tiistai 20. syyskuuta 2016

REVERA

  Eilen oli aamulla vain kolmisen astetta plussan puolella, tänään pari tikriisiä enemmän. Itse asiassa tälläsin eilen aamulenkille kerraston, urheilukerraston laitoin kylmää torjumaan. Ja pipon myös. Simmarit, sammarit ja kummarit saivat jäädä kaappiin.  Ei lämmä luita riko. Hyvä oli alenevan kuun valossa taivaltaa.

  Hauska sana, tuo kerrasto. Kirjasto, varasto, tarpeisto, osasto, jaosto, aarteisto, nuotisto, kortisto, välineistö, päällystö, miehistö, suolisto, hermosto, kortisto, etc. Miksei muuten koivikko ei ole koivisto, männikkö männistö , tai kuusikko kuusisto? Paitsi sukuniminä. Tai miksei saaristo ole saarikko? Toisaalta kieli hakee uomansa; kyllä nuorikko sopii suuhun paremmin kuin nuoristo. Mutta kerrasto? Vaatteisto kuulostaisi järkevämmältä. No tietysti vaatekerrasta se juontuu, ainakin luulen. Olkoon siis kerrasto. Tässä tämä tiedosto.

  Kerrastosta vielä. Kun olin nöösipoika, laitettiin tulipalopakkasilla päälle lisäksi raappahousut, joita myös, edesmenneen enoni Ollin sanassa, Ylä-Lapin välihousuiksi kutsutaan, jalkaan töppöset, käteen villatumput sekä nahkarukkaset, päähän kotona neulottu pipo, minkä päälle akkoloihen huivi leuan alta kiinni sidottuna. Sillä varustuksella tarkeni hiihdellä tervatuilla mäystinsuksilla Sappulanselän yli kirkolle kouluun, vaikka vähän pakkanen paukahteli, viima vihelteli. Kun kytteliä oli suksen pohjaan sipaissut, luisto pakkasella oli loistava. Pitoa ei tietysti lainkaan, mutta mitäs pidosta, järven jäällä.
  Eivät taida nykyään soveltua slim fit-farkkujen sisään, raappahousut, Huopikkaisiin toki lahkeet hyvin mahtuisivat. Mutta ei ole näinä aikoina juuri tulipalopakkasia. Ja jos joskus on, harvoin on ihmisrukan pakko ulkona olla, saatikka työjellä. Jos, syystä tai toisesta, on, löytyy lämitettävää sukkaa ja käsinettä, fleecekerrastoa, untuvatakkia, korvuksellista thinsulatehattua. Kyllä niillä pärjää pilkkimies eli muu vakavasti nyrjähtänyt harrastaja, tahi työlainsäädäntöä kiertävä ahertaja. 

  Maailman-cup lätkässä alkoi Suomelta mollissa. Joku alan auktoriteetiksi mainittu julkaisu on kai kirjoittanut, että Suomi ei voita turnauksessa yhtäkään ottelua. Suapi nähä. Tai lukea, kun tulevat matsit aamuyöstä. Paitsi Suomi-Ruotsi näköjään tänään illalla Hollolan aikaa pelataan. Jatkon kannalta pakkovoitto edessä. Kun ei puristaisi mailaa liikaa leijona.

  Uusnatsit puhuttavat. Jenkeissä paukkuu pommeja asemilla ja ulkoilureiteillä. Anne Berner selittää, Sipilä puolustaa.  USA pommittaa liittolaistaan, kun ei muuta aselevon aikana keksi. Eli maailmassa kaikki hyvin. 
  Yhden uhrin vaati Suomen Vastarintaliikkeen mielenilmaus. Tuosta tapahtumasta voi sanoa a priori, että mieletöntä touhua, ja a posteriori, että sairasta meininkiä. Jari Tervo puhui osuvasti Arto Nybergin sunnuntaisessa ohjelmassa. Joku persujen kansanedustaja, jonkun valiokunnan puheenjohtaja (ei jäänyt nimi mieleen, enkä jaksa penkoa, koska se ei ole oleellista) oli kommentoinut kuolemaan johtanutta pahoinpitelyä "harmilliseksi sattumukseksi".  Tervo sanoi, että "harmillinen sattumus" on, jos vaikka kahvikuppi kaatuu puhtaalle valkealle liinalle, mutta ääriliikkeen tekemä väkivalta ei koskaan. 
  Jos joku nykyään voi yöuniani vaikeuttaa, on se äärioikeiston kannatuksen jatkuva lisääntyminen Euroopassa, muuallakin. Pitää vain muistaa neuvo: "Älä stressaa asioista, joihin et voi vaikuttaa". Tai voihan siihen sen verran vaikuttaa, että tuo oman kantansa selkeästi julki. Miten, ja minkä verran, se vaikuttaa, on sitten arvailujen varassa. Mutta jokaisen pitää puolensa valita, mielipiteensä ilmaista. Onneksi nuo ääriliikkeet ovat täällä vielä melko pieniä jäsenmääriltään. Huolestuttavaa on se, kuinka moni hiljaisessa mielessään on asioista natsiliikkeen ajatusten kannalla, ja kuinka helposti ja kiihtyvällä tahdilla heidät saadaan liittymään liikkeeseen, passiivisesta hyväksynnästä tekoihin? Hallitus ja arvoisat edustajamme: Lainsäädännön avulla rivakasti tuollaiset liikkeet kriminalisoimaan, pliis!

  Ulkona paistelee, kaunis syyspäivä. Hilpalla alkaa duuni 11:30, pääsee 19:00. Lähden rouvan kuskaamaan. Tavaksi on tullut käydä tiistaisin hakemassa Launeen Prismasta Marskin Arinaruisleipä, maailman paras teollisesti tehty leipä. Launeen Prisma on tietääkseni ainoa kauppa, minne leipää näillä seuduilla tuodaan kerran viikossa. Tiistaisin sitä on tarjolla. Meidän kulutuksella se menee neljään osaan ja pakkaseen. Näin on koko viikoksi tuoretta, lähes nuoruuden maalaisleivän veroista purtavaa.
  Vielä kun joku etevä kauppias alakaisi rahdata Siiskosen Kauraleipää Lahteen, olisin tyytyväinen, iloinen ja onnellinen.

Noiden kanssa Marskin leipää Avokkaassa viime lauantaina. Aika monta tähteä, millä asteikolla tahansa. 


  Kohta hörpitään välikahvit, yhdentoista korvilla Hyundain nokka kohti kaupunkia. Huomenna on siivouspäivä. Ikkunatkin pitää ennen pakkasia pestä, mutta viirailen sitä vielä. Lauantaina rouvalla duunia neljään, siitä heti Anttolaan, takaisin maanantai-iltana. Maailmalla tapahtuu, Suomi pelaa, hallitus budjetoi, elämä kulkee latujaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti