lauantai 17. syyskuuta 2016

SALAATTI KUKKII

  Pilvipuotaista syyspäivää Avokkaassa toivotellaan. Eilen tänne päräytettiin. Elina oli matkassa, jäi Piskolaan.
  Kun oltiin illalla Parkkilan kohdilla, soitti Haneli, kyseli aikataulusta. Kun kerroin, sanoi: "Hyvä. Oon just lähössä nuotalta, suatte muikkuja."
  Niin myös saatiin. Iltapäivällä menevät haikuuntumaan. Hyvän kokoisia olivat, ihan paist'muikkuja. Mutta kun oli varattuna muuta kalaa matkaan, menevät häkäpönttöön.
  Tuvassa oli +16, kun tultiin, niin kuin pitikin. Pumppu +23:een, kammarin uuniin ja hellaan tulet, kohta näyttivät mittarit pariakymppiä. Hyvä keksintö tuo pumppu.

  Aamulla tälläsin ulko-oveen tiivisteet, kun päivä paistoi läpi, varsinkin alalaidasta. Sitten vaihdoin pari pihapiiriä valaisevaa valonheitintä halogeeneistä ledeiksi. Kävin hakemassa soollisen torvisieniä. Pärryytin moottorisahan tankin tyhjäsi tehden samalla metsänhoidollisia toimenpiteitä. Tyhjäksi sen vuoksi, että sain tilalle pienkonebensaa talvea vasten. Vielä ajalin osan nurmikosta, oletettavasti viimeistä kertaa tällä kaudelle, ja pesin leikkurin painepesurilla.
  Noissa puuhissa päivä kulahti puoliseen saakka. Nyt on syöty, kirjoittelen ennen savustamista ja saunanlämmitystä.
  Verkkoja ei viitsitty laskea, kun mukana oli torin matalikolta hankittua sekä Hanelilta saatua veden viljaa.

  Huomenna pitää aloitella talvisäätöjä asettelemaan. Tai ei oikeastaan juurikaan, kun tuon ruohonkin jo leikkasin. Viikon päästä kuitenkin tänne tullaan, joten vedet saavat vielä jäädä päälle. Mutta sen jälkeen tulee luultavasti kolmen viikon paussi, joten ainakin rannan pumppu pitää laitta talvehtimaan. Eikä kasteluvesiä enää tarvita, saunavedet jaksaa kantaa. Voi olla, että keittiöön jätän vielä paineet päälle. Ei ainakaan sisälle pakkanen tule, tuskin ulkopuolellekaan merkittävissä määrin; vedet ovat isossa altaassa vielä melko lämpimät.

  On ollut salaattiviljelmä tuottoisa. Tuokokuun lopulta asti sitä syöty, minkä maha on vetänyt, mieli sietänyt. Nyt se rehottaa liki metrin korkuisena, alkaa kukkimaan.


  Kovinkaan paljon ei ruskan värejä pihapiiristä havaitse. Osa koivuista on keltaruskeina, yksi vaahtera lievästi keltaisena. Ehkä viikon päästä ovat värit paremmat. Mutta harjaneilikat, jotkin muutkin kukat, kukkivat.


  Tuossa moottorisahaa ja ruohonleikkuria pärryytäessäni tulin pohtineeksi jostain viikolla esiin putkahtanutta kysymystä: "Mitkä ovat ihmiskunnan kymmenen merkittävintä saavutusta?"
  Siinäpä pulmaa kerrakseen. Ja tekipä kuka tahansa millaisen listan tahansa, polemiikkia tulee riittämään. Googletin asian. Tuloksena mm. 10 merkittävintä keksintöä. Ne olivat ei tärkeysjärjestyksessä:

  -höyrykone
  -raha
  -kaukoputki
  -mekaaninen kello
  -lentokone
  -antibiootit
  -aura
  -kirjoitustaito
  -pyörä
  -Gutenbergin kirjapaino

  Omalle listalleni laittaisin, äkistään ajateltuna, ainakin auran, kirjoitustaidon, kirjapainotaidon ja höyrykoneen. 
  Vaikkapa antibiootteja ei milelestäni voi pitää keksintöinä, nehän ovat olleet jo olemassa. Löytäjän arvo ja arvostus on asia erikseen.
  Tärkeä on pyöräkin, mutta eiköpä tuo ole keksitty ihan ittekseen: kun on neliskanttisella pöyrällä aikansa työnnelty, on kulmat kuluneet pois.
  En tässä nyt ryhdy omaa ehdotustani "Ihmiskunnan kymmenestä merkittävimmästä saavutuksesta" väsäämään. Mutta kai siihen kuuluisivat auran, kirjoitustaidon, kirjapainitaidon ja höyrykoneen lisäksi ainakin Egyptin pyramidit, Stonehenge, the Beatles ja Juri Gagarinin lento. Pyramidit ja Stonehenge siksi, että ne ovat omana aikanaan tehtyinä sellaisia saavutuksia, joille ei nykykytekniikan avulla  toteutettuna osaa edes kuvitella vastinetta. Ja ne ovat arvoituksensa osanneet pitää salassa kaikkitietävältä nykyihmiseltä tähän päivään asti. Beatles siksi, että vaikka se ei soittanutkaan maaiman parasta iusiikkia, eikä keksinyt oikeastaan mitään uutta, se aloitti aikakauden, jolle ei loppua ole näkyvissä. Juri Gagarin siksi, että lento saattoi olla alkusoitto tapahtumille, jotka mahdollistavat ihmiskunnan säilymisen.


   Nyt alkoi kahvi tuoksua nokkaan, kiitos rouvan. Eiku korvikkeelle, sitä myöten savustusta valmistelemaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti