torstai 25. huhtikuuta 2019

TASA-ARVIO

   Kesälämpötiloja pitelee, mieli vesille halajaa. Mutta ei vielä, jäät sen kun olla möllöttää. Odotellaan, kun ei muuta voida.
  Odottelu on siitä köpsää hommaa, että aika ei kulu. Odottavan aika on pitkä, sanotaan. Totta, ja ei totta. Jos odottaa joulupukkia, veronpalautuksen maksupäivää, tai saareen pääsyä, kuluu aika tahmeasti, mutta jos odottaa poliisia, voutia, lisäveron maksupäivää, tai pomon saarnaa missatun sopimuksen vuoksi, niin johan siivillä liitää aika! Asioilla pyrkii olemaan vähintään kaksi puolta.

  Tänään ei siis ole juuri muuta tehtävää, kuin odottelu. No jaa, kaupassa täytyy käväistä, päiväkävelyllä Hilpan kanssa myös. Ja olen lupautunut viemään naapurin herran päivällä Päikkäriin. Hänellä on vähän vaivoja, ja leikkauksen odottelua, eikä autolla ajaminen suju juuri tällä hetkellä. Hyvä, että voi vastavuoroisesti auttaa, sillä hän, tai puolisonsa, nostelee postit laatikosta tuulikaappiin, kun me emme ole kotona. Normaalikorvaus (korvauksesta ei tietysti ole koskaan puhuttu, saatikka sovittu) tästä avusta on kassillinen kanttarellejä syksyisin.

  Uusi eduskunta on aloittelee toimintaansa, hallitusneuvottelut pääsevät käyntiin perjantaina. Saapi nähdä, kuinka kivinen rinne on edessä? Rinteellä? Tuleeko yöpakkasia tai halla-ahoöitä? En tiedä, kun en ole ennustaja. Eikä kannata tietää, jos ei ole ennustaja. Sitä mieltä oli Jean-vainaakin. Kun hän oli lähdössä "poikien" kanssa Kämppiin iltaa istumaan, ja Aino kysyi, että milloin palaat, vastasi Janne: "Minä en ole mikään ennustaja, minä olen säveltäjä!"

  Putin ja Kim Jong-un tapaavat Vadivostokissa. Nyt on kevät, Primoskin piirikunnasskin, joten tapaaminen ei liene kovin viileä. Siinä mielessä Kim Jong-un on ollut onnekkaampi, että hänellä matkaa kotiportilta Vladivostokiin on vain alle tuhat kilometriä, kun Putinilla puolestaan sitä kerttyy yli yhdeksän tuhatta. Noin tasa-arvon nimissä olisi ollut sovelista, että miitinki olisi järjestetty Novosibirskissä.

  THL on listannut punkkiriskialueet, joilla ihmiset rokotetaan ilmaiseksi. Länsiranikko on mieletäni ollut se rsikialttein alue, mutta listalta selviää, että Lappeenrannan seuduilla ja Lapinlahdella on esiintynyt paljon puutiaisaivotulehduksia. Mekin aloitetaan nyt oma punkintorjuntamanooverimme. Olemme jo vuosikausia syönteet toukokuusta yöpakkasiin Kyolic-nimista valmistetta. Se on valkosipuliuutetta, mutta ei dunkkaa lainkaan. Avokkaassa on aina ollut runsaasti punkkeja. Kun Doris, sittemmin Helmi, olivat siellä, ne imuroivat maata viistäviin turkkeihinsa mielettömiä määriä punkkeja. Kyllä siihenkin lopulta apu löytyi. Mutta kun me hoksasimme Kyolicin, ei Hilpassa ole ollut pureutuneena yhtään punkkia, minussa yksi. Aika hinnakasta tuo valmiste on, mutta hintansa väärti. Sitä paitsi se terveydelle eduksi ylipäätään. Tämä ei ollut maksettu mainos, ei mainos ollenkaan. Kunhan kerroin kokemukstamme.

  Harkimo harkitsee (sointuva aloitus) Liike Nytin rekistöröimistä puolieeksi. Jos se tapahtuu, saa puolue 147 000 € puoluetukea. Kun tuon luin, niin minulle oikeastaan vasta selvisi, kuinka paljon puolueet saavat tukea. Ja kunka paljon Keskusta menetti. Pitäsköhän perustaa puolue? Eihän siihen tarvitse, kuin 5000 kannatajakorttia, ja tukeen sitten vähintään yksi kansanedustaja. Helppoo, ku mikä. Tai sitte ei.

  Vielä irrallinen ajatuspätkä aamulenkin varrelta:

  Tasan yhden arvion teen tasa-arvosta, olkoon se nimeltään vaikka tasa-arvio. Tasa-arvon tila ja tulevaisuus on parempi, kuin koskaan. Ennen oli toisin. Ajatelkaapa vaikka sitä, että miesten pitkät housut keksittiin paljon, paljon, enemmin kuin naisten. Miesten pöksyjä on ollut jo pronssikaudella. Naisten sellaiset keksi joku tasa-arvokas henkilö, tai sitten housutehtailija 1900-luvun taitteessa. Ne herättivät närkästystä, pahennusta, sekä säädyttömyyteen syyllistämistä, ja hyväsyttiin yleisesti vasta 1960-luvulla. Ei siinä ole ajateltu tasa-arvoa! Miesten hameet ja tunikat on kyllä keksitty ja hyväksytty aikapäiviä.
  Ensimmäisissä eduskuntavaaleissa vuonna 1907 valittiin 19 naista kansanedustajaksi, 2019 sai valtakirjan 92. Tasa-arvo tasoittuu.

  Masokistisia puolia verestääkseni katselin viimekeväisiä kuvia. Alla otos per 6. toukokuuta. Yöpakkanen oli vetänyt pinnan riitteeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti