maanantai 20. helmikuuta 2017

VIETETTYÄ AIKAA

  Eilisen lumi,- räntä, ja vesisateen jälkeen tämä aamu valkeni tuulisena, -1 astetta mittarissa, raput niin liukkaina, että kusireisulle piti mennä peukalo keskellä kämmentä, vai mieten se oli?
  Eilen tosiaan sateli märkää lunta, illemmalla vettä, niin että lähes tupapäivä siitä muodostui.

Eilisaamuna oli navetanmuuri lumen koristelema.


Tietysti pakolliset hommat tuli tehtyä. Minä kävin myös aamupuoleen dallaamassa Aittalahenselällä pienen lenkin. Harmaata oli, ei tarvitse kuvaa mustavalkeaksi käsitellä.


  Kävin samalla tarkastamassa Pöytäniemessä juhannuskokkotilanteen. Ei voi Mäkitien Jukkaa saamattomaksi viimehetken sauhuajaksi parhaalla tahdollakaan nimittää, sillä tuolle vuosikymmeninä traditioksi muodostullee kokkokalliolle oli jo roudattu ensi juhannuksen tarpeet!


  Muuten eilispäivä kului lueskellen, paria tallenetta katsellen. Nyt te kysytte, että kuinka saaressa olo eroaa kotoa olosta? Mitä siihen vastaisin, kysyjälle kertoisin? No, eroaa se: Täällä ei tarvitse hakea lehteä postilaatikosta, mennä suihkuun, eikä lähteä Lidliin.
  Vakavasti puhuen on täällä oleminen omaa luokkaansa jo siksi, että on täällä. Se tunne, kun aamutarpeileen tarpoo pihavalon loistessa eilisen sateen jäljiltä vielä pehmeää polkua pitkin, tai kun virittelee uuneihin tulta, tai kun kantaa saunavedet valmiiksi, täyttää kiukaan ja padan tulipesät "napsausta vaille", kiikuttaa rantapolkua pitkin avannolta paria hinkkiä talousvettä, tai kun ihan muuten vaan seisahtuu aistimaan hiljaisuutta, jota ei vielä riko, tai paremminkin mausta, edes lintujen ääntely, on siinä kaikessa jäljittelemätön fiiliksensä. Q.E.D.

  Eilen juttelin Pesosen Heikin kansaa soran tuomisesta saunarannalle. Heguli kysyi: "paljonko on jääätä?" 
  "Reilut 35 senttiä, vesiavannon kohdalla", vastasin. 
  "Hetkonen", tuumasi mies, tuhisi aikansa, jatkoi, "siinä ja siinä, pitää kuitenkin muutamasta paikasta matkan varrelta vielä mitata".
  Heikki paljasti minulle kaavan,millä oli asiaa ynnäillyt: Rautajään vahvuus sentteinä potenssiin kaksi kertaa neljä. Eli 35*35*4=4900 kg. Hän muisteli, että Hanelin traktori kärryineen painaa siinä 3000 kiloa, sorakuorma parisen tonnia. 
  Päätimme, että mittaan jään vahvuuden muutamasta kohtaa. Jos se on vähintään samanlaista, voidaan sorahomma tehdä parin viikon kuluttua, seuraavalla reissullamme.  Ja vajailla lavallisilla; se ja sama, ajaako tuon puolen kilsan matkan kahdesti, vai neljästi.
 Mihin tuossa soraurakassa sitten Hegulia tarvitaan? Kun sorakauppias toimittaa tavaran rantaan, Haneli kuskaa yli. No, Hegulia tarvitaan tietysti lastaamaan "mehumaijallaan" sora lavalle. Ei niin, että minulla mitään lapiohommoa vastaan olisi, mutta....

  Kello on kuusi. Minä viritän nyt tulet leivinuuiin. laitan kahvit porisemaan.

  Uuni loimottaa, 1. kahvit juotu, rouva nukkuu vielä, ensimmäiset uutiset alkoivat. Trump on kuulemma ollut vallassa kuukauden. Vasta! Tuntuu, että mies on mokaillut jo ainakin yhden virkakauden normaaliannoksen verran.

  Nyt jatkuvat Avokkaan uutiset. Kunhan uuni on valmis, tulee se saamaan sisuksiinsa hevospaistin. Kävi näet niin, että Haneli oli, omassa sanassaan, sekaantunut polleen. Ei tietysti siinä mielessä, kuin te hävittömät ajattelitte. Käsittääkseni Hanelilla ja muutamalla hänen kaverillaan on tapana hankkia lopetettavaksi tuomittuja hevosia. Ollaan ennenkin jotain maistiaisia saatu. Kerran savustettunakin. Hyvää on ollut. Jos polleja kasvatettaisiin syötäviksi, saattaisi kantani olla toinen, näin ollen syön ilman isompia kolkutuksia.
  Tänään on myös saunapäivä. Varmasti jokinlainen lenkki jäällä kävellään. Tuulista kyllä on, mutta näyttäisi hiipuvan. Ilma alkaa kylmetä, tänään on pilvistä, huomenna saattaa arskakin paistella.

  Oltiin ajateltu, että kerran käydään kylillä kaupassa. Nyt näyttää, että pärjätään näin. Kiitos Hanelin pollepaistin. Pehmeä leipä saattaa loppua, mutta näkkäriä on. 
  Ei toki pitkä matka, ei ajallisesti, eikä kilsoissa, olisi jäätietä kaupaan usmuuttaa, mutta ei hirveästi innosta. En ainakaan siinä suhteessa ole tullut isä-Erkki-vainaaseen; hän kun ennen muinoin kesäisin kävi joka päivä kylillä (venellä yli, 25 km sivuunsa autolla). Jos ei muuten, niin Ilta-Sanomat ostamassa. Ja tuttujen kanssa rupattelemassa, seuramies kun oli. Minä en ole. Seuramies. Enkä Iltis-fanaatikko. 

  Kello kolkuttelee seitsemää. Hilppa alkaa vääntäytyä pystyasentoon. Minä suoriudun aamun toiseksi tärkeimmille kahveille. Menee se aika näinkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti