tiistai 23. tammikuuta 2018

MIKÄ ON UUTINEN?

    Alkuun ehkä liian yleistävä ja omaan näkemykseeni perustuva käsitys siitä, mikä on uutinen:
  "Mies hukkui jäihin" ei ole uutinen. "Kokenut jäälläliikkuja hukkui jäihin", tai "Kokematon jäälläliikkuja hukkui jäihin" ovat uutisia.
  "Mies raiskasi nuoren naisen" ei ole uutinen. "Turvapaikanhakija raiskasi nuoren naisen" tai "Raiskaustuomiosta aiemmin rangaistu mies raiskasi nuoren naisen" ovat uutisia.
  Uutiset ovat raadollisia. Uutisotsikot etsivät aina tavanomaisuudesta poikeavan sanan, ilmaisun tai lauseen, tai ovat johonkin ryhmään kohdistuvia. Eihän uutinen muuten myy. Tämä on uutispuuroa sanan uusiomerkityksessä.

  Sitten pieniä tapahtumia lähimenneisyydestä niihin liittyvine ajatuksineen. 

  Äiti-Elina kävi meillä sunnuntaina, mm. syömässä lohikeittoa. Kun hänen ruokailuaan seurasin, tuli mieleeni, että jos joku tykkää pitkistä loinaista, pyytäköön Elinan seurakseen. Keittolautasellisen tyhjentäminen yhden voileipäpalan kera kesti reilun puolituntisen. Mutta kaikki upposi, se on pääasia!

  Eilen oli auton kaksivuotishuolto. Ei ihmeitä, normaalit toimenpiteet. Kun palasin iltapäivällä auton hakureissulta kotiin, päätin korjata rikkoutuneen puuhenkarin. Se on henkari, missä yleensä roikkuu kulloinkin käytössä oleva ulkoilupukuni. Eikä se ole mikä tahansa henkari!


  Vasemmlla lukee:

  FRIITALAN NAHKA OY.
Ulvila

Ja oikella:

SAVON URHEILUKESKUS OY.
Mikkeli

    Savon Urheilukesku Oy-niminen liike toimii yhä Mikkelissä. Se kertoo harjoittavansa  Urheiluvälineiden ja polkupyörien vähittäiskauppaa. Googletus paljasti, että kaupparekisteriin firma on merkitty 16.12.1949. Miltä ajalta henkari on, sitä en tiedä. 1950-, tai 1960-luvuilta, luulen.
  Kapine oli koottu nauloilla, joista yksi oli löystynyt seurauksella, että poikkipuu irtosi toisesta päästään. Nyt ripustin on uutta ehompi, kun vaihdoin naulojen tilalle ruuvit.  
  Melko pitkä alustus siihen, että henkaria korjatessani sain taas selkäni kipeäksi. Joku väärä liike varmaan kivun aiheuttaa. Jos selkäoireista tulee jokaviikkoisia, on kai syytä olla huolissaan?
  Lopuksi henkariepisodiin: "Peppen henkari hajosi" ei ole uutinen, "Peppen legendaarinen ja arkaainen Savon Urheilukeskus-henkari  hajosi" on.

  Tänä aamuna ajelin Lahteen hoitamaan äidin kauppa-asiat. Selkä on yön aikan hieman vertynyt, hyvin pystyy liikkumaan. 
  Elinalla huomasin hänelle tulleen kirjeen. Joltain Finkraftilta se oli. Avasin, ja kas kummaa, äiti oli vaihtanut energian toimittajaa! Minä kyselemään, että miksi sinä tällaista olet mennyt tekemään. Hän hyvä ettei suuttunut, kun asiaa tivasin. Väitti, että ei ole mitään sopimuksia tehnyt. Eli ei muistanut tapahtumaa. Samalla minulle selvisi, miksi olin joku aika sitten löytänyt Elinan kelakortin puhelinpöydältä. Oli siitä katsonut puhelinmyyjälle sotunsa. Jo tuolloin utelin, että miksi kortti on puhelimen vieressä, mutta ei äidillä ollut minkäänlaista muistikuvaa..
  Kotiin palattuani soitin Finkraftin asiakaspalveluun, selvitin asiani. Ystävällinen naisihminen kertoi, että ei voi asialle minun pyynnöstäni tehdä mitään. Sovittiin, että laadin valtakirjan, allekirjoitutan sen Elinalla, lähetän sähköpostilla, niin he ryhtyvät toimiin.
  Ihan asiallinen sopimus se varmaankin on, mutta minusta ei ole mitään järkeä tehdä kahden vuoden määräaikaista sähködiiliä tässä vaiheessa. Varsinkin, kun entisestä menee lasku suoramaksuna. Uuden kanssa joutuisi taas taistelemaan, koska pienituloisen eläkeläisen laskuja ei ole aina helppoa saada suoramaksuiksi.  
  Toivottavasti asia hoituu siten, että äiti ei jää ilman sähköä. Siitähän se soppa syntyisi! Voi olla, että vaikka jokainen uusi sopimus ei ole soppa syntyessään, tämä liittymäsekoilu on.

  Nämä lähimenneisyyden muistelot näyttävät olevan Elina-painotteisia. Sellaista se, kun ihminen ikääntyy ja haurastuu.

  Meillä on nyt -15 pakkasta, aurinko paistelee. Hilppa lähti vähän kävelylle, minä säästän selkääni huomiseen hiihtoon. 
  Nyt olen saanut tämänkertaisen asiani näytölle. Laitan sen siis matkaan, lataan kahvikeittimen valmiiksi, kellistyn hetkeksi sohvalle kirja nokkani edessä.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti