maanantai 12. syyskuuta 2016

PROOSALLISTA PORINAA

  Kotiin palattiin, arki alettiin. Aaamulenkki maistui viikon tauon jälkeen mukavalta. Samoin musiikki. Syystä tietämättömästä ei tule Avokkaassa musiikkia kuunneltua, minkä vähän radiosta, jos sattuu olemaan radio auki. Ja jos sattuu olemaan sisällä. Mutta tallenteita ei koskaan. Vaikka tekninen mahdollisuus onkin. Kun viikon, ehkä kuukaudenkin, on saaressa ollut, huomaa, että musaa on kaivannut. Kun aamulla pärähti korviin meneillään oleva, viikon tauolle jäänyt Patti Smith-kertaus, niin hyvältä kuulosti. 

  Tosi lämmin yö oli; aamuviidelta +15. Monenkirjavaa eläinkuntaa olen vuosien saatossa Salpakankaan tienoita dallatessani tavannut. Olen nähnyt jäniksiä, rusakoita, kissoja, koiria, peuroja, mäyrän, supikoiran, äkistään muisteltuna, ja lintuja erittelemättä. Mutta tänään sattui ensimmäinen hirvi reitille. Se hyökkäsi hämärissä eteeni omakotialueelta, suunnisti tien yli metsään. Parisenkymmentä meriä oli etäisyyttä. Ei sitä ehtinyt pelästyä, aika kova vauhti oli elikolla päällä. Liekö käynyt syksyn runsasta omenasatoa verottamassa.

  Noita luettelemiani eläimiä olen takapihallammekin bongannut, peuraparinkin kerran. Siihen kavalkadiin voidaan lisätä siili ja lumikko. Vuosia sitten siilit olivat ihan vakiasukkaita. Niitä saattoi keväisin löytää heräilemässä lehtikasojen alta. Kun tähän paikkaan muutettiin, oli Anna muutaman vuoden ikäinen. Hän aina siileille maitovatia oli kiikuttamassa. 
  Valitettavasti ovat siilit jo aikaa sitten hävinneet. Mikä lie aiheuttanut. Ei ihan viereen ole uusia katujakaan tehty, eikä rakennuksia rakennettu. Saisivat palata, hellyttävät piikkipallot.
  Kerran kevättalvella, ehkä 20 vuotta sitten, olin parvekkeella tupakalla. Ihmettelin, että mikä se tuolla pälvien välissä vilahtelee. No, lumikko se pihalla vilisteli. En tiedä mitä se puuhasi, ei tantereella ainakaan saalista ollut. Mutta varttitunnin tuo Suomen pienin peto touhusi, sitten häipyi johonkin. Eikä ole toista kertaa näyttäytynyt. Lumikon muuten erottaa lumiukosta siitä, että lumiukko harvemmin liikkuu. 
  Aika maalla siis asutaan, vaikka Hollolan Kuntakeskukseen on matkaa vain alle kaksi kilsaa, Lahden keskustaan kahdeksan.

  Eilen oli aamulla Anttolassa myös lämmintä liki 15, Pilvistä oli, kun lähdin verkot nostamaan. 

  
  Yksi arviolta hieman nafti kiloinen lahna oli pyytöön uinut. Oli siinä rajoilla, mutta laskin kasvamaan. On pahalainen melko runsas-, ja pienipiikkinen naututittava. 

  Ei vielä näkynyt liiemmin syksyn kirjomia puita Anttolassa. Saniaiset olivat kyllä aivan ruskeiksi muuttuneet. Täällä Hollolassa huomasin yhden punakeltaisen vaahtera. Vaahterathan ne melkein ensimmäisenä ruskaantuvat. Jostakin kuulin/luin/näin, että koivuissa on sateisen kesän jäljiltä joku tauti, mikä estää upeiden ruskavärien muodostumisen. No, näkkyypähän. 

Mutta kun kuvia voi helposti käsitellä, loin eilisaamuiseen rantapolun vaahteraan syyslookkia.


  Mukaan kerättiin ämpärillinen omenia Avokkaan ikivanhasta ja valtavasta omenapuusta. Aika rupisia ovat, mutta sisältä ihan jees.  Kun sitten ei muuta tekemistä lähtöä odotellessa ollut, menin venevajaan arssinoimaan. Huomasin nurkassa isoisäni Pekka Karppisen vanhan ja kovia kokeneen lääkärinlaukun. Sen joutessani putsasin ja öljysin. Tiedä mitä käyttöä sille vielä löytyy. 

Laukku Pehtoori-Peppen työpistekuvassa oikeassa alanurkassa. 


  Aamulla vein Hilpan duuniin, kävin Elinalla, hoidin hänen kauppa-asiansa, ja pesin auton. Oli viikko sitten Avokkaaseen mennessä lopun soraosuus sateen jäljiltä märkänä, niin että autosta tuli melko rapainen. TI-hallissa selviää rutnoiduilla liikkeillä pesusta 6,50-7,00 €:n korvauksella. Joskus olen käyttänyt kaaran tuossa ihan lähellä olevassa Autopesulassa, missä he veloittavat käsinpesusta (ulkopesu) 17,50 €. Sitä hintaa taitavat olla halvimmat harjapesut. Koneharjojen hinkattavaksi en ole nykyistä autoani vienyt, enkä vie. 

  Hilppa aloittaa tänään jumpalla käynnin. Kuudesta seitsemään on liikuntatunti Harjun koululla Lahdessa. Liikuntaseteleille pitää saada käyttöä. On kai se hyödyllistä muutenkin, liikunta? 
  Voi olla, että minä liikutan itseäni vielä tänään fillarin avulla. On pitkä iltäpäivä edessä. Mutta nyt lähden väsäämään salaatin, sen syötyäni heittäydyn sohvalle lukemaan, ja jos uni voittaa, menköön niin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti