perjantai 24. helmikuuta 2017

TERVEEN PAPERIT?

  Vuoden ensimmäinen mökkireissu takana. Hollolaan oli tärähtänyt sillä aikaa talvi, lunta oli enemmän kuin Anttolassa. Tiijä, vaikka lumikenkäilemään pääsisi?
  Eilen siis palattiin, kisakaupungin naapuriin asetuttiin. Talviset ovat ainakin kelit. Tänään paisteli aurinko aika lailla, iltapäivästä lievästi lunta riputteli muutaman asteen pakkaskelissä.
  Kisahuuma ei ole vielä iskenyt, on ollut muuta; aamupäivällä kaksi aikaa putkeen Salpakankaan Terveysasemalla. Ensin kymmeltä lääkärillä, perään, varttia myöhemmin, suuhygienistin piinapenkki.
  Olin puolitoista viikkoa sitten käynyt labrassa verikokeissa, tuloksena tulokset 21:stä kokeesta. Siis melko tuloksellinen labrakäynti. Lääkärisedän kanssa käytiin läpi nämä tuloksekkaan käynnin tulokset. Lukuunottamatta kokonaiskoleterolia olivat tulokset viitearvojen rajoissa. Vaikka kokonaiskolesteroli oli hieman vuodessa kohonnut, ei lääkäri katsonut aiheelliseksi lääkitystä määrätä, koska huonon sekä hyvän kolesterolin arvot olivat ihan jees, ja niiden suhde kohdillaan, mikäli tulin oikein ymmärtäneeksi. Eläinrasvoja kehotti hän välttämään, samalla kun uusi tarvitsemani lääkkeen reseptin vuodeksi eteenpäin.
  Eturauhaskoekin antoi minun kannaltani oivallisen tuloksen, sokerit, munuaiset, maksat, mitä kaikkea niitä nyt olikaan, sallituissa puitteissa. Joten ei tullut vielä komennusta korkealaitaiseen. Jos joku nuoremmista ei viittausta ymmärrä, selvennettäköön, että, ainakin ennen muinoin, saattoi eläinlääkäri sairasta lehmää tai hevosta katsomassa käytyään todeta, että ainoa oikea ratkaisu on korkealaitainen, eli kuljetus teurastamoon.
  Suuhygienistillä vietin epämielyttävän puolituntisen. Aina sitä hammaskiveä pakkaa syntymään, vaikka kuinka säännöllisesti harjan kanssa heiluu, hammastikkua uutterasti käyttää. Vaikka en enää tupakoi, voipi olla joskus liiallisuuksiin karkaileva kahvijuonti osaltaan edesauttamassa hammaskiven kasvumahdollisuuksia. Tämä on tosin ikioma päätelmäni, en tullut asiaa rva. hygienistiltä kysyneeksi, vaikka olin aikonut. Kai tuolilta pääsyn helpotus karkoitti kaikki järkevät ajatukset kaalistani. Kiittää kuitenkin ovella muistin. Vaikka, suoraan sanottuna olisi tehnyt mieli kirota. Mutta ei kaikki voi aina olla mukavaa.
  Toisekseen, tuosta tupakoinnista: eihän minulla tarkemmin ajateltuna ole mitään sen tueksi, että tupakointi aiheuttaa hammaskiveä. Kuvitelmia kuvitelmien perrään, sano.

  Kolesterolista vielä. Hilpan kanssa syömme koko lailla samalla tavalla. Itse asiassa ennen eläköitymistään rouva söi arkisin ravintolalounaan, minä useimmiten jonkin itse kyhäämäni salaatin. Joten minä söin jopa terveellisemmin. Kuitenkin Hilpan kokonaiskolesteroli on huomattavasti omaani alhaisempi. Tulimme lopputulemaan, että se johtuu geeneistä. Sitten Hilppa, asiasta kiinostuttuaan, tovin goolailtuaan, heitti uuden hypoteesin. On nimittäin niin, että suodattamaton kahvi lisää kolesterolia. Ja espressoa olen jo kauan hörppinyt tasaiseen tahtiin; vähintään yksi tupla-sellainen iltaisin, monasti toinen tupla kaupungilla käydessäni. Myös pressopannulla olen kotona itselleni päiväkahvit aika ajoin valmistanut. Porokahvia en sentään ole hörppinyt, kuin joskus kesäisin Hanelin kanssa nuotalla.
  Olkoon tuo kahvin vaikutus todellinen tai ei, en aio iltaespressosta luopua. Päivisin en enää TRIOssa käy koleterooriarvojani huonontamassa. Kaikesta nautinnosta ei ole hyväksi luopua. Jos korkealaitaisen tulo tuosta iltakahvista aikaistuu, olkoon niin. Sitä paitsi: mistä tuonkin Hilpan netistä löytämän artikkelin todenperäisyyden tietää. Ei lääkäritaholta minulta ole koskaan, ainakaan kolesterolin yhteydessä, udeltu kahvitottumuiksistani. Joten kaikki maailman kahvijuojat, liittykää aamu-, väli-, päivä-, väli-, ja iltakahvijoukkoon.

  Huomenna tulevat Anna ja Iiris. Viikko totutusta mukavalla tavalla erottuvaa elämää edessä. Kai kisojakin tulee tv:sta seurattua. Minähän jopa katsoin eilen sprnttifinaalit. Välierät jäivät tärkeän kulttuuriohjelman, Emmerdalen, vuoksi näkemättä.

  Joten hyvää kisaviikkoa kaikille, kuinka sen sitten vietättekin. Me vietämme, kuten vietämme. Ja seuraavalla viikolla luultavasti taas noihin allaoleviin maisemiin. Kuten laiturista huomaatte, on vesi Saimaassa melko matalalla. Saisi keväällä lähteä roimasti nousemaan.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti