perjantai 14. huhtikuuta 2017

KARFREITAG JA METUSELAH

  Pitkäperjantain aamu, -10 astetta pakkasta, pilvetön taivaanranta sarasti. Piti kaivaa kevyttoppiksia lenkkipukimiksi jo käytössä olevien kevyempien asusteiden tilalle. Rapsakka keli!
  Pääsiäinen tulee kulumaan kotosalla rauhallisissa merkeissä. Anna ja Iiris tulevat illalla, lähtevät aamulla Mikkeliin. Elinan haen sunnuntaina syömään. Muu aika ollaan, niin kuin pääsiäistä ei oliskaan. Kyllä Hilppa tosiasiassa eilen joitain pääsiäskoristeita ja -liinoja laittoi esille. Ja on muutamia pakollisia Kindermuniakin hankittu. Lammasta ja valkosipuliperunoita syödään tänään. Elinallelle valmistetaan uunissa kanaa, koska se on hänen purukalustolleen lammasta ystävällisempää. Sienisalaattia pöydästä myös pääsiäisaikaan löytyy. Luultavasti myös papinsilliä.

  Mieleen palautuu muistoja pääsiäisistä n. kuudenkymmenen vuoden takaa. Silloin maalattiin kananmunia, omien kanojen munimia. Silloin, jos en aivan väärin muista, tehtiin viiliä. mämmiä myös. Silloin oli hankikantoaamuja, saattoin suksilla hujauttaa pihalta pellon halki jäälle. Kerran jopa jopa kähvellettiin pihalla ollut reki, Ritva, minä ja hädin tuskin tolpillaan kestävä Haneli. Huilakat vauhdit saatiin! Mutta rantätörmällä hankikanto petti, reki vajosi. Eihän me sitä satu pinnalle revittyä. Tokko oltaisi jaksettu edes kannon päällä ylös raahata. Isä-Erkki reen kävi hakemassa. Taisi kuulua joitain kirkolliseen juhlaan sopimattomia sanoja.

   Kirkollisuudesta aasinsiltana: Hanokin poika ja Nooan isoisä  Metuselah (ent. Metusalem) eli Raamatun mukaan 969 vuotiaaksi. Eli oli arkissa mukana, puosuna vähintään, oletan. Noihin lukuihin on joltisenkin verran matkaa. Enkä itseäni vanhaksi edes miellä. Joten jos olisin kovin ryppyotsainen, olisin suutahtanut, ainakin ottanut nokkiini, kun läheisen K-Supermarketin lihatiskin myyjä (pojan planttu) minulta kysäisi: "Mitäs vaarille sais olla?" Otin huumorin kannalta, sellaiseksi se oli kai tarkoitettukin. Miettimään jäin, oliko tuo heitto kuitenkaan aivan korrektia asiakaspalvelua? Joku saattaisi moisesta mielensä pahoittaa, jopa tulistua.

  Yhdysvallat harkitsee ennaltaehkäisevää iskua Pohjois-Korean ydinasekokeilua vastaan. Mitä, jos Pohjois-Korea valmistautuu ennaltaehkäisevään iskuun Yhdysvaltain ennaltaehkäisevää iskua vastaan, jolloin Yhdysvaltain täytyy valmistautua ennaltaehkäisevään iskuun tätä ennaltaehkäisyä vastaan, jolloin Pohjoi-Korean täytyy varaustautua tätä ennaltaehkäisevää iskua vastaan suunnattuun ennaltaehkäisevään iskuu, etc. Tästä syntyy ennaltaehkäisevien iskujen ennaltaehkäisyyn valmistautumisen kierre. Se työllistää osapuolet niin täysin, että ne eivät ehdi ennaltaehkäisemiseen valmistautumisiltaan ennaltaehkäisemään. Ihmiskunnan kannalta lohduttava skenario, vai mitä?

  Äsken radiossa kerrottiin, että koirat saattavat haistaa syövän ihmisestä. Hyvä niin. Sen olen tiennyt, että koira takuuvarmasti haistaa syövän ihmisen.

  Hilppa luki Etlaria ja kritisoi jonkun Lahden uuden kaupunginvaltuutetun oman ilmoituksensa mukaista ammattia. Tämä oli kertonut sen olevan eläkeläinen. Hilppa sanoi, että ei eläkeläinen ole ammatti. Minä siihen, että mikä se sitten on, Titteli? Arvo? Rouva mietti hetken, sanoi: "Olomuoto".
  "Selvä, sopii minulle", vastasin. Joten tässä täydentynyt olomuotojen lista:
  -kiinteä aine
  -nestemäinen aine
  -kaasu
  -plasma
  -kvarkki-gluoniplasma
  -Bosen-Einsteinin kondensaatti
  -fermioninen kondensaatti
  -eläkeläinen

  Illalla, kun lueskelin Blake Crouchin mainiota kirjaa "Pimeää ainetta", kiinnittyi huomioni erääseen sanaan. Joku viestitti verkkokalvoilleni, että tuo ei ollut ihan tavanomainen. Ei se ollutkaan. Se oli sana, missä on neljä vokaalia peräkkäin! Äkistään ajateltuna, ja eilen minulta kysyttäessä, olisin sanonut, että ei sellaista ole. Mutta kyllä on, ainakin FROTEEAAMUTAKKI! "Lukeminen kannattaa aina", sanoi Jörkkakin. Ilman lukemista eläisin yhä ilman tietoa suomalaisesta neljän peräkkäisen vokaalin sanasta.

  Tulevalle viikolle onkin paljon hommia kuutioituna: Parvekkeen + parvekelasien pesu, pihatyöt (haravointi ja omenapuun + sireenipensaiden leikkaus), siivous, ilmojen salliessa varaston siivous. Ne ainakin, ensihätään muisteltuna. Ja on lyhyt viikko! Paineita kasaa huru-ukon niskaan, kevät. Sitä paitsi Avokkaassa odottaa melkoisen pitkä lista tekemättömistä töistä. Eli ei käy pitkäksi, eläkeläisen aika. Toivottavasti sitä myös on edessä. Aikaa. Jos kymmenesosa Meuselhin elinkaaresta tulisi täyteen, olisi se aika kova juttu.

  Pääsiäistä kaikille tämän tulppaanin saattelemana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti