torstai 6. heinäkuuta 2017

SITÄ NIITÄN, MITÄ EN KYLVÄNYT (ja veden viljaa uistelen)

  Tiistaina kävin ensimmäistä kertaa Avokkaasta käsin sauvakävelemässä. Mikäs siinä, mukavaa ja rauhallista. Keskiviikkoaamuna mietin, lähteäkö taas sauvailemaan, vai hyökätäkö niittämään. Kasteen selkään ne ukkovaaritkin niittämään lähtivät, siis avanti!
  Hioin viikatteen, lampsin talon taakse. Siellä on muutaman aarin keto, joka nykyisin lupiinien valloittama. Se onkin ainoa paikka, yhden kukkapenkin ohella, jossa tuo kukkiessaa kaunis, mutta melko itsekäs tilan kahmija saa kukkia. On se, lupiini, meinannut metsään asti levittäytyä, mutta olen saanut valloitushalut kutakuinkin suitsettua. Hilppa repi eilen kukkapenkissä kasvaneet yksilöt pois. Nyt minä niitän. Pitää tehdä se, enen kuin kasvi alkaa siemeniään levittäämään. Joten siis niitin, mitä en ollut kylvänyt. Joskus näinkin päin.
  Etupihan puolella on toinen niitynpoikanen, Iiriksen leikkimökin ympärillä ja vieressä. Siinä kasvaa paljon puna-ailakkia. Se saa vielä joitain päiviä kukkia, ennen kuin joutuu kaatumaan. Mutta minulla on vielä yksi kylvämätön niitty ja niitto odottamassa.
  Niittyjä, ketoja, niitä kannattaa vaalia. Kauniita ovat luonnonkukat. Kuten kissankello....


....puna-ailakki....


....tai sen jostakin ilmestynyt albiinomuoto.


  Kauneutta lötyy heti metsän laidastakin, mm. metsätalvikki. 


  Tuntuu, että kasvusto edistyy tosi hitaasti. Aika puolestaan rientää höyryveturin vauhtia. Viikon kulutta ollaan Porissa, tai ainakin tekemässä lähtöä. Missä tää kesä on menny?!?
  Viime viikolla bongaamani kattarellin alut eivät ole juuri paisuneet. Ei kannata näillä leveysasteilla metsään mennä. Tai kannattaa, jos on sinne asiaa, mutta ei sienten vuoksi. Eikä autolla, vauhdilla, mutkassa metsään, kannata ajaa.

  Kun raamattuun tuli otsikossa viitattua, jatkettakoon sillä linjalla. Saattaa olla, ei vaan on, että moni ei tykkää siitä, mitä nyt sanon. Mutta sananvapauden nimissä sanon sen kuitenkin. Tuli yhtenä päivänä mieleen, kun maailmanmenoa pohdiskelin, että jos raamattu on totta, ja että jos jumala loi ihmisen omaksi kuvakseen, niin joko tehtävä epäonnistui pahan päiväisesti, tai sitten malli ei ollut kovinkaan kummoinen.

  Kun eilen olin saanut niitot niitettyä, aamukahvit nautittua, käänsin hieman maata Hilpalle unikon istutusta varten, sörnäyttelin trimmerilla paikkoja siistimmiksi, tovin hakkasin halkoja.
  Haneli soitteli keskipäivällä. Kyseli, joutaisinko jeesaamaan jonkun mökin katon paikkuussa. Piipun juuresta kuulema vuotaa. Tarvitsisi velj'-mies kaveria vian paikallistamiseen. Lupasin mennä, mutta satelemaan alkoi. Päätimme siirtää kattokatselmusta. Olikohan viisas päätös? Milläs hitolla me puotasäällä nähdään, mistä se vuotaa, katto? Niin tai näin, päätimme lähteä Lietvedelle uistelemaan. Viiden kantissa tuli Haneli hakemaan. Lietvedelle ajettiin, kuha mielessä.
  Aika kookkaat aallot rumppuuttivat isolla selällä. Mutta ei Haneli siitä piitannut, laski vaappuja perään. Kymmenen vapaa sivuplaanareissa, neljä syvätakiloissa.


  Hyvä, että kaikki vavat olivat tehtävässään, kun tuli hauki, kolmisen kiloa, sitten toinen, vajaata kaksi. Kun päästiin sopivalle 6-8 metrin syvyydessä olevalle hiekkapakalle, alkoi tapahtua. Tuli kuha, parikiloinen. Tehtiin u-käännös, aallot keikuttivat. Yhteen kummankin puolen takilan vapoista iski kala yhtä aikaa. Ja toisesta takilasta katkesi naru. Hanelilla riitti puuhaa. Minä yritin pitää venettä kurssissa. Sivulaineet heittelivät. Hommasta selvittiin lievällä siimasopalla. Veneeseen nousi kiloinen kuha, parikiloinen hymypoika. Tehtiin taas u, käytiin noukkimassa irronut kelkka. Velj'-poika viritteli vasemman siiven pyydöt takaisin tehtäviinsä. Reilun tunnin kesti tuo episodi.
   Rauhoituttiin juomaan termarikahvit. Eikös uudestaan iskenyt kaksi kalaa saman aikaisesti. Ne tulivat vuoron perään mukavasti ylös; haukia molemmat, yli nelikiloinen jäitten sekaan, kiloinen kasvamaan.
  Puuhaa oli, niin etten kuvaamaan ehtinyt silloin, kun olisi pitänyt. Mutta tässä alkumatkan saalista:


  Jonkin aikaa oli sitten rauhllisempaa. Pari pientä haukea laskettiin takaisin. Ajeltiin jo kohti kotia mielessä, että tuo sopivan syvyinen taipale vielä uistellaan. Ja se kannatti: lähes kolmikiloinen kuha tarrasi. Oli lähellä karata haavatessa, mutta kiepsahti onneksi haavin sisäpuolelle. 
  Kelattiin vaaput, kelkat paattiin, veivattiin syvätakilat myös pois syvyyksistään. Vähän ennen puoltayötä oltiin Avokkaan laiturilla. Tehtiin jako, eli minä otin parikiloisen kuhan, samaa kokoluokaa olevan hauen. Hanelin täytyy pärjätä loppujen kanssa. Tässä saalis. Valitan kuvan epätarkkuutta; oli niin hämäräää, että ei ilman statiivia tullut kunnon otosta.


Tuo ahven löytyi siimoja ylös kelatessa takilan vavasta. Ihan keskipannun ahven, Oltaisiin silti nakattu kasvamaan, mutta oli pahalainen niin ahneesti haukannut vaappua, että vahingot sen kidassa olivat liian suuret. Kyllä noilla potun maku muuttuu.

Vielä kuva haaksirikkoutuneesta sivuplaanarin kelkasta.....


....ja osasta arsenaalia. Jos harrastuskalastus on tällaista, varjelkoot Ahti minua ammattisellaiselta.


  On aamu. Takana lyhyet yöunet. Kohta lähdetään Mikkeliin. Käydään Hanelilta kärry lainaan, haetaan Carlsonilta lasti villaa. On viileä loppuviikko tiedossa, parahultainen keli eristää yläpohjaa. Mikäs on eristellessä, kun maha on pullollaan kuhaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti