tiistai 24. joulukuuta 2019

JOULUN ETKOT

  Aamulla vääntäydyin lenkille normaaliin aikaan. Oikeastaan kelin puolesta parempi tallustaa, kuin aikoihin: ei sadetta, ei juuri sumua, ei tuulta. Mutta vatsaan koski. Johtuuko eilen myöhäispalaksi maisteltu juuri parahultaiseksi kypsynyt kinkku? Vai suklaat ja pähkinät? Hölmöyksissäni tulin ostaneeksi konvehtirasioita ja erilaisia Fatzerin tuotteiden laatikoita. No, kun halvalla sai! Nyt niistä käyn salaa napsimassa makupaloja, väliaikoina kahmaisen kourallisen pähkinä-rusina-sekoitusta suuhuni. Salaa napsin. Ja mikä pahinta, salaa itseltänikin. Eli en ole tiedostavinani, että monta askelta saa taas ottaa, ja rivakasti, ennen kuin nuo herkut on sulatettu, taivaan tuuliin haihdutettu. Niinpä päätin, että kohtuullisuus palaa, näytän pitkää nenää joulun turmelevalle käytännölle. Siis suklaata riittää juhannukseen! 

  Juuri kun palasin hyviä päätöksiä tuottaneelta lenkiltäni, kömpi Iiris yläkertaan. Ja heti avaamaan viimeiset luukut joulukalentereista. Taitaa tyttöä vähän joulu jännittää, kun ei uni kestänyt tuon pidemmälle? Nyt Iiris on luukkunsa avannut, katselee jouluisia lastenohjelmia lokoisana.


  Kohta tällään saunan päälle. Joko taas? No jo, vaikka vastahan vuosi sitten kotisaunassa kylvettiin! Tosi on. Saaressa saunotaan vähintään joka toinen päivä, kotona vähintään kerran vuodessa. Epäsuhtaan on pari syytä:

  1. Kotona tulee käytyä suihkussa lähes joka aamu, saaressa ei. 

  2. Puulämmitteisen rantasaunan löylyt ja koko tapahtuma on nautinnollisuudessaan eri planeetalta, kuin sähkökiukaan ehdoilla kuumennetussa kopperossa käynti.

  Kun obligatorisesta aattosaunasta olen selviytynyt, lähden viimehetken paikkaukset kaupoista ostamaan. Ei isoja hankintoja, mutta jotain kuitenkin. 

  Päivällä syödään riisipuuroa, varmaan kinkkua ja ruisleipää myös.

  Kahdeksi mennään Jonin kanssa hakemaan äitiä. Kun ollaan palattu, juodaan kahvit.
  
  Sitten odotellaan päivän jännittävintä tapahtumaa, joulupukkia. Kuuraparran odotetaan saapuvan siinä 15:30. Iiristä jännittää, koska lapsia aina jännittää, kun joulu-ukon tulo on kyseessä. Minua jännittää, koska odotan kuinka Annan minua korvaamaan hankkima pukki kykenee täyttämään töppöseni ja punaisen nuttuni. Vitsi, vitsi. Totta kai hän pystyy. Enemmän jännitän sitä, että sanooko Iiris pukin olevan tänä vuonna pukimpi, kuin edellisinä.

  Kun lahjat on auottu, tovi taivasteltu, lähdemme viemään Elinan takaisin. Sillä aikaa ehtoista emäntä, Annan ja Iiriksen avustuksella, varmaan loihtii joulupöydän notkolleen perinteistä murkinaa. 
  Kun mahat pullollaan on hetki vedetty henkeä, lähtevät Tiilikaiset Tiilikaiselle, eli Anna, Joni ja Iiris Aija-mummille Lahteen. Me Hilpan kanssa vedetään henkeä, ehkä avataan toosa, keitetään espressot. Huom: Vain yksi pala suklaata konvehtirasiasta minulle!

  Hautausmailla käytiin jo eilen. Olisi tullut aikataulu liian ahtaaksi, jos tänään niille oltaisiin suunnattu. 

  Huomenna tulevat Taina, Haneli ja tytöt meille syömään. Meiltä he jatkavat kohti Lentoasemaa, sillä matka kohti Sydneytä alkaa joulupäivän ja Tapanin välisenä yönä. Mutta se on oma tarinansa se. 

  Näillä vaatimattomilla sanoilla toivotan kaikille kaikkein parasta joulunaikaa:

  Älkää syökö itseänne ylen, glögiä nauttikaa kohtuudella, pukkia kohdelkaa tämän arvon ansaitsemalla tavalla, lahjapaperit ja -pakkaukset käsitelkää jätehuollon ohjeiden mukaan, ja juolurauhaa noudattakaa tarkasti, rauhaa ylipäätään joulusta jouluun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti