perjantai 29. huhtikuuta 2022

ELINAJANODOTE

  Kävin eilen vuositarkastuksessa. Uudessa ja hienossa Hollolan sote-keskuksessa kävin. Ei mullistavia muutoksia terveydentilassa havaittu. Lukuisat verikoearvot olivat viiterajoissa. Lääkityksiä on, joittenkin annostuksia päivitettiin, yhdelle uudelle resepti kirjoitettiin. Eli leima tuli Peppen rekisteriotteeseen. Seuraava katsastus vuoden kuluttua. 

  Elinajanodote Suomessa lienee miehillä vähän alle 80 v., naisilla jonkun vuoden päälle 80 v. Kävin googlessa. Nyt tiedän tarkalleen oman tilanteeni: Tilastokeskuksen laatiman hakukoneen (https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006398719.html) avulla se selvisi. Kuolen tammikuussa 2029. Hieman täsmällisyyttä haluaisin, sillä tarkka päivä puuttuu. No, karkeat valmistelut peijaisiin toki on mahdollista tehdä tuollakin tiedolla. 
  Leikki sikseen. Ja oma elinajanodotetavoitteeni on kyllä kymmenen vuotta pidempi. Ilman  biogerontologian mahdollistamia keinoja. Toivottovasti oma tavoitteeni on lähempänä totuutta. 

  Äiti-Elina on jo ylittänyt eliajanodotteensa rutkasti. Toissapäivänä hoivakodissa käydessämme selvisi, että äidillä ovat tulehdusarvot kohonneet korkeiksi, on hieman kuumetta ja ruoka ei uppoa. Lääkäri oli määrännyt hänelle suonensisäistä antibioottia. Mutta koska äiti on saattohoidossa, ainoastaa suun kautta annettava antibiootti sallitaan. Sillä siis mennään. 
  Eilen oli äiti taas syönyt paremmin. Häneltä otettiin myös koronatesti. Kunhan tulos selviää, saan siitä tiedon. 
  Alustavasti ollaan jo juteltu hoivakodin henkilökunnan kanssa 100-vuotisjuhlista. Seuraavat päivät näyttävät, tuleeko niistä totta.

  Odotteet ovat odotteita. Luulen, että oli tuleva elinaikani mikä hyvänsä, sen kulumisen jaksan odottaa. Ainakin, jos suunnilleen tolkuissani ja ilman isoja tuskia saan odotella. 

  Lyhyentähtäimen odotus kohdistuu jäittenlähtöön. Ilmat viilenivät, yöpakkaset palasivat. Eilen satoi Hollolassakin lunta. Haneli sanoi viikko sitten, että ennen äitienpäivää vedet lainehtivat. Kun eilen soitin hänelle äidin tilanteesta, oli velj'poika korjannut arviotaan. 
  "Eihä ne, helevetti, lähe, ku ei meinoo päevällä yöriitteet sulloo!"
  Vielä kuitenkin oli Hanelin vankka mielipide, että heti äitienpäivän jälkeen saareen päästään. Jos näin on, niin saareenpääsynodote on jatkunut ainoastaan muutamalla päivällä. Odotteella ja odotteella on näköjään eroa; pidempi elinajanodote on hyvä asia, pidempi saareenpääsynodote huono. Mot.

  Loppuun pari kuvaa vuoden takaa. Ylempi on otettu 29. huhtikuuta. Riitteessä olivat rannat. Alemman nappasin 28. huhtikuuta. Eli ei kovin keväistä ollut silloinkaan, mutta jäät sentään olivat lähteneet.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti