lähti takapaksiin tarkemmin luettelematon valikoima ruokatarpeita.

  Bensa-asemalla täytettiin veneen mukaan otettu bensatankki.

  Jos jollekin jäi epäselvyyksiä kaupunkimatkamme kulusta, voi hän lähestyä luottamuksella allekirjoittanutta. Yritän vastailla kiperiinkin kysymyksiin asiallisesti.

  Päivä vierähti tuolla matkalla lähes neljään. Hilppa heti ruoantekoon, sillä lörtsyn ja jäätelön voimalla ei pitkälle pötki. Minä ajelin, kaikkea hellettä ja kuivuutta uhmaten, uudenmman nurmikon. Vanhaa osuutta en tohtinut, sillä se saattaa helposti palaa. Kokemusta on.

  Laillinen ja päätösvaltainen neuvosto nuiji pöytään lauselman, jonka mukaan tänään ei saunota. Vesi on lämmenyt parahultaiseksi, joten pulikoidaan siellä pahimmat hiet ja liat pois. On sitä saunaa korvennettukin; joka ilta, kun Tiilikaiset täällä ovat olleet, on pössynnyt. Huilatkoot nyt, huomiseen vetäkööt henkeä.

  Huomenna lämmä lisääntyy. Pitää aamusta tehdä, jos jotain tähdellistä on. Päivällä polskitaan vedessä. "Kellutaan siellä, ku potaatit", erästä tässä nimeltä mainitsematon tuttavaa lainaten. Ehkä ajellaan veneellä johonkin saareen, kun ulapalla ja selkäsaarilla on yleensä vähän viileämpää.

  Uimaan pitää tästä suoriutua, sillä kohta on kahvit tulossa. Lauantaivieraiden jäljilta on tähteellä suklaakakkua, sen kera matkalla levikkeeltä ostettuja mansikoita.

  Mikkelissä en juuri kuvia ottanut. Nämä pari kuitenkin:

Iiris jäätelöannoksensa kimpussa Kirkkopuistossa.


  Ja siitä heti tarkennukseen, ennen kuin kukaan ehtii soittaa! Käytiinhän me, ennen Torikahvilaa, H & M:ssä ostamassa Iirikselle lippis. Tytön hatut olivat jääneet kotiin, ja meiltä lainatut ovat ison sorttisia.

Joni ja Iiris Naisvuoren leikkipuiston parhaan (ja ainoan) laitteen lumoissa.


Pannaan vielä bonuksena eilisiltana hetken mielijohteesta puhelimella napattu kuva pullon hengestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti