torstai 11. huhtikuuta 2019

I CAN'T FORGET

  "And I can't forget, I can't forget, I can't forget, but I don't remember what", laulaa Leonard Cohen. Noin huonomuistinen en ihan vielä ole, ainakaan kaikkien asioiden suhteen.
  Tällä hetkellä mieli tekee hyräillä "I want forget, I want forget", nimittäin, että Persut on gallupissa vähän ennen vaaleja toiseksi suurin puolue! Toinen säkeistö hyräilystäni alkaa "I can't undesrstand, I can't undesrstand". Saa nähdä, millaisia säkeitä vaalien jälkeen mielessä?

  Säkeitä ei yleensä säkeistä vedetä. Ne ovat tilanteeseen sopivia. Jos aihetta, taivaallisia, jos aihetta saatanallisia. Kysykää vaikka Salman Ruschdielta. Leonard Cohen saattoi kirjoittaa uransa alkuaikoina laulunsa, oikeammin runonsa, säkeet tuhansia kertoja, ennen kuin ne hyväksyi (lähde: Sylvia Simmons, I'm Your Man - Leonard Cohenin elämä).  Paljon tuo kirja paljasti minulle uutta tietoa tästä suosikistani. Mutta ei siitä enempää, lukekaa teos.

  Huomenna mennään Espooseen; on Iiriksen päiväkodin isovanhempien päivä. Se alkaa 8:15, joten aikainen lähtö odottaa. Aija-mummon kanssa mennään kimpassa, tullaan päivällä takaisin.

  Aloitin pallomme pelastamisen eräällä osa-alueella tänään; ostin pari puuvillakerrastoa (siis pitkää). Energiajäteuuni saa ruokaa parista teknisestä alusasusta, yhdestä fleece -sellaisesta. Vielä muutama mikromuovinkylväjäkerrasto kaappiin jäi. Kertaalleen ne hikisiksi käytän, nyt keväällä, ehkä ensi syksynä, sitten tuhottavaksi.
  Merinovillaiset alusasut olisivat tietysti lämpimiä ja mukavia, mutta ovat hintavia. Vähintään satasen saa yhdistelmästä pulittaa. Ihan pässinpökkimiä kalsareita ei taida olla saatavilla. Mutta ei ole pakko tulipalopakkasella mennä pidemmäksi aikaa ulos hillumaan. Ja jos on, passaa laittaa vaikka verkkahousua väliin. Ilman fleecea mennään, merten ehdoilla. Sisävesien myös.
  "Hitonmoista hömpötystä, ylireagointia, viherpiipertäjien pipellystä, puunhalaajien puuhastelua, punavihreää pöhinää", sanoo uusimman gallupin mukaan 16,3 % suomalaisista. En paljon perustaisi, niin kuin en persuista ylipäätään perusta,  mutta kun ei se siihen jää. Taitaa noin ajattelijoita olla muittenkin puolueiden kannattajissa. Ainakin vaikka eivät ihan samoin ajattele, niin eivät kuitenkaan toimi. Ja mitä tekee nukkuvien puolue? Luultavasti nukkuu, näittenkin asioiden suhteen.

  Muovin kierrätys on ollut tapetilla isosti. Lahdessa myös. Ja Lahti muuttui kivihiilettömäksi. Hienoa. Pikkuhiljaa asiat paranevat. Ehkä toivoa on? Ainakin tänään, eikös torstaista niin sanota?

  Takana on pakkasyö. Nyt on kello pian kymmenen, mittari vielä niukasti alle nollan. Mutta aurinko pyrkii esiin. Sattaa olla, että päivällä on sen verran lämmintä, että pöyräilemään viitsii lähteä. Puuvillakerrastossa. Ja lenkkipuvussa. Siinäkin on pylyesteriä. Mutta sekoitus ei googletuksen mukaan, ole pahimmasta päästä mikromuovin suhteen. Perse ei kestä kaikkia vaatteita kerralla uusia, mutta tästedes hankkimani vetimet menevät tarkan seulan läpi. Se ei saa olla kustannuskysymys. Tingin sitten vaikka jostain muusta.

  Tuosta ylläolevasta päästään taas siihen, että jos haluaa elää vastuullisesti, säästää luontoa ja sen varoja, tarvitaan siihen yleensä rahaa. Kyllä peruspäivärahalla tai minimieläkkeellä kituuttavan on pakko ostaa sitä, mihin on varaa. Köyhä ei osta luomua, ei soija- ja kauravalmisteita, ei ajattele vastuullisuutta vaateostoksilla, jne. Ristiriitahan siinä on, iso. Josko tuleva hallitus olisi sellainen, joka tähänkin asiaan puuttuisi?
  Toisaalta köyhä ei lentele, köyhä ei vaihda kodinkoneita, televisioita, puhelimia, tabletteja, kuin pakon edessä. Jos silloinkaan on varaa? Köyhä kävelee tai ajaa fillarilla, kun hänellä ei ole autoa ei ehkä edes lanttia yleisiin liikennevälineisiin. Köyhä ostaa vaatteensa kirpparilta. Olkoon ne mitä materiaalia tahansa, niin noiden ostosten vuoksi ei tarvitse tehdä lapsityövoimalla ihan niin paljon uusia.
  Summa summarum: Planeetan kannalta on hyvä olla rikas köyhä; ostaa ympäristötietoisesti, välttää tarpeetonta kulutusta.

  Mikähän saarnaaja minusta on tullut? Mutta kun nuo asiat vaivaavat mieltä. Sananvapauden nimissä siis näitä juttuja kirjoitan. Enkä ketään, persujakaan, tuomitse, ihmettelen kuitenkin.

  Loppuun vielä mikromuovista. Jos allaoleva tieto on tosi, niin vaatteista pesuveden mukana irtoava mikromuovi on melko pieni osa kaikesta vesistöihin joutuvasta.


     Toisaalta norjalaistutkimuksen mukaan ylivoimaisesti suurin osa mikromuovista tulee renkaiden ja teiden pinnoitusten kulumisesta. Mutta kaikki vaikuttaa kaikeen, mitää keinoa vähentää haittoja ei pidä väheksyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti