perjantai 24. marraskuuta 2017

(BLACK) FRIDAY ON MY MIND ja muistoja pelihelvetistä

  Eilen 18, tänään 24. Sivua. Mainoksia. Etelä-Suomen Sanomissa. Black Friday-mainoksia. Sekä vaaksan korkuinen pino mainoslehtisiä postilootassa. Black Friday-mainoslehtisiä. Meinaa mieli mustua. Eli nimensä väärtti on tämä päivä. Tätä ei EASY BEATS v. 1965 hitillään hakenut, oletan.


  Kaiken mainospaljouden keskeltä selasin kuitenkin Hong Kong'in lehdykäisen. Ja löytyihän se sieltä! Nimittäin PopSockets älypuhelimen pidike! Se on imukupilla puhelimem, tai tabletin, takakanteen tällättävä kokoonpainuva nuppi. Antaa mainoslauseen puhua puolestaan:

  PopSockets -pidike on kätevä lisävaruste puhelimiin ja tablet-tietokoneisiin. Pidikkeen avulla saat varman otteen laitteesta puhelun tai kuvaamisen ajaksi. Toimii myös pöytätelineenä helpottaen videoiden katselua. Lisäksi PopSockets -pidikkeisiin on saatavilla myös teline, jonka avulla saat kiinnitettyä laitteesi kätevästi haluamaasi paikkaan esimerkiksi autossa. Kuljetusasennossa pidike on alle sentin korkuinen.

  Tuotetta saa erilaisilla kuviolla varustettuna hintaa 9,99 €. Sekä spesiaalina Robinin RBN-logolla hintaan 14.99 €.

  tai  

  Tuotteista saa tänään alennusta 20 %:a. Ei perjantai niin mustalta enää näytäkkään! Nyt on pakko lähteä Lahteen! Ostamaan tuollainen. Eiku molemmat. Ainakin yhdet kappaleet! Tämä ei ollut maksettu, eikä hyvikkeetön, mainos. 

  Eilen tuli viitisen senttiä lunta. Riivin kolan autokatoksen seinältä ammattiinsa. Ihan mukavaa hommaa, lumityö. Mutta tänään se sulaa pois, lumi. Tulee black friday.

  On tasan kuukausi jouluaattoon. Eli kun näistä mainostulvista selvitään, uutta seuraa. Povataan esdellisvuotta vilkkaampaa joulukauppaa. "Eläköön kauppa- ja meriliikenne", älähti Parkkis-Antti muinoin Seilonniemen pelihelvetin korttipöydässä. Älähti, kun sai potin tai tikin. Utelin mr. Googlelta tuon sanonnan alkuperää ja tarkoitusta. Hän ei selkeää vastausta tiennyt. Mutta ehkä monella kauppiaalla on syytä käyttää tuota lausahdusta, kun joulun välipäivinä joutessaan laskee tuottojaan. Vielä ripiittinä alennusmyyntien jälkeen.

  Monia muistoja Seilonniemen pelihelvetistä on mieleen jäänyt. Siellä tuli lopullinen kirveskoulutus saatua. Vaikka peliä oltiin jo aiemmin Pettis-Paavon ja poikansa Leksan kanssa pelattu. Muutamaan "vapisevaan keppiin" muistaakseni jouduin  nöyrtymään, ennen kuin homman salat kunnolla aukesivat.
  Ristikontraa hakattiin myös. Vakijoukko kun oli sopivasti Kiljus-kaima, Parkkis-Antti, Haneli ja minä. 
  Joskus pöytään ilmestyi myös "Hauva-Heikki" eli Heikki Parkkinen. Nimi juontuu  Ikolantien varrella olevasta kotitalostaan, Hauvantorpasta. Mikäli en aivan väärässä ole, on Heikki Parkkis-Antin veljenpoika. 
  Myös Tuppi tuli tutuksi. Antti oli nuoruudessaan kierrellyt Lapin savotoita, joten hän tuon mainion pelin tunsi tarkasti.
  Sököä tai pokkaa myös pelattiin. Pienillä summilla. Suurin rahallinen panos oli muutaman kerran Kirveessä; saatettiin pelata Kossu-Kirves. Hävinnyt joutui tuomaan seuraan miitinkiin Koskenkorvapullon. Puolikkaan. Ei silloin eurokossuja, saatikka vielä isompia hinkkejä, myyty. Muistan, kun sitten neljään mieheen (tai viiteen, jos Hauva-Heikki oli ollut Kossu-Kirveessä mukana, häviäjänä tai voittajana) tuo huono-onnisen pelimiehen tuoma pullo nautittiin. Kaima kiehautti vettä. Kaasulevyllä kiehautti, kesällä, puuhellalla talvella. Ei ollut Seilonniemen torpassa sähköjä tuolloin! Sitten juomalasit kaadettiin reilusti puolilleen kuumaa vettä, laitettiin sekaan pari lusikallista sokeria. Pelattiin yksi erä kulloinkin meneillään olevaa peliä. Hämmennettiin lasia, kourakupin sisällä sitä pidettiin. Tunnusteltiin, että ei ole liian kuumaa. Kun Parkkis-Antti lopulta antoi luvan ja sanoi:  "Non nii, nyt viinoo!", otti Kiljus-Pertti pullon, lorautteli laseihin. Antin vankka mielipide oli: "Jos viinan kuataa liija kuummaa vettee, haehtuu rosentit ilimaa. Myöhä ei silleen tehä, myö juuvaa rosentin mahhaan!" 
  Kahdet "plöröt" mieheen yhdestä puolikkaasta saatiin. Eikä tultu juovuksiin. Vaan leppoisalle pelituulelle. En muista, että koskaan tuon porukan peli-illoissa oltaisiin känniin asti itseämme juotu. 
  Poissa ovat Kiljus-kaima ja Parkkis-Antti. Olleet jo kauan. Ja Hauva-Heikki on käynyt läpi vaikean sairauden. Ajantasatietoa ei hänen nykytilastaan minulla ole. Täytyy Hanelilta tiedustella.  
  Muistelen lämmöllä nuoruuden mukavia tuokioita Seilonniemen torpan pirtissä, kun kortinsilmää pihistettiin kesäisin sitä ikkunan valoon kääntäen, talvisin öljylampun ja muutaman kynttilän valossa halkojen napusuessa hellassa.
  Kerran, joskus 1970-luvun loppupuolella, taisi olla joulukuuta, oltiin käymässä Piskolassa. Haneli pyysi mukaansa jänismetsälle. Koira messiin, Seilonniemen suuntaan tallaamaan. Kun oltiin päästy Seilonluhan lähelle, Velj'-Hanski sanoi minulle:
  "Jää siä tähä. Oottele, jos tullo jänis tuolta". Hän näytti kädellään Rötsönlahden suuntaan. "Miä lähen seuroomaa noeta jäläkiä."
  No minähän jäin passiin. En kyllä ymmärtänyt, miksi? Pakkasta oli kymmenisen astetta, lunta joku sentti maassa. Kärvistelin reilun puolituntisen, poltin muutaman Nortin, huhuilin Hanelia. Alkoi närppimään. Sitten äkkäsi: "No perkele, se on Kiljus-Pertillä!" 
  Kävellä riuhdoin Torpalle. Haulikko nojasi ovipieleen. Ja Haneli, Antti, sekä kaima iskivät sököä muina miehinä! Minä äksyilemään, että mitäs hittoa siä meinaat. Tulit tänne kortille, jätin miut mehtään!
  "No ku tulj kylymä!", sanoi velj'-poika, jatkoi pelaamista. 
  En tänäkään päivänä tiedä, mikä juttu se oli. Ei meillä mitään riita ollut, ihan tavallinen tilanne. Eikä siitä sen jälkeen edes puhuttu. Pitää kysästä Hanelilta, vieläkö tapauksen muistaa? Ja vaikka selityksen saisi? Ihan suulliseti, yhtenä kappaleena.

  Siinä sitä muisteloa. Nyt alan kuluttaa "Mustaa Perjantakia", tavalla, jos toisellakin. Mutta, suoriks sannoin, en lähde Lahteen ostamaan älypuhelimeen pidikkeitä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti