perjantai 15. heinäkuuta 2022

ILLAN LYHYT

  Kello on entänyt lähes yhdeksään. Siis iltajuttu on tulossa. Minulle tämä alkaa tosiaan olla yö. Monelle muulle vasta ilta hiljalleen alkaa. Mutta kuka on aamulla kuudelta tikkana kahvia keittämässä? 

  Kun nyt aloin itseäni nostaa, niin jatkan samaa rataa. Aamulla olin niin tikkana, että hoksasin tv:ssa kaksi mokaa. Ensimmäinen tuli Tervo & Halme tosisuomalaisuutta etsimässä-ohjelman viinaa käsittelevän jakson uusinnassa ennen aamu-tv:ta. Perunasta siinä tuli puhe, ja Jani Halme sanoi, että peruna tuli Suomeen 1400-luvulla. Vaikka en lähetystä erityisesti seurannut, niin tuo tärskähti korviin. Sanoin juuri heränneelle Hilpalle, että nyt tuli palturia, ei pottu millään Suomeen 1400-luvulla vielä tullut, sillä Kolumbus "löysi" Amerikan joskus 1490-luvulla! Hilppa sanoi, että en tiijä, oon huono muistamaan vuosilukuja. Minä tenhottamaan, että kyllä minä muistan tuon verran!
  Hetken kuluttua alkoi epäily kaivertaa, kysyin mr. Googlelta. Jo vain. Kolumbuksen 1. matka tapahtui 1492. Peruna tuli Eurooppaan 1560-luvulla ja Suomeen vasta 1730-luvulla. 
  Toisen mokan teki uutisankkuri. Hän kertoi Espanjan helteissä palaneen jo 70 hehtaaria metsää. Minä tartuin heti tuohon. Sanoin, että ei helevetissä. Se on niin vähän, että ei ees mainittais! No, puolen tunnin kuluttua ankkuri korjasi virheensä: piti olla 70 000 hehtaaria. Asia siis oikaistiin, tuo perunajuttu jäi vissiin oikaisematta.  
  Joo, tarkkana pitää olla, jotta ei höynäytetä. Nyt lopetan tämän kehuskelun, alennan itseni, että toisten ei tarvitse sitä tehdä. Eikös Iso kirja kerro Jeesuksen sanoneen: Mutta joka itsensä ylentää, se alennetaan; ja joka itsensä alentaa, se ylennetään.

  Tänään on ollut pikkujuttujen päivä. Huussin tyhjensin ensin. Sitten lähdettiin metsään tutkimaan mustikkatilannetta. Näyttää niitä tulevan. Pieniä ovat, ja paljolti raakoja. Ei asiaa poimurin kanssa rohmuamaan, mutta kerättiin hieman käsin. Hilppa aikoo huomenna leipoa niistä piirakan.

  Illansuussa laskettiin naapurin Hannun kanssa muutama verkko. Aamulla kokemaan. 

  Huomenna taidan lähteä tosissani katsomaan, josko sieniä olisi noussut. Kanttarellejä lähinnä. Olen lähistöllä asioita seurannut. Jo juhannuksena oli tuossa rannalla muutamia tulossa, mutta ne kuivuivat pois. Viikko sitten ei lähirannalla näkynyt edes alkuja. Tänään mustikkareissulla löysin muutaman. Eli jos ei kovin sade päälle paina, lähden verkkoreissun ja sen mahd. mukanaan tuoman oheistoiminnan jälkeen maille muille tutkimaan, onko toiveita kanttarellikastikkeesta. 
  Aika pitkälle on kesä ehtinyt kulua, ennen kuin sienimetsään urkenen. Jos nuorempi olisin, tai jos polvi olisi terve, olisin varmasti jo muutaman kerran pitkin metsiä kulkenut.

  Tänään(kin) sade-ennusteet muuttuivat kaiken aikaa. Lopulta kutistui iltapäivän sade pieneen kuuroon joskus kuuden maissa, toiseen kahdeksan jälkeen.  Sen ensimmäisen kuuron jäljiltä oli maisema laiturilla tämän näköinen, kun menin seitsemältä saunaa lämmittämään. 


  Ruukullinen kultaa olisi ollut Saukonsalosta haettavissa, mutta en viitsinyt lähteä etsimään, kun se on iso saari, eikä tarkkoja koordinaatteja ollut saatavilla. 
  Kuten huomasitte, en ole rahan perrään. Hilpallekin sanoin tänään Emmerdalea katsoessamme, ties monetta kertaa parin päivän aikana nähdyn Eurojackpot-mainoksen taas lävähdettyä ilmoille, että en miä ees haluais sataaneljäämiljoonaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti