torstai 18. huhtikuuta 2019

NÄKISIN EHKÄ...

  Ylen toimittajissa on erittäin epävarmoja henkilöitä. Ainakin se, joka päivällä radiossa kysyttäessä Viron presidentin Kersti Kaljulaidin ja venäläiskollegan Vladimir Putinin tapaamisesta kommentoi: "näkisin ehkä, että..." Saattaa tosin olla, että vieläkin epävarmempia on, malliin: "mahdollisesti näkisin ehkä, että..." Tai epävarmimmista epävarmin: "saattaa olla, että joissain olosuhteissa mahdollisesti näkisin ehkä, että..." Minä puolestani näkisin ehkä, että konditionaali on väärin käytettynä karmeaa katseltavaa, kurjaa kuunneltavaa. Kielipoliisi on puhunut.

  Pääsiäinen on ovella. Anna ja Iiris ovat Mikkelissä, tulevat lauantaina Hollolaan. Joni tulee myös, junalla Helsingistä. Eli joukolla ollaan, ja ulkona ollaan, luulen, sillä ilmat jatkuvat lämpinä. Pienempänä, eli oliko se puolentoista vuoden ikäisenä?, Iiris oli ihan vauhkona mämmin perään. Ajattelin jo, että varo Juha Mieto! Mutta se himo meni ohi. Eli ei kovin mämmäillä. Lammasta me Hilpan syötiin jo tänään, syödään huomennakin. Vieraiden kanssa ehkä kanaa, sillä lammas ei kaikille taitu. Kuvassa Iiris pääsiäisenä 2015, eli puolivuotiaana. Paavin elkeet. Nekin, kuten mämmin himo, ovat kadonneet.


  Ilma on upea. Käytiin taas fillarilla Lahessa. Nyt ei ajettu satamaan, vaan vaihteeksi torille. Ilmastonmuutos näkyy sielläkin; torikahvilat ovat asettuneet paikoilleen.
  T-paita ja huppari, ei hanskoja, ei pitkiä kalsareita, ja lämmin meinasi tulla. Polkiessa, sekä toripöydässä. Paljon oli ihmisä liikkeellä, kahviloitsijat hykertelivät nurkan takana käsiään.
  Torilta ajettiin Pikku-Veskulle, siitä rannan laitaa Jalkarantaan, Tapanilankadun kautta Sammalsuonkadulle, sitä pitkin Hämeenlinnantielle ja kotiin. Kronologisesta järjestyksestä poiketen menoreitti torille oli: Keinokartanontie - Ala-Okeroistentie - Kaskikatu - Veräjämäenkatu - Riihelänkatu - Kiekkokatu - Kärpäsenkatu - Okeroistentie - Hämeenlinnantie - Satamaradanpolku - Salpausselänkatu - Paasikivenkatu - vanhan linja-autoaseman taitse - Vapaudenkatu - tori. Mielenkiintoista, eikö?
  Eivät jäät Vesijärvessä kovin kummoisilta näytä, mutta vielä kansi on päällä. Sattaa ainakin repeillä kohta pääsiäisen jälkeen.


Sitä mietiskelee Hilppa. Ja sitä, että mites Anttolassa? Jäät? Ennen vappua?


    Kyllä ne lähtee, usko on vankka. Muuten, v. 2015, samana vuonna, kun Iiris oli paavina, olivat vedet vapaina kovin aikaisin. Selailin vanhoja kuvia, ja huomasin, että 24. huntikuuta oltiin jo Avokkaassa. Mikäs siinä, nimipäivän kunniaksi. Ai kenen? Kattokaa allakasta. Laitan kuvan todisteeksi:

Lauantai 25. huhtikuuta 2015 klo. 13:46


  Niinpä niin. Puolen vuoden rupeama saaressa siintää jo lähellä. Kun sinne päästää, niin siellä pysytään, kuin paska Junttilan tuvan seinässä. Tosin parin viikon välein Lahen suunnalla poiketaan, mutta muuten. 
  Itse asiassa tuo vanha sanonta ei ole ihan niin ruma, kuin äkistään luulisi. "Paska" näet tarkoitti 1700-luvulla naulaa, eli kyläsepän takoma öräsin oli ilmeisesti hakattu itäisessä Hämeessä, Tarkkolan kylässä, sijaitsevan Junttilan talon seinään melko syvälle. Kyllä nuo sanonnat aina jostain alkunsa saavat, sano Manninen varista.

  Hyvää pääsiäistä kaikille tämän Vahtolaisen sanonnan myötä: "Alventtist sika aljettiin, joulun luut kalvettiin, pääsiäisten pää ja kontit, helunta häntätrontit".

1 kommentti:

  1. Hyvää Pääsiäistä teillekin. Hyvältä näyttää jäätilanne ajatellen Avokkaaseen pääsyä.

    VastaaPoista