perjantai 27. joulukuuta 2019

YLLÄTYSALBUMI

  Tänään, kun oltiin juuri lähdössä Hilpan, Annan ja Iiriksen kanssa kaupungille, sain sähköpostin Elinan asunnon välittäneeltä entiseltä kollegaltani. Hän kertoi ostajien löytäneen jostain salaperäisestä komerosta kolme tyhjää matkalaukkua, hieman vaatteita ja yhden valokuva-albumin. Me Hilpan kanssa äimisteltiin, että mistä fucking komerosta! Olimme mielestämme kaikki loukot tyhjentäneet. Mailissa oli ostajan puhelinnumero, joten päätin heti soittaa hänelle. Sain miehen kiinni. Tämä kertoi asian tosiaan olevan niin. Ja että tuo komero sijaisi keittiössä.
  "Ei hitossa!", tuumasin mielessäni. "Ei keittiössä mitenkään ole sellaista piilokomeroa, missä mahtuu matkalaukkuja oleskelemaan!"
  Mies ilmoitti olevansa par'aikaa huoneistossa. Minä kerroin olevani juuri kaupunkiin tulossa, ilmestyväni kohta rikospaikalle.
  Pian painelinkin Saimaankatu 5 B:n alaovella summeria. Nuorehko mies oli ovella vastassa. Purkuhommissa näytti olevan. Tervehdimme. Hän osoitti minulle olohuoneen lattialla purkujätteiden joukossa olevaa läjää. Toisiaan: kolme pienehköä matkalaukkua, jätesäkillinen vaatetavaraa. Matkalaukut olivat tyhjiä.
  "Missä hiton komerossa nuo olivat?", utelin. "Mielestäni kävimme kaikki paikat läpi!" Astelimme keittiöön. "Tuolla", sanoi mies osoittaen jääkaapin yläpuolella väliseinässä olevaa 60 X 60 sentin kokoista luukkua.
  "No johan!", kirposi huuliltani. "En tuollaista muista konsaan huomanneeni!"
  "Sellaista sattuu", lohdutteli kaveri. "Se on pitkäkin, melkein mahtuisi nukkumaan", lisäsi hän.
  Tutkin päätäni raapien hieman rakenteita. Paljastui, että kaappi oli rakennettu keittiön seinän taa eteisestä pieneen makuuhuoneeseen menevän oven yläpuolelle, ikään kuin koteloksi, jota en ollut tosiaan koskaan huomannut. Säilytystila oli tosiaan ainakin puolitoista metriä pitkä.
  Kun ihmettelin, että mihinkäs minä nuo nyt vien, sanoi mies, että jos ovat kaatopaikalle menossa, niin jätä siihen, menevät muun roinan mukana. Minä kumarsin otsani ruvelle, kiittelin ylenpalttisesti. Mukavat ostajat!
  Huomioin, että olohuoneesta oli jo purettu lautaparketti ja sen alla ollut muovimatto. Näkyvissä oli liiman peittämä lautalattia.
  "Aiotteko säästää?", kysyin.
  "Joo, niin ajateltiin. Hiotaan ja lakataan."
  Oikea ratkaisu", innostuin kehumaan. "Ai niin, oliko siellä myös joku valokuva-albumi?"
  "Oli, kyllä. Se on tuolla hattuhyllyllä." Hän ojensi minulle kansion, minä toivotin hyvää loppuvuotta, ansiokasta remonttifiilistä.

  Kotona selasin löytyneen albumin. Se osoittautui isotätini Annan, Emchenin siskon, jäämistöksi. Siinä oli pääosin kuvia 1950-luvun toiselta puoliskilta Lyypekistä. Viimeisillä aukeamilla oli sitten minua enemmän kiinnostavia otoksia, otettu 1957 Avokkaassa. Silloin tapahtui varmaan Anna-tädin ensimmäinen reissu Saimaalle. Kuvat eivät melkein kellekään paljoa merkitse, mutta minulle ne ovat historiaa:

  Tässä pihapiiri silloin, kun navetta oli vielä kutakuinkin kuosiossaan.


  Tämä on varmaan eno-Ollin nappaama, koska se on otettu saunan katolta. Laituri oli tuolloin venevajan länsipuolella. Ja taustan niemi oli peltoa, nythän siinä kasvaa vankka koivikko, sekä joitain suuria lehtikuusia.


  Edellisetä helposti siirrytään lehtikuusten istuspuuhiin. Päättelen asian siitä, että kuvassa vasemmalla on Pirskasen Pekka, silloinen Metsänhoitoyhdistyksen metsäteknikko.  Vieressään ovat isovanhempani Emma ja Pekka, taustalla varmaan joku työmies. Tietämäni mukaan lehtikuusia istutettiin jopa satoja. Haneli on tietävinään, että viisisataa, mutta tieto on varmistamaton. Paljon taimia kuitenkin maahan tällättiin. Kun jokusia vuosia sitten laskin nykytilanteen, sain luvuksi alun toistakymmentä isoa runkoa, kymnmenkunta myöhemmin kävyista itämään lähtenytt tainta. Pari on vuosia saatossa kaadettu, kun ne olivat niin lähellä pihaa varjostamassa. Ei siis kovin otollinen maasto lehtikuuselle. Vai napsivatko myyrät ja jänikset taimet parempiin suihin?


  Sitten taimenistutuksesta muunlaiseen istutukseen, tahi kylvöön, jos niin haluatte. Kuvassa Emchen vissiin tiputtelee joitakin siemeniä maahan, Pekka haraa ne piiloon. Yhteistyö näyttää saumattomalta, tyyli ehkä ei aivan ammattimaiselta.


  Tässä Emchen kuopii kasvimaata. Tuolla paikalla kasvoi lapsuudessani puutarhamansikoita. Venevaja on niin ryhdissään, että katteks käy!


  Vielä yksi otos. Valitettavasti kuvan tarkkuus on kehno, mutta tuollaisena se albumista löytyi. Siinä eno-Olli huristaa itse tekemällään vaneriveneellä. Taustalla näkyy rantasauna. Sanonpa, että melko turvaton värkki; vaijeriohjaus, kahvakaasu, kuten kuvasta näkyy. En muista koneen hevosvoimia, mutta koska paatti ei painanut paskaan, eikä Ollikaan paljon, oli vauhti huimaa. Tuon veneen runko on vieläkin venevajan orsien päällä. En tiedä, tai muista, mitkä sen historian käänteet tarkalleen olivat, mutta kauaa se Saimaan aaltoja viillettänyt. Ehkä enon älli kasvoi, elämännälkä tuli jännitystä suuremmaksi, paatti pantiin telakalle.


  Tällaisia kirjoittelin. Anna ja Joni ovat ystävänsä synttäreillä. Iiriksen kanssa ollaan touhuttu. Nyt Hilppa tarjoaa tytölle iltapalaa. Performanssi saattaa kestää parhaassa, tai huonoimmassa, tapauksessa yli tunnin, sillä Iiriksellä on omat kommervenkkinsä. Minulla on ollut aikaa tämä story muistiin laittaa.
  Seuraavat muistelmat luultavasti julkaistaan ensi vuonna. Huokaiskaa helpotuksesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti