tiistai 9. huhtikuuta 2019

MUSTA AUKKO

  Musta aukko tullee nähtäville keskiviikkona – "Tähtitieteen läpimurtotulos", otsikoi yle.
  Ingerssi kuuluu "Ensimmäinen kuva mustasta aukosta saattaa esittää Linnunradan keskusaukkoa tai kaukaista ja paljon suurempaa kohdetta."
  Juttu alkaa virkkeellä "Tulevana keskiviikkona järjestetään viidessä maailman metropolissa - Brysselissä, Washingtonissa, Santiagossa, Shanghaissa, Taipeissa ja Tokiossa - samanaikaiset tiedotustilaisuudet poikkeuksellisen merkittäväksi kuvatusta tiedeuutisesta."
  Isosta tiedetapahtumasta on kyse, joten olisin odottanut toimittajalta laskutaitoa.

  Mustaan aukkoon taitaa Suomikin imeytyä, jos uudet gallupit, varsinkin niiden suunta, pitävät paikkaansa. Mikä helevetti meitä vaivaa? Eikö v***u pari edellistä hallitusta, eritoten nyt viimeisiä henkäyksiään vetävä, ole mitään opettaneet? No, onneksi vaalit ovat vasta edessä. Toivon, että tulos on sellainen, että kauhuskenaariot eivät toteudu. Eli käy, kuten Virossa näyttää tapahtuvan.
  Ennakkoäänestys päättyy tänään. Liki 30 % äänioikeutetuista on käynyt ruksinsa laittamassa, tänään vielä lisää. Eli lähes puolet äänistä annetaan ennakkoon, koska kolme kymmenestä jättää äänestämättä. Ketä se suosii? En osaa sanoa. Me kuitenkin käytiin eilen kansalaisoikeus käyttämässä. Sen tiedän, että ennakko- tai vaalipäivä-äänestys, ei mitään väliä, ei mitään eroa, minun käyttäytymiselleni.

  Kyllä vaalien läheisyys minuunkin näköjään vaikuttaa: en normaalisti näin tiiviisti seuraa mediaa. Ei kyllä pitäisi. Kun erilaisia näkökulmia, spekulaatioita, seuraa, saa se vain päässä suhisemaan. Sen kuitenkin huomaa, että valtamedia, jos niihin luetaan iltapäivälehdet ja yle, suoltavat kovin oikeistolaisia näkökulmia, kannanottoja. Hesari taitaa olla puolueettomampi.
  Median seuraamisessa on omat ongelmansa. Jos seuraa vain niitä tahoja, joiden tietää edustavan omaa katsantokantaansa, saa tietysti mieleistä informaatiota. Mutta osaako kuinka moni suhtautua varauksella tällaiseen tietoon? Tai jos seuraa sellaisia tahoja, jotka edustavat selkeästi vastakkaista mielipidettä, niin onko kaikki mitä siellä sanotaan perätöntä löpinää? Tästä tiedon Atlantista pitäisi osata noukkia ne oikeat jyvät. Aika mahdotonta. Täytyy siis luottaa omaan näkemykseensä, omiin tunteisiinsa, mutta suhtautua niihin hieman kriittisesti, eikä painaa laput silmillä, ilman epäilyä kaikesta. Mutta paskat; kyllä se niin menee, että ilman isompia analyysejä, oman intuition ja vuosien varrella juurtuneen näkemyksen pohjalla mennään. Niin se vaan tuppaa olemaan. Tai ei kaikilla, koska melkoisia tuuliviirejä tuntuu äänestäjissä olevan, koska suurten puolueiden kannatus saattaa heitellä liki kymmenen prosenttiyksikköä muutamassa vuodessa.

  Lopetetaan tähän, tuo politiikan jauhaminen. Puhutaan säästä. Kun on puhe säästä, ei suomalainen sanojaan säästä. Kun smalltalk tulee suomalaisen päästä, on yleensä kyse säästä. Minä puhun myös nyt säästä, myös jäästä. Kevään eteneminen hidastuu tällä viikolla. Niin myös jäitten sulaminen. Kuitenkin ennuste lupaa ilmojen lämpenevän viikonlpooua, ensi viikkoa, kohti. Siis toive vapusta saaressa elää. Vappu saaressa ei ole mitenkään tavanomainen. En muista, olisiko sitä koskaan tapahtunut? Ei luultavasti. Lähivuodet muistan, nuoruusajoista en kaikkea, mutta ei silloin juuri jäät huhtikuussa poissa olleet. Ja tokko jäitä pitkin ollaan Avokkaassa vappuna oltu? Vaikka toki poikkeuksellisia vuosia on väliin ollut.
  Vappu saaressa, jos se toteutuu, ei suuresti poikkea vapusta kotona. Simaa (kaupasta), munkkeja (kaupasta). Ei serpentiinejä, ei vappuhuiskia, ei vappunaamareita, ei vappukrääsää, ei vappumarsseja, ei ylioppilashattua (minulla ei ole, Hilpalla ei ole tapana), ei vappubrunssia. Vappu eroaa musita päivistä vain siman ja munkkien ansiosta. Tai siman, sillä munkkeja saattaa meillä muulloinkin olla. Tietysti vappu on työläisten juhlapäivä, joten kyllä hengessä mukana ollaan.
  Tuosta "ei"-luettelosta jäi vielä puuttumaan tippaleipä. Meillä ei ole tippaleipiä. Vaikka se (tippaleipä) on ollut varteenotettava akateeminen objekti: Spede muinoin showssaan väitteli tohtoriksi aiheesta "Varmasti menee tippaleivässä kierteet vasemmalle". Vai oliko se Simo?

  Ennen vappua pitää viettää pääsiäistä. Se on puolentoista viikon kuluttua. Sitä ei missään tapauksessa vietetä saaressa. Enkä lähde tässä listaamaan, mitä meillä pääsiäiseen kuuluu, mitä ei? Paitsi että lammasta kuuluu, jossakin muodossa. Ja pari Kinder-munaa. Tai jos Tiilikaiset tulevat, useampia.

  Vielä ennen pääsiäistäkin vietetään Mikael Agricolan päivää, vietetään Hollolassa, vietetään koko Suomessa. Eli Hvää Suomen Kielen Päivää!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti