lauantai 23. huhtikuuta 2016

PRONOMINIDROMEDAARI PROMENADILLA

  Jos kameli tulisi kaupungilla vastaan, voisi kysyä: "mikä eläin on tuolla kävelykadulla?", käyttäen siis interrogatiivi-, ja demostratiivipronomineja.

  Jos taluttaisi kamelia, voisi lausahtaa: "itseni kanssa kulkee eräs kameli", refleksiivi-, ja idefiniittipronominia käyttäen.

  Tai saattaisi todeta: "tässä kuljemme itse itsemme kanssa, kameli, mikä on drommedaari,  ja minä, pitkin promenadia",  resiprookki-, persoona-, ja relatiivipronominia käyttäen.

  Siinä tämän päiväinen kieliopin kertaus koskien suomen kielen pronomineja.

  Anna ja Iiris Tiilikainen tulivat eilen meille. Aika kuluu, Iiris, sanavarastonsa ja tukkansa kasvavat.


  Retrospektiivisesti tarkasteltuna kulunut rehti puolitoista vuotta on ollut hienoa aikaa; kummasti omien lasten kehityksen vaiheet ovat jo päässeet unohtumaan. Nyt, kun Iiriksen varttumista seuraa, muistaa, että noinhan se meneekin. Silti kaikki on uutta ja ihmeellistä. 

  Viilee keli aamupuoleen, mutta leikkipuistossa poikettiin. Sepelkyyhky suhtautui meihin yliolkaisesti, käänsi selkänsä......


  .....mutta Iiriksellä oli hauskaa.....


.....ja Iiriksellä sekä Peppe-papalla oli kivaa......


...ja Peppe-pappaa meinasi huimata...


    ....mutta siitäkin selvittiin.

  Sanavarastoni laajeni männäviikolla yhdellä uudella ja yhdellä jo unohtumaan pässeellä sanalla. Olen seurannut uutta espanjalaista sarjaa "Ommelten välinen aika". Sarjassa erään pensionaatin aamukahvipöydässä syttyi asukkaiden kesken sanasota. Muuan rouva täräytti sanoa vastapäiselle miehelle: "rappioateisti!" Käsitteenä se on minulle hieman outo, mutta sana soinnahtaa hienosti. Samaisen majatalon rempseä emäntä käyttää useasti luonnehdintaa "kanalja" tiettyjä henkilöitä kuvaamaan. Erittäin kätännöllinen ja kuvaava ilmaus, pitääpä ruveta viljelemään.
  Tuo kyseinen, kotimaassaan erittäin suosittu sarja sijoittuu Espanjan sisällisodan aikaan. Tällä hetkellä (neljän jakson jälkeen) pääosan esittäjä on olosuhteiden pakosta jumissa Marokkossa Tetouan kaupungissa. No, ei tuosta enempää. Mutta en oikein ole vielä älynnyt onko sarja hyvä, vaiko enemmän "akkojen ja paskahuosujen" juttuja. Voi olla, etten koko pitkää tuotantoa jaksa läpi katsoa. Tai sitten jaksan. Tietynlainen  historiallinen aspekti siinä kuitenkin on. 
  Mitäs muuta Peppen tv-tallenteiden maailmaan kuuluu? Ainakin "Hunted", "11.22.63", "Nuori Morse" ja "Syke". "Peaky Blinders'ien" toinen tuotantokausi päättyi eilen. Loppu oli sen kaltainen, että kolmatta voi odottaa. "Limitless" alkaa jo kyllästyttää. Huomenna on ensimmäinen jakso kolmiosaisesta englantilaisesta "Pahan vanki"-minisarjasta. Odotellaan, David Tennant ainakin on yksi suosikeistani.

  Siinä tarinaa kieliopista leikipuiston kautta tv-tarjontaan. Pitää lopetella, ryhtyä päivän muihin toimiin.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti