sunnuntai 21. tammikuuta 2018

SUNNUNTAISUOMALAINEN

  Päivän Etlari uutisoi, että Sunnuntaisuomalainen täyttää 20 vuotta. Sunnuntaisuomalainen on lehden sunnuntaipainoksen keskelle sijoittuva osio, missä on kultturisivuja, vakioblogeja, kirjoituksia aikamme ilmiöstä, henkilökuvia, etc. Kirja-, teatteri-, leffa, ja levyuutuksia liitteestä tulee bongailtua, muuten en kovinkaan tarkasti sitä lue. Kuten en muutakaan osaa lehdesta. Lue tarkasti. Kun urheilu-uutisetkaan eivät isommin enää kiinnosta.
 
  Osion nimi herätti minut pohtimaan, millainen on keskiverto sunnuntaisuomalainen? Onko sellaista ylipäätään? Koska suomalaisten pyhänvietto taitaa jakautua niin moneen eri tapaan, että suurta enemmistöä on turha hakea. Ennen kansa heräsi saunapuhtaaseen sunnutaihin, meni kirkkoon, tai kuunteli hartauden, kohta perään "Musiikkia lepopäivän ratoksi", jotkut "Musiikkia rattopojan levoksi", radiosta, lepäili, latautui tulevaan työviikkoon. Eivät tietysti kaikki, mutta suuri osa väestöstä.
  Nykyään osa, aika pieni sellainen, tekee yhä niin. Osa menee duuniin. Muutamat käyttävät päivän kuntoiluun, eräät löhöilyyn. Kiireiset työssäkävijät joutuvat ehkä suorittamaan viikkosiivousta. Lapsiperheet puuhaavat lapsien kanssa. Jotkut harhautuneet voivottelevat edellisen päivän juhlinnan aiheuttamaa oloa, jotkut alan ammattilaiset korjaavat sitä tietoisina siitä, että edestä se kuitenkin löytyy. Niitäkin on, jotka etsivät tyhjillään olevia koteja, autioita liiketiloja, ryöstääkseen niistä kaiken realisoitavissa olevan irtaimiston. Tai tekevät muita konnuuksia. Tai ainakin suunnittelevat niitä.
  On varmasti toisiakin sunnuntaipäivän viettotapoja, edellä mainitut nyt tulivat ensiksi mieleen. Vaan valitseppa noista keskiverto sunnuntaisuomalainen.

  Meidän pienoisperheemme sunnutaisuomalaisuus on tänään ollut, ja tulee olemaan, seuraavan kaltainen: 
  Aamupalan hieman sulettua lähdettiin hiihtämään. Pari kertaa Tapanilan perhelenkki kierrettiin hyvissä olosuhteissa, oivassa säässä; kuusi pakkasastetta, latu jäiseksi liippaantunut. Sitten suihkuun. Nyt kirjoitan tätä tilapäivitystä. Hilppa valmistelee lohikeittoa. Minä lähden pian hakemaan Elinan meille keittoa syömään. Sitten varmaan pötkötellään hetki, kaikki kolme. Sen jälkeen päiväkahvit. Kohta ne hörpittyämme vien äidin takaisin Lahteen. Palattuani katsotaan joku tallenne ennen illan muutamia kiinnostavia tv-ohjelmia. Välissä kevyttä iltapalaa; salaattia ja Hilpan eilen loihtimaa ohrarieskaa munavoilla. Jossain kohtaa vielä pakollinen tuplaespresso mieheen, eikäku henkilöön.  Sunnuntaisuomalaisuus päättyy kohdallani tanskalaiseen dekkariin.

  Maanantaisuomalaisuuteen kuuluu auton huolta. Kahdeksaksi sen sinne vien. Ehkä käyn ennen sitä sauvakävelemässä, hiihtämään emme aamusta ehdi. Laduille saatetaan mennä iltapäivällä. Ennuste lupaa keskikovaa pakkasta, kevyttä lumisadetta. Kyllä siinä kelissä hiihdellä voi.

  Siitä viikko jatkuu eläkeläisarkisuomalaiseen tapaan; ei suuria odotuksia, elämää heiluttavia kohtaamisia, rutiineista poikeamaan pakottavia tapahtumia.

  Eilen tuli katsottua, ihan livenä, Putouksen aloitusjakso. Tai ei aivan kokonaan, ystäväni Ilu soitti, juuri kun sketsihahmo-osuus alkoi. Eli hahmoja en nähnyt, koska Ilun kanssa tuli varmaan puolituntinen poristua. Mutta pystyn kyllä elämään ilman niiden näkemistäkin.
  Mitä tuosta ohjelmasta muuta sanoisi? No, kolme uutta esiintyjää. Kuvaruudun alareunassa aika ajoin kulkevat twiitit kertovat, että jotkut ohjelmasta tykkäävät, jotkut ovat kuumeisesti odottaneet. Minusta se toistaa liiaksi itseään. Sketsit eivät ehkä ole takavuosien tasoisia. Eikä uutiskatsauskaan. Mutta vaikea on kai ohjelman formaattia muuttaa, jos sen aikoo Putous-nimellä tuottaa.
  Ehkä katson seuraavankin jakson, ehkä en. Mutta jos katson, niin tallenteelta. Lakisääteistä mainoskatkotiuhuuden ja keston rajaa hipova käytäntö ipottaa.

  Mitäpä tässä muuta. USA:ssa liittovaltion hallinto on jäähyllä, Trump vuoden peräsimessä, kurssi kapteenin mielestä vakaasti, jonkun toisen ajatuksissa ehkä vaappuen, kohti Trumplandiaa. Meillä vaalit lähestyvät. Säätila kylmenee kireäksi pakkaseksi muuttuen lämpöasteiseksi loppuviikosta. Ja mielessä kaihertaa kaipuu Anttolaan. Kaikki aikanaan, sano kreivi.

  PS. Lunta on näillä leveysasteilla ihan mukavasti, niin Anttolassakin. Oli sitä vuonna 2011 myös. Kuva maaliskuun 22. päivältä 2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti