tiistai 16. tammikuuta 2018

SALPAUSSELKÄ, SELÄN SALPA?

  Sunnuntaina lähdettiin, hienoon talvisään vallitessa, puolenpäivän jälkeen hiihtoladuille. Kuution mielessäni, että siihen aikaan osalla kuntoilijoista on ruokatunti. Mutta paskat; kansaa oli liikkeellä paljon. Tai sitten ennen "ruokatuntia" oli liikenne välillä seisauksissa. Oli tosiaan, kuin ruuhkaisella moottoritiellä olisi liikkunut. Hitaammin eteneviä joutui välillä ohittelemaan, moninkertainen määrä ohittajia suihki sivuitse. Kaikki kunnia ja peukutus runsaalle hiihtokansalle. Mutta koska meillä on mahdollisuus valita kuntoilumme ajankohta, niin täst'edes viikonlopun hiihtelyt sijoittuvat aikaiseen aamuun. Tai järven jäälle.

Eilen oli vuorossa siivouspalvelua. Aamusta sujuvalla yhteistyöllä hoidettiin normaalit imuroinnit, puunattiin vessat, pyyhittiin pölyt. Sitten ladulle. Kymmenkunta kilsaa sivakoitiin, ruuhkasta ei ollut tietoakaan.
  Kotona menin ennen suihkua putsaamaan pesuhuoneen suihkukaapin lasit, moppaamaan kaakelit. Joku liike ilmeisesti kävi selän päälle. Olikohan väliin rivaksi äitynyt hiihtely lihaksia valmiiksi ärsyttänyt? Tunsin, että jotain nitkahti. Olisiko reippaan hiihdon jälkeen kosteissa olosuhteet olleet syynä? Jatkoin homman loppuun, suihkuttelin itseni, ei siinä sen kummempaa. Mutta kun lounaan jäkeen tovin makoiltuani nousin ylös, vihlaisi kunnolla. Eikä meinannut saada selkää suoraksi; nöyränä oli kumarassa liikuttava.
  Oudolta tuntui. Minulla kun ei ole (kop, kop, kop,) ollut oikeastaan koskaan selän kanssa ongelmia. Nappasin pari aspirinia. Eipä tuntunut olevan apua. Istuessa, tai makoillessa, ei isompia kivun tuntoja esiintynyt, mutta kahdella raajalla pasteerailu oli kivuliasta.
  Illalla otin Hilpalta joskus jääneistä kipulääkkeistä yhden pillerin. Se on tömäkämpää tavaraa, määrättiin Hilpalle, kun hänen selkänsä saattaa joskus mennä siihen kuntooon, että vie jalat alta.
  Yön kului normaalisti, jopa normaalia pidemmät unet tuli tempaistua. Kun sängystä nousin, tuntui selkä jo paremmalta; pystyin ihan rinta kaarella tepastelemaan. En katsonut lenkille, enkä myöhemmin hiihtämään, olevan asiaa. Antaahan selän huilailla. Eipä vajaan kymmenen asteen pakkaseen, puuskittain kunnolla humahtelevaan tuuleen, niin huikea polte ollutkaan.
  Nyt, kun tätä kirjoitan, väliin tuolilta ylös änkeän, on selkä ehkä hieman arempi, kuin aamulla. Mutta ei toki sellaisessa kunnossa, kuin eilen. Elän toivossa, että tämä tästä itsekseen korjautuu. Pitää joku päivä olla isommin reuhtomatta, kyllä se siitä.

  Tänään pitää lähteä Lahteen. Elinalla on klo. 13:00 kampaaja. Hänet pitää sinne saattaa, hakea pois. Sillä välin käyn äidin kauppa-asiat toimittamassa. Tai mukaan lähtevä Hilppa varmaan Elinan tukka-ammattilaiselle vie, minä menen sinne kauppaan. Sitten mennään Lahden Taidemuseoon. Siis Hilppa ja minä. Ehkä myös Hiihtomuseoon, mikäli siltä tuntuu.

  Koska elämä pitää olla nykymaailman tapaan tarkasti allakoitu, huomiseksi olen suunnitellut Akuuttiin menemisen. Hammaspaikka tarvitsee korjauksen.

  Torstaina ehkä jo hiihtoladulle arvaa lähteä. Ennakkoäänestämään mennään kuitenkin, selästä ja sen kunnosta välittämättä.

  Perjantaille ei ole mitään suunniteltu. Jospa kävisi museokierrosta jatkamassa?

  Lauantaina ja sunnuntaina ulkoilua selän ehdoilla.

  Maanataina auton huolto. Tehtävä rajoittuu osaltani tietysti kulkuneuvon vientiin, myöhemmin noutoon. Onneksi jo ainakin parikymmentä vuotta minua palvellut alan yritys sijaitsee vain kilometrin etäisyydellä kotiovelta.

  Tiistaina 97,5 %:n varmuudella sörnäytetään Anttolaan viikoksi. 2,5 %:n vara, sillä mikään maailmassa ei ole täysin varmaa. Paitsi köyhän kuolema, sanotaan. Tai kuolevat ne rikkaatkin. On ainakin jotain, mitä ei pysty rahalla hankkimaan.

  No niin, viikon aikataulu on esitetty. Seuraavakin viikko melkoisella todennäköisyydellä suurten linjojen osalta selvillä. Tarkennuksia siihen saadaan mahdollisesti tuonnempana. Luulen, että kuvan kaltaista keväisyyttä ei ensi viikolla kuitenkaan löydy.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti