tiistai 8. elokuuta 2017

KREATIOMISMIA JA EUGENIIKKAA

  Trumppi on kesälomalla. Mitähän mies puuhailee? Käykö sienessä? Tai rock-festareilla? Pitäneekö muikkuverkkoja? Tuskin. Puuhailee mitä puuhailee. Luultavasti siitä ei kuitenkaan seuraa mitään hyvää, noin ihmiskunnan kannalta ajateltuna.

  Laura Huhtasaaresta persujen presidenttiehdokas. Kreationismi pakolliseksi oppiaineeksi lienee tosiasia, mikäli tulee valituksi. Presidentiksi siis. Ensin pitää kai valita puolueensa ehdokkaaksi. Vai joko on valittu?

  Minä uskon, että luomistapahtumassa syntyy taidetta. Ja minä uskon, että  eugeniikasta syntyy dystopia. Vaikka mitä väliä sillä on, mitä minä uskon.

  Olen ajatellut joskus uskontoja, ateismia, agnostismia. Olen tullut johtopäätökseen, että samanlaisia ovat uskovat ja uskottomat. Kummatkin uskovat siihen, mitä ei tiedetä.  Ei ole todisteen häivääkään siitä, että jumala olisi olemassa. Eikä siitä, että häntä ei olisi. Siksi olen agnostikko; suhtaudun epäillen jumalan olemassaoloon, jos myös olemattomuuteenkin. Totuutta en saane koskaan selville. Tai ehkä saan, jos jumala on olemassa. Pyhä Pietari suhtautuu kaiketi portilla agnostikkoihin varauksella. Joudun siis alakertaan sarvipään valtakuntaa.
  Jos jumalaa ei ole, kuoltuanikaan en saa asiasta mitään tietoa. Olen vain kuollut. Mitä voimme tästä päätellä? Sen, että agnostikko helposti toivoo, että jumalaa ei olisi olemassa.
  Ei kuitenkaan ole mielestäni oikein sortua sen kaltaiseen opportunismiin, että on kaiken varalta uskossa. Jokuhan on joskus sanonut, että kannattaa uskoa, sillä siinä ei häviä mitään, mutta saattaa voittaa. Jos jumala on olemassa, on hän kai sen verran asioista kuusalla, että passittaa mokomat varmistelijat vastapuolen käsiteltäviksi.

  Selvennykseksi: Vaikka jumalan olemassaolon suhteen olen epätietoinen, olen evoluutio-opin vankkumaton kannattaja. Sen suhteen löytyy mielin määrin todisteita. Niitä ei kreatiomismin kannattajilla ole pöytään löytäviksi.

  Se siitä. Ilmat paranee. Sunnuntai oli todellinen lörötyspäivä. Avokkaan puolivirallisen sääaseman mittauksen mukaan vuorokauden sademäärä ylitti saappaan teräosan korkeuden. Iiriksen kuminen uima-allas oli nimittäin tyhjänä pihalla, ja sen verran siihen oli eilisaamuun mennessä vettä kertynyt. Mikäli Ilmatieteenlaitos, Foreca, AccuWeather, kuka tahansa alalla toimiva, haluaa halvan ja luotettavan yhteistyökumppanin, ottakoon luottamuksella yhteyttä.

  Eilen oli siis jo puotaista, pilvistä kylläkin, eikä kovin lämmintä. Puuhommia tein, sain kaadetut ja pätkityt pilkotuiksi.
  Tänään on ollut aurinkoista, hieman yli 20 astetta. Intoonnuin aamusta hojeltamaan, pätkimään ja halkomaan muutaman harvennuskoivun tupapuiksi, eli metrin haloiksi. Hyvä pinonalku niistä kehkeytyi. Varmaan sitä vielä päivänä muutamana kasvatan.

  Eilen, samoin tänään, kävin lähisaarissa sieniä katsomassa. Hieman kanttarellejä kertyi molempina päivinä. Ei mitään suursaalista kuitenkaan. Olivat mökkiläiset käyneet viikonloppuna rannat koluamassa. Näkyi jäljistä.


  Hilppa puolestaan poikkesi tänään raapaisemassa ämpärillisen (5 l.) mustikoita. Jonkin verran tuntuu satoa olevan, kypsiäkin alkavat olla. Perjantaina lähdetään Piskolaan. Jo perinteeksi muodostuneelle mustikkaretkelle Markun kanssa. Minähän en niinkään marjastamisesta perusta, mutta joukossa menettelee, kun saa samalla turista joutavia.

  Huomenna arveli Hilppa menevänsä tarkkomaan tämänpäiväisen mustikkamestan. Minä keksin jotain muuta. Eiköhän  mielikuvitus vielä sen verran pelaa.

  Torstaina sörnäytetään Mikkeliin. Torille kahville, S-Marketiin ostamaan Marskia ja Siiskosen kauraleipää, Lidliin hakemaan muut eväät, Tokmannille täydentämään ruuvivarantoja, Mikkelipuistoon ällistelemään ja syömään. Välissä piipahdetaan katsomassa näkemättä jäänyt Meinanderin Paulin myyntinäyttely Ravintola Vaihassa. Sielläkin on, Paulin kertoman mukaan, hyvä ruoka, mutta logistisesti sopii meille paremmin aterioida Mikkelipuistossa paluumatkalla. Ja senkin ruokaa on meille kehuttu.

  Perjantaina, kuten sanottua, mustikkaan. Sen pidemmälle ei ole suunnitelmia valmiina. Ei kannata ollakkaan; ovat aika hanakoita muuttumaan, suunnitelmat.
  Kuitenkin sen verran lähitulevaisuudesta tiedetään, että ensi viikon tiistaina lähdetään aamusta Hollolaan. Hilppa tilasi itselleen ajan optikolta tiistai-iltapäiväksi. Varmaan torstaina kiireellä takaisin tullaan, puhtaat jauhot ja pyykit pussissa.

  Taidan lähteä hätistelemään itikoita Hilpan ympäriltä; putsailee pihalla mustikoita rouva.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti