lauantai 11. marraskuuta 2017

HUOMIOITA, EI TUOMIOITA

  Perjantaiaamuna YLEn aamu-tv kertoi Googlen "Google Lunar X Prize"-kilpailusta. Se on yksityisille yrityksille suunnattu kilpailu, missä ensimmäisenä kuuhun laskeutuva saa 20 miljoonan dollarin palkinnon. Lisäehtona on, että mönkijän pitää kulkea vähintään 500 metriä.
  Uutisessa haastateltiin kilpailuun osallistuvan intialaisen TEAMINDUS-yrityksen edustajaa. Hän kertoi yrityksen tehneen 40 koelaukaisua. Niistä yksi oli epäonnistunut.
  "Jokainen voi tuosta päätellä mahdollisuutemme todennäköisyyden", kertoi haastateltava.
  "Sanoisin että onnistumisprosentti on 99", jatkoi hän.
  Minä sanoisin, että mikäli TEAMINDUSin tekninen toteutus tai operatiivinen johto on haastateltavan matikkapään varassa, jäänee kuu unelmaksi. Enkä ainoastaan sanoisi. Minä suorastaan sanon.

  Tänä aamuna kiinnitti huomiotani teksti-tv:n otsikko: "Skotlannin saaresta löytyneet luut kertovat 1500-luvun säälimättömästä joukkomurhasta".
  Menin YLEn sivulle, klikkasin jutun auki.  Skottlannin länsirannikon Sisä-Herbiideillä sijaitsevalta pieneltä Eigg'in saarelta on löytynyt luolasta nuoren pojan tai tytön luita, jotka saattavat kuulua 1570-luvulla tapahtuneeseen klaanisodan joukkomurhaan, missä surmattiin ainakin 200, jopa 400, ihmistä.
  "Raakaa peliä, silloinkin", ajattelin. "Mutta mikä ihmeen Eigg'in saari?"
  Eiku googlettamaan. Eigg on yksi Small Isles-saarista Sisä-Herbideillä. Pinta-ala n. 30 km2. Hiljalleen kasvava asukasluku on juuri ylittänyt sadan. Muilla saarilla väki vähenee tasaisesti. Erikoiseksi saaren tekee se, että siellä ei ole yksityista maaomistusta. Pitkään jatkuneiden omistajuuskiistojen jälkeen saaren osti 1997 Isle of Eigg Heritage Trust. Säätiön takana ovat paikalliset asukkaat ja Scottish Wildlife Trust. Saarella tuotetaan oma energia tuulen auringon avulla. Päätoimialat ovat matkailu, maatalous ja luovat alat.
  Paratiisisaari meikäläisen makuun! Pitää laittaa epätodennäköisen lomamatkan kohdelistan kärkipaikoille. Toiseksi, Uuden Seelannin jälkeen. Todennäköisen lomamatkan kohdelista ammottaa vielä tyhjyyttään.

  Sateennuhjuista aamupäivää tässä vietellään. Lenkillä yllätti rännänsekainen sadekuuro. Yllätti sikäli, että sadetutkan ennustus ei sellaista povannut. No, vähän kasteli, mutta vatteet kuivaa, samoin nahka.
  Muutamana aamuna olen lenkeilläni kuunnellut Van Morrison'ia. Varmaankin yli vuoden tauon jälkeen. Kyllä herran soolouran alkupään albumit kuulostavat hyviltä. Tai siis ovat hyviä.  Ihan kaikkia minulta ei löydy, mutta "Astral Weeks", "Moondance", "Tupelo Honey", "Saint Dominic's Preview", "Hard Nose of Highway", "Veedon Fleece", "A Period of Transition" ja "Wavelenght" tällä rupeamalla kuunneltu, mielihyvää tuntien. Matka Van'in maailmassa jatkuu huomenna. Jollei ilmojen haltija aseta rajoituksia.
  Muuten, löytyykö joltakulta Them'in levyjä digidaalisessa muodossa? Jos, niin antaakapa kuulua itsestänne. Tehdään joku diili. Vaihtokauppaan, korvaukseen, tai vain ystävällisyyteen perustuva diili.

  Game of Thrones on nyt katsottu. Kahdeksatta kautta odotellaan. Tarkoitus on korkata HBO:lta "The Handmaid's Tale". Lähitulevaisuuteen sijoittuva dystooppinen sarja perustuu Margareth Atwoodin teokseen. Siitä on 1. kausi katsottavissa.
  Joulukuussa alkaa HBO:lla "Knightwall", keskiajalle sijoittuva, temppeliherrain ritarikunnasta kertova sarja. Tulee laittettavaksi työn alle.

  Joutessani aloin leikkimään kuvien kanssa. Alla muutama käsitelty otos Luonterin maisemista. Eli leppoisaa lauantaita.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti