torstai 1. syyskuuta 2016

ALKULUKU JA ALKULUKUJA SEKÄ VERTIGO KAUPANPÄÄLLE

  Jostain informaation loputtoman verkon perimmäisestä silmästä tarttui kaihin runtelemiin silmiini juttu alkuluvuista. Kaikkihan tietävät, mikä alkuluku on. Mutta kertauksen vuoksi: se on positiivinen ykköstä suurempi kokonaisluku, joka ei ole jaollinen kuin ykkösellä ja itsellään. Siis 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23, 29, 31, 37, jne. Alkulukujen esiintymistiheys harvenee, mitä suuremmiksi luvut kasvavat. Alkulukuja on ääretön määrä.
  Tuo juttu, minkä mainitsin, kertoi, että löydetty uusi suurin tunnettu ja todistettu alkuluku.  Se on saatu aikaiseksi korottamalla luku luku 2 potenssiin 74 207 281 ja vähentämällä lopputuloksesta  yksi. Siinä on 22 338 618 numeroa. Luku löytyi projektissa, jossa vapaaehtoiset antoivat tietokoneensa laskentatehoa tähän tehtävään. Tutkijoiden mukaan asian todistamiseen kului 31 päivää.
  Varmaan tärkeää tietoa. Ja uusia haasteita piin likiarvoa ulkoa opetteleville. Siitä tiedetään nykyään n. 2700 miljardia numeroa. Sillä tarkkuudella saadaan ympyrän ala tahi pallon tilavuus melko tarkkaan räknätyksi. Hieman työlästä taitaa kuitenkin olla, liika tarkkuus. Mutta tuossa litaniassa on "vain" 13 numeroa, kun suurimmassa tunnetussa alkuluvussa niitä on siis 22 338 618. Eli numeroita on kutakuinkin saman verran, kuin kirjaimia kahdessa raamatussa yhteensä.


  Tuli numeroita käsitelty muutaman blogin tarpeiksi. Joten muihin asioihin. Ilalla mennään Hilpan kanssa teatteriin. Sain tekun luokkatoveriltani, kollegaltani, ystävältäni ja Kaupunnginteatterin käyttöpäälliköltä Topilta liput Vertigon esitykseen. Se on kai kenraaliharjoitus, tai esiennakkoesitys. Perjantaina on nimittäin ennakkoesitys, lauantaina ensi-ilta. Lipuissa lukee "omaislippu", eikä niitä ole yleisölle kaupan. En Topilta tullut kysyneeksi, tarkastetaanko "omaisuus" jotenkin. No, parasta olla serkun, vähintään pikkuserkun, näköisenä.
  "Vertigo - Punainen kyynel" on tietysti nähty Hitchcock'in elokuvana useaan kertaa. Siinähän tapahtumat on sijoitettu San Fransico'oon, alkuperäisessä näytelmässä Pariisiin. Aamun Etlarissa James Steward'iksi James Steward'in paikalle muuttunut Teemu Palosaari kertoo, että rooli on tekstillisesti laajin, mikä on hänen kohdalleen osunut.


  Mennyt kevätkausi jäikin teatterin osalta torsoksi. Olin "ystävän lippuja" (10 €/esitys) Topilta saanut, mutta ne jäivät käyttämättä. Osin siksi, että kiinnostavimmat olimme jo nähneet edellisen syyskauden aikana. My Fair Lady'yn minulla oli jopa kolme lippua, eli oli tarkoitus ottaa Elina mukaan. Mutta kuinka ollakaan, se jäi laittamatta kalenteriin, ja heräsin tarkastamaan vasta seuraavalla viikolla. Sori Topi.
  Kun tämän syyskauden ohjelmistoa selailen, huomaan, että ainakin "Orkesteri-The Everlast" kiinnostaa. Se on tarina yhden hitin bändin vajoamisesta seurojentalojen takahuoneisiin. Ensi-ilta näkyy olevan 5. lokakuuta. Vieno toive Topille, joka kyllä jo tuosta esityksestä minulle puhui.

  Osuin pari päivää sitten menemään samassa kiinteistössä missä edesmennyt Anttila sijaitsi olevaan Luhdan Outlet-myymälää. Se on ollut siinä viime joulukuusta asti, kuulin. Ja että kiinteistö on Luhdan omistama. Olin tiennyt, että Luhdalla on myymälä Luhta-tornissa Renkomäessä. Mutta se on kai vain omille tuotteille tarkoitettu. Mutta tässä keskustan suuressa liiketilassa on tavaraa monilta eri valmistajilta. Ja hinnat ovat -40 %:sta -70 %:iin. Valmistevikaisissa on alennusta vielä rusaamminkin. Minähän innostui garderobiani uusimaan, kevyellä kädellä kuitenkin. Ostin siltä käymältä neulehupparin, missä on vetoketjutaskut ja rintatasku (Comba Sportswear, -40 % = 36 €). Se oli ainoa laatuaan, yhden rekin päässä issekseen roikuskeli. Ja oli S-kokoa. Mutta sen verran salankanruotoon olen palannut, että sopi, kuin valettu.
  Eilen menin uudestaan, lunastin nappanahkaiset vapaa-ajan kengät (Patrick, -50 % = 34,95 €). Nyt on vaateostot  pitkälle ensivuoteen asti tehty. Jollei tartte kalsarikauppaan mennä.

  Pitänee lopetella, lähteä K-Supermarkettiin ostamaan ainoastaan tänään tarjouksessa oleva pala possun lapapaistia (2,69 €/kg) tai etuselkää (2,49 €/kg). Jompaa kumpaa kun parin kilon kimpaleen ostaa, niin muuttuu se Avokkaan leivinuunissa kasvispedillä herkulliseksi mökkievääksi. Pitänee lievästi suolata, että säilyy sunnuntaihin saakka. Ja kun kauppareissuun toimeudun, poikkean myös Lid'issä hakemassa niin ikään ainoastaan tänään tarjouksessa olevan kokonaisen, keskeltä aukileikatun, maustetun broilerin (4,99 €/kg). Aikomus on tällätä kanaraukka savupönttöön. En ole lihaa ikinä savustanut, mutta muutaman päivän kuluttua olen. Kokemuksia, tietoa mm. projektin ajallisesta kestosta, makuarvostelu, etc. tulevissa kirjoituksissa. Toivottavasti lopputulos on kutakuinkin tuollainen:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti