perjantai 3. helmikuuta 2017

KORREKTIA KIELTÄ

  Tänään tulevat Anna ja Iiris viikonlopuksi meille. Hieno homma! Sen verran ikävä on Iiristä ollut, että olisi pitänyt itse lähteä Helsinkiin katsomaan, jollei Annalla olisi ollut tänne asiaa. Mutta he tulevat tänne. Sen vuoksi suoritamme pian yhteissiivouksen. Aika oudolta tuntuu varmaan kimpassa puunailla, kun jo kauan olen homman yksin tehnyt. Vaan sujunee se niinkin, nopeammin luulen, perusteellisemminkin, otaksun.
  Elinan haen launtaina meille syömään. Näkee naispuoliset Tiilikaiset hänkin, vaihtelua vanhuksen samoilla raiteilla kulkevaan elämään myös.

  Soitin eilen Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymään (Peruspalvelukeskus Oiva ja Lahden kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala ovat yhdistyneet Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymäksi), ja sain lähetteen labraan. Varasin sieltä ajan maanantaiksi 13.2. klo. 8:15. Aiemmaksikin ajan olisi saanut, mutta tuo oli ensimmäinen vapaa aamuaika. On nimittäin kurjaa olla syömättä, juomatta, eli ilman puuroa, kahvia, leivänkänttyä.
  Kolesterolit, veren sokerit, kilpirauhastutkimus, sellaisia otetaan. Reilu vuosi on edellisistä tutkimuksista. Sovin terveydenhoitjan kanssa, että viikon päästä voin varata lääkäriajan. Samalla käynnillä saan reseptin uusittua.
  Ei tässä kummempia vaivoja ole ilmaantunut, mutta hyvä silloin tällöin käydä syynissä, kun kolesteroli on tupannut olemaan vähän korkealla. Lienee geeneissä, kun aika terveinä olen pyrkinyt ruokailutapani pitämään.
  Tuon laboratoriokäynnin ja erään toisenkin syyn takia Anttolaan lähtö jäänee viikolle 7. Sopivasti siellä muutama päivä, sitten kisojen ajaksi kotiin. Kotiin kisojen ajaksi siksi, että toiveenani on saada lääkärikäynti sovituksi kisaviikolle. Sillä kisaviikko on passeli ajanjakso tuollaiseen, kun kuitenkin joutuu kotona olemaan. Tulikohan tämä kaikille selväksi?

  Eilinen oli myös erään päätöksen päivä: operaattoreiden hiostamiseen kyllästyneenä päätin lopettaa kiinteän laajakaistayhteyden. Se on ollut, on jonkin aikaa vieläkin, ElisaViihteen kanssa röntässä. Määräaikaisuus loppuu pian, sitten loppuu laajakaista. Viihteen digiboksin jätän kuitenkin. Se, kuten pc:kin, pelittävät eilen hankkimani 4G-reitittimen kautta. Reitittimessä on 4 ethernet-liitäntää ja wifi tietysti. Liittymä reitittimelle oli jo olemassa, se nopea 4G, mikä on ollut Avokkaassa nettiä jakavassa reitittimessä (snadi laatikko ilman ethernet-liitäntämahdollisuutta). Vastaisuudessa tulen kuljettamaan uutta reititintä kodin ja Avokkaan välillä.
  Luettelemillani toimenpiteillä Elisan laskuni pienene 20 €/kk. Tietysti tuo reititin jotakin maksoi, mutta hankkii ajan myötä hintansa.
  Oli muuten iisi homma siirtyä pois kiinteästä yhteydestä. Tälläsin sim-kortin laitteeseen, laitoin töpselin rasiaan, kiinnitin tietokoneen ja Elisan boksin ethernetkaapelit, ja kas, kaikki pelasi. Sen lisäksi nopeus, mikä oli 20:n megan kiinteällä yhteydellä ollut n. 12 megaa, on nyt 30-40 megaa.
  Tietysti piti vielä antaa uuden reitittimen salasana wifi-yhteyttä varten tabletille, puhelimelle ja äly-tv:lle. Sen jälkeen oli, kuin mitään ei olis muuttunut. Paitsi, että kaikki yhteydet ovat siis nopeampia. Mitä opimme tästä? No, ainakin, että eläköön liikkuvuus, hiljaa hiipupukoon paikalleen jämähtäneisyys.
  Taas taisi tulla sellainen selitys, että ei mitään rajaa. Helppo valottaa asioita, jotka jotka on itselleen selvittänyt, mutta ei minussa pedagokin vikaa ole niin paljon, että tuon ymmärrettävästi osaisin tehdä. Mutta ymmärrystä, pitkämielisyyttä, anteeksiantoa, anelen.
 
  Tänään en viitsi silmäystä maailman tapahtumiin luoda. Tulee paha mieli vaan sellaisesta.

  Lopuksi ihan muihin juttuihin. Suomeksi voi asian ilmaista samoilla sanoilla niin, että merkitys muuttuu oleellisesti. Jopa niin, että sanat ovat aivat samassa järjestyksessä. Miettikääpä vaikka, kumpi on etnisesti erilaisen taustan omaavaan henkilöön suutahtavalta korrektimpaa kieltä?:
  "Pysy kaukana musta!"
  Vai
  "Pysy kaukana, musta!"

  Nyt siivouksen kimppuun. Vielä kuva. Näitä vanhoja pitää laittaa, kun ei uusia ole tullut otettua. Tämä on talvelta jokusia vuosia sitten, siltä ajalta, kun talvi oli talvi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti