sunnuntai 10. heinäkuuta 2022

JUHLAN JÄLKEEN ON PUOTASÄÄ, OSITTAIN

  Vaihteleva, mutta melko lämmin sää, on ollut juhlan jälkeisenä päivänä. Yhdet häät ja yhdet ristiäiset eilen Elomaan talolla Mikkelissä sujuivat mukavissa merkeissä. Vieraita oli ehkä kolmekymmentä, suurin osa tosin tuttuja. Vieraista vieraimmat olivat pappi ja kanttori. Emmasta tuli vaimo ja Juvonen, Jonista ukkomies, lapsesta Nelli, juhlaväesta kylläisiä. Joten kaikki lienevät tyytyväisiä. 

  Aamulla käytiin Jonin, joka ei ole se Joni, josta tuli ukkomies, sillä tämä Joni on ollut ukkomies 14 vuotta ja muutaman päivän, kanssa laskemassa pari muikkuverkkoa. Kolmen maissa haettiin ne pois. Kokonaiset kolme muikkua oli saaliin koko. Iiris otti ne pois verkosta, Joni puhkaisi, Hilppa paistoi, Iiris söi. Varsinainen kolmen muikun lyhyt matka järvestä mahaan. 

Kuva by Joni.


  Alla ansiokas päämuikustaja, joka onnistui löytämään kolme muikkua keskeltä selkää! Laskiessa meinasi ripotella, nostaessa paistoi arska.

Kuvista 1. by Joni, 2. by Anna.

  
  Iiriksellä on muuten ollut tienestipäivä! Kun lähdettiin verkoille, hän kysyi, että kuinka paljon maksat, jos irrotan muikut verkoista? Visainen kysymys. Pohdin äkkiä asiaa kaikilta puolilta. Lopulta lupasin 10 senttiä/kpl. Ajattelin, että vaikka mujeita tulee köytenä, ei Iiris ehdi sataa enempää irti rapsia. No, kolme vain tuli, mutta lupasin saman 10 senttiä/kpl, jos hän ne kaikki syö. 
  Kun verkkoja aloin nostaa, sanoin Iirikselle, että saat euron, jos kierrät kohonarun pöntön ympärille. Aika reilusti lupasin. Tyttö tietysti suostui. 

Kuvakaappaus Annan ottamasta videosta.


  Kieputti Iiris loppupään kohonarunkin. Mutta siitä hän ei tienannut kuin 50 senttiä. 60 meriä narua tyttö kieputti: 1,50 €/ 60 m = 2,5 senttiä/metri. En tiedä työehtosopimuksen määrittämää hintaa, mutta lienee sopiva lapsityövoimalle. 
  Lisäksi tuli rahallista hyötyä Jonilta. Tämä lupasi maksaa 50 senttiä saunan lämmityksen avustamisesta. Iiris siis tienasi minulta 2.10 € ja Jonilta 0.50 €. Mitähän tekemistä. ja millä hinnalla, tyttö huomenna keksii?

  On sitä muutakin puuhattu kuin ryöstökalastettu. Trampalla on ollut toimintaa...


...samoin trapetsilla.


  Suklaakeksiä on maisteltu kahvipöydässä...


...ja perään hassuteltu. Kuva by Anna.


  Päivällä syötiin kuhaa. Edellä mainittu muikkujen mestaripyytäjä kun nääs sattui joku päivä sitten veneeseen, jossa kuha oli rököllään. Kala maistui kaikille. 

  Joni ja palkattu assistentti lämmittivät saunan. Minä keskeytin kirjoittamisen, kävin ensimmäisenä kylvyssä. Hilppa tuli pian perässä. Kun minä olin valmis, menivät Anna ja lapset saunaan. Nyt Hilppa tuli ylös Liisan kanssa, Joni lähti löylyhuoneeseen. Mikäli en väärin arvaa, kuluu tovi, ennen kuin Anna ja Joni saavat Iiriksen uimakierteen katkaistua. 

  Huomenna on ilmeisesti samankaltainen sää kuin tänään. Eli mitään pitkäkestoista reissua ei kannata suunnitella. Lähimaisemissa keksitään puuhaa jos toistakin. Mutta ei laiteta verkkoja järveen. Muikkukantaa ei saa ylikuormittaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti