lauantai 23. heinäkuuta 2022

ONPA SEISOVAA ILMAA

  Aamupäivä oli sateen ja ukkosen odottelua. Seisovaa oli ilma, tummaa pilveä taivaalla, mutta aikaisen aamun jälkeen ei pisaroita putoillut.


  Odottavan aika on pitkä, joten joutessani puuhailin sitä sun tätä. Ensin kokeilin käynnistää aggregaatin. Kokeilin, sillä radiossa varoitettiin ukkospuuskien aiheuttamista sähkökatkoista. Aggregaatin ostin pari vuotta sitten monen päivän sähköttömyyden innoittamana. Silloin koekäytin laitteen, samoin otin savut viime kesänä. 
  Nytkin kone pärähti käymään toisella kiskaisulla. Kun käänsin ryyppyvivun pois päältä, sammui värkki saman tien. Minä että ..kele. Temmoin muutaman kerran, turhaan. Kävin tulppa-avaimen, irrotin "kynttilän". Ei se likainen ollut. Kikka vitosen päätin kokeilla. Otin vasiten sitä varten hankkimaani ruuttaan hieman bensaa, lirautin sylinteriin, tulppa kiinni, hattu päälle, nykäisy. Taas hörähti, taas sammui heti. Mietin, että sopivasti oireilee, kun ei oo enää takuu voimassa. Päätin antaa penteleen vempeleen olla hetken rauhassa. 

  Koska sade oli jäänyt muutamaan pisaraan, hain trimmerin, siistin kukkapenkkien reunat. Perään leikkasin pahimmin kulkuteille kaatuvat kukat ja ruusun oksat. Vieraskoreutta; perhe Tiilikainen huomenna illalla, tai maanantaina, Jonin äitin sekä täti tiistaina. 
  Ukkonen ja sade pysyttelivät yhä poissa. Pisara silloin, toinen tällöin, kaukaista kuminaa, siinä kaikki. Menin nöyrin mielin ällistelemään aggregaattia. Luin ensin käyttöoppaan. Ei sieltä mitään apua löytynyt. Ajattelin antaa sylinteriin uuden lorauksen, mutta tempaisin kuitenkin ensin narusta. Moottorin pärähti iloiseen käyntiin! On ne joskus oikukkaita, konheet. Ihan kuin tahallaan keljuilisivat, hädän hetkiin varautuville ilkkuisivat. Monet ovat sitä mieltä, että tietyillä autoilla tai veneillä on sielu. Voi olla. Ja voi olla jotkun muut tekniikan ihmeet saattavat olla sieluttomia ja säälittömiä. 

  Hilppa oli minun ulkona temppuillessani hieman siistinyt paikkoja. Hain hänelle saunalta mopin ja ämpärin. Kello ei ollut kuin vähän yli yhdeksän. Eikä sadetta kuulunut. Tai näkynyt. Ukkosta ei kuulunut. Lähdin joutessani metsään. Tuohon talon taakse, muutaman kymmenen metrin päähän. Kanttarellejä sieltä bongasin, parissakin paikassa. Olivat sen osittain jo alkaneet "ruskistumaan" lakin laidoilta. Tuumasin, että pitää kori hakea, korjata nuo talteen.
  Niin tein. Laajensin reviiriä hieman kauemmas. Lisää sieniä löytyi. Puolen tuntia metsässä kiertelin, taisin käydä peräti parin sadan metrin päässä pihalta. 

  Kun metsästä palasin, oli kello kymmenen. Alkoi satamaan. Minä putsailin sienet kesäkeittiössä. 


  Puoli tuntia vähän sateli, puoli tuntia Peppe sieniä putsasi. Hilppakin oli saanut siistimisen tehtyä. Hän on muuten toipunut taudistaan, taudista, joka melko saletisti, useasta negatiivisesta kotitestistä huolimatta, oli koronaa. Kunto ei kuitenkaan, tietenkään, ole vielä entisellään. Kovin kertoi Hilppa pienenkin askareen hiottavan. Kunniakseni on sanottava, että minä kyllä tarjouduin imuroimaan, mutta rouva ilmoitti sen tekevänsä, kun minä siistin pihalla kukkapenkkien laitoja. 

  Huomenna on tarkoitus, mennä aamusta, jos ennusteen mukaisesti on poutaa, poimimaan vähän mustikoita. Ainakin piirakkaan ja vähän syötäväksi. 

  Maanantaina mennään aamusta hankkimaan evästä. Sitten saavat vieraat tulla. 

  Kohta käy käsky ruokapöytään. Sateen ja ukkosen odottelun vuoksi lounas on tänään hieman normaalia myöhemmin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti