sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

OLEMME SUKUPOLVEA, JOTA EI OPETETTU....

  Kuka on nähnyt somessa liikkuvan jaon, missä kaupan kassaneiti saa varttuneelta asiakkaalta palautetta. Minun eteeni se on muutamaan kertaan ilmestynyt. Tarinassa kaupan kassa sanoo miehelle jostakin suivaantuneena (olisikohan ollut muovikassin osto, en nyt muista), että te olette sukupolvea, jota ei opetettu suojelemaan luontoa. Asiakas aloittaa ilmeisen tuohtuneen pitkän puheen malliin "ei meitä opetettu, me vaan käveltiin kauppaan ja kouluun, ostettiin maito kierrätettävissä pulloissa, ei ollut kertakäyttövaippoja, ei ollut muovituotteita, etc, jne, etc, jne, ei meitä opetettu!
  En oikein ymmärrä, ketä kohtaan jutun kärki osoittaa. Tai ymmärrän, että se on tarkoitettu osoittamaan nykynuoria, ilmastosta huolehtivia, päin. Mutta, mutta... on helppoa toimia vastuullisesti, jos se on ainoa vaihtoehto. Ja jos he/me toimimme ennen oikein, niin miksi he/me emme jatkaneet luontoystävällistä tomintaamme? Miksi he/me  hyökkäsimme innolla mukaan planeettaamme kaltoin kohteleviin tapoihin ja keksintöihin? Olimme jopa niitä pontevasti keksimässä ja kehittämässä.
  Sitä paitsi tuo kassaneidin tokaisu, että meitä ei ole opetettu luontoa suojelemaan, pitää paikkansa. Ei meitä opetettu, koska ennen ei ymmärretty luonnonsuojelun tarpeellisuutta, koska vain harvat visionäärit tajusivat, minne ollaan menossa.
  Jos tällä tarinalla on tarkoitus röyhistellä rintojaan, elvistellä sillä, että me sentään ennen osasimme tehdä oikein, kääntyy jutun kärki kohti kertojaansa, jonka on syytä entisaikojen ihailun asemesta suhtautua vakavasti nykyajan tilanteeseen ja haasteisiin. Ei maailma parane muistelemalla, muka-ironialla, ei edes huumoria tavoittelevalla esityksellä.


  Ei minulla oikeastaan muuta ollutkaan. Paitsi että mukavasti meni ilta Iiriksen kanssa. Pinaattilettuja syötiin, muumit Rivieralla katseltiin ohjelmakirjastosta. Tiilikaiset tietysti lähtevät tänään kotiinsa. 

  Minulla on huomenna klo. 9:00 kontrollikäynti lääkärillä. Huomasin perjantaina, että vuosittaisesta verikokeesta on kulahtanit vuosi. Soitin ajanvaraukseen saadakseni lähetteen labraan. Omahoitaja kertoi, että suunnitelmassa nbäkyy kontrollitarkastus. Kai se sitten on joka toinen vuosi. Minä siihen, että ookoo, milloin olis aikoja? 
  "Hetkinen" sanoi hoitsu. "Ensi maanantaille näkyy olevan peruutusaika". 
  Niin että miksei terveydenhuolto muka toimi? No, tämä on yksittäistapaus, totta kai. Mutta minulla ei kyllä ole nokan koputtamista siihen, miten asiat ovat kohdallani Hollolassa toimineet. Tämän sanon ottamatta kantaa soten tarpeellisuuteen tai tarpeettomuuteen.

  Eli olihan minulla muutakin. Nyt jääköön tähän. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti