keskiviikko 3. heinäkuuta 2019

LOMAMATKALLA, etc, osa 3

  Kolmas päivä Ahvenanmaalla valkeni povattua paremmassa säässä. Aivan sininen taivas tervehti, kun lähdin aamukävelylle.
  Aamu kului kutakuinkin eiliseen tapaan. Ennen kymmentä suoriuduttiin autoon, nokka kohti Kastelholman linnoitusta.


  Melkein ensimmäisinä linnaan päästiin. Lippuluukulta saatiin aarrekartta Iirikselle. Linnaan oli "piilotettu" useita arkkuja, joihin oli kartan ohessa saadussa pussissa olevista palapelipaloista tehtävä kuva. Kuvasta muodostui joku merkki. Tämä merkki osoitti kartalta seuraavan arkun paikan. Viimeisen arkun luona piti vielä löytää lähellä olevista maalauksista kaksi hahmoa. Jos ne osasi poistuessa lippuluukulla nimetä, tuli palkinto. Niin kävi, suklaaraha tuli. Kuvassa ratkotaan ensimmäistä pulmaa linnan ovella.


    Linnoituksesta ensimmäiset tiedot löytyvät vuodelta 1388. Moneen otteeseen, monen hallitsijan toimesta, sitä on lisää rakennettu. Onhan siinä duunareilla ollut hommaa. Eikä luultavasti liittoa takana. Ja kolmikanta taisi yks'kantaan olla yksikanta.



  Kierroksen lopulla, linnasalissa, oli lapsilla mahdollisuus pukeutua vanhoihin vaatteisiin. Iiris tietysti halusi sen tehdä...


  ...eikä Joni palttanut olla käyttämättä tuilaisuutta hyväkseen. Verkkatakki ja lippis valitettavasti paljastavat huijauksen.


  Linnasta jatkettiin kävellen vieressä sijaitsevaan ulkoilmamuseoon. Siellä oli melkoinen määrä vanhaan elämään kuuluvia rakennuksia, oli erilaisia näytöksiä ja esittelyjä, oli lapsille aktiviteeteja. Myönteiset mietteet paikasta jäivät.

Iiris pääsi kunnon puuhevosen selkään.


  Viereisessä kahvilassa tyttö sai vaniljaviinerin ja raparperilimsaa. Siitähän Iiris ilostui!


  Linnoitukselta jatkettiin Bomarsundin raunioille. Tulipahan nekin nähtyä. Melkoinen kivirinki siellä olisi, jos olisi valmistunut, ja säilynyt ehjänä.


  Kello oli käännähtänyt jo kummasti iltapäivän puolelle, nälkäkin kurni, joten palattiin Maarianhaminaan. Syötiin paikassa muutamassa, sitten kämpille, pienet huilit, kahvit päälle.
  
  Vielä oli päiväohjelmaa jäljellä. Ajettiin keskustaan. Anna jäi Iiriksen kanssa leikkipuistoon, me muut käveltiin Merikortteliin. Ei siellä mitään ihmeitä ollut. Paitsi aluillaan oleva purjevene. Ainakin sen opin, että jos vielä joskus ryhdyn venettä väsäämään, hieman pienempään päädyn. 


  Sitten viimeinen taisto; minigolfin peluuseen. 18 reikää hutkittiin. Ei aina ihan oikeaoppisesti, eli löysähköhti sääntöjä tulkiten saatiin lopulta tasapeli aikaiseksi.


  Vielä oli syömässä käytävä. Sataman rannalla olevaan (yhteen niistä) paikkaan kun käveltiin, sattui silmiini tämä kummajainen:


  Enpä ole ennen nähnyt! Puolensa ja käyttötarkoituksensa varmasti tälläkin on. 
  Kun oli taas masu täynnä, kämpille iltatoimiin. Kyllä Iiris sentään oli jaksanut olla mukana, touhuta valtavasti. Luulisi likkaa nukuttavan! Sama täällä; 18 000 askelta näyttää laskuri. Joten tämän iltapäivällä aloitetun, nyt loppuun saatetun jutun laitan menemään, kaikä kuvineen. Huomenna vielä pala Maarianhaminaa, laivaan, Espooseen ja Hollolaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti