maanantai 25. huhtikuuta 2016

AAARGH, JA SOTILASVAATTEISSA....!

  Aamulla heräsi normiaikaan. Peltikatto ropisi roimasti, puitten latvat viuhtoivat vimmasena. Niin jäi aamulenkki tekemättä. Viimeeksi näin kävi, siis kotona ollessa, joskus helmikuussa, kun Maija ja Ilu olivat kylässä. Aika harvoin on sattunut sellaisia kelejä, etten ole viitsinyt nokkaani ulos pistää. Syksyllä, vaikka se pitkältä ja märältä muisteluissa tuntuu, taisi olla pari missattua aamua.
  Se, että huonon sään vuoksi jätän aamusauvailun väliin, on ihan jees. Siitä olen kuintenkin yrittänyt pitää kiinni, että vaikka aamulla kuinka väsyttäisi, keho unta jatkamaan kehottaisi, revin itseni ylös, ulos ja lenkille. Ajattelen niin, että kun joskus jättää homman väliin, kynnys seuraavan kerran, kun kehtuuttaa, tehdä samoin on matalampi.
  Ihan leikittömän totuuden sanoakseni ei aamuisin lenkille lähtö ole minulle rasite. Päin vastoin; yleensä siitä nautin. Huonommalla kelillä, kun sade ja tuuli tutkista ja ennusteista poiketen painavat päälle, saattaa joskus ipottaa. Mutta ajattelen, että itse olen tieni valinnut. Ja mitä vastenmielisemmältä kävely on tuntunut, sitä autuaampi on olo, kun sen on suorittanut.

  Mutta kun en sitten ulos lähtenyt, katsoinkin Areenalta Ruotsi-Suomi-finaalin kolmatta erää. Hyvin kävi. Puljujärvi on sellainen puliveivari, ettei paremmasta väliä. Taisi hänestä tulla myös ensimmäinen "poikanen", joka on voittanut kaksi nuorten maailmanmestaruutta samana vuonna. Suomella on tällä hetkella ainakin kolme sellaista kultakimpaletta lätkärintamalla, ettei paremmista väliä. Voipi niitä kimpaleita olla enemmänkin. Sen verran heikosti nykyään asioita seuraan, että vain isoimmat otsikot huomaan.

  Tämän blogin otsikosta. Kun olin vuonna se ja se Kouvolassa palvelemassa 3. Er.Vk:ssa, tapahtui seuraavaa: Viestissä varusmiesaika oli kaikilla 11 kk, ja uusia astui riviin kolme kertaa vuodessa, me olimme "mopoja", keskimmäinen joukko "könsikkäitä" ja vanhat "maseja". Olimme vielä "mopoja", kun eräänä aamuna kuului kutsu käskynjakoon. Kaikki siis käytävälle paririviin, ja sassiin! Päivystäjä komensi rivit suoriksi, karjaisi: "HUOMIO, KATSE OIKEAAN PÄIN!", ja ilmoitti joukon komppanian päällikölle kapteeni Sille ja Sille (nimen olen valitettavasti unohtanut). Kapteeni puhui jonkun sanan, ja komensi sitten kolme "masia" rivin eteen. Oli käynyt niin, että nuo veijarit olivat iltalomalta palanneet juovuksissa ja viinaa mukanaan kasarmille, jatkaneet juopottelua rakennuksen vintillä siihen saakka, kunnes päivystävä upseeri oli heidät löytänyt. Kapteeni määräsi melko nyrpeän oloisille kanaljoille kaksi viikkoa poistumiskieltoa. Se tarkoitti sitä, että nuo kelvottomat eivät pääsisi "siviileidenhakulomalle" koska palvellusaikaa heillä oli jäljellä vain nuo pari viikkoa. Komppanian päällikkö sanoi vielä, että jos kotiuttaminen ei olisi ollut niin lähellä, olisi "häkki" heilahtanut. Mutta parhaiten on mieleeni jäänyt tuosta käskynjaosta se, kun kapteeni kertoi rangaistusten syistä. Kun hän toi julki, kuinka kolmikko oli, sivullisten kertoman mukaan, örveltänyt ja herättänyt suurta pahennusta kaupungilla ennen kasarmille palaamistaan, tämä sotilaallisuuden perikuva suorastaan voihkaisi: "Aaaarrrghh!! Ja vielä sotilasvaatteissa!!!"
  No, en tuosta tilaisuudesta opiksi ottanu; sain myöhemmin viikon poistumiskiellon. En kylläkään sotilasvaatteissa meuhkaamisesta, vaan siitä, että kun eräältä iltalomalta palattuani en millään löytänyt kaappini avainta, nakkasin manttelin ikkunalaudalle ja kävin petiin vaatteen päällä. Kun PU aamuyöstä oli ovelta kurkattuaan huomannut tilanteen ja tullut herättelemään, olin tokaissut "Haista paska!". Kun sitten seuraavana päivänä jouduin vääpelin kansliaa kuultavaksi, naureskeli kyseinen PU, ihan leppoisa sotilasmestari, että tämäkö mies se minulle haistatteli?
  Viikkohan siitä tuli arestia. Onneksi en kuitenkaan ollut häväisstyt 3. Er.Vk:n viininpunaisia kauluslaattoja.


  Mistä tuokin käskynjako mieleeni pullahti? Kyllä ovat omituisia, ihmisen aivoitukset, arvaamattomia ovat.

  Sadetutka antaa ymmärtää, että iltapäivä olisi puotaa.Taidan korvata aamun mukavuudenhaluni silloin. Voi olla, ettei jäänyt ainoaksi aamuksi tällä viikolla, kun kuntoilun joutuu laistamaan. Ainoastaa torstaiksi on povailtu hiukkasen säällisempää keliä. Vappuaatoksi ja Valpuriksi lupaa pitempijaksoinen ennuste Anttolaan sentään jopa aurinkoa. Näillä tietämin sinne perjantaina sörnäytetään. Perjantaina vissiinkiin sataa mutta tulkoon vaikka puukkoja, kunhan tulevat perät edellä! Sen verran löytyy sadevehkeitä, että tuon viiden kilsa vesimatkan Piskolasta Avokaaseen pystyy ajamaan.

  Saa nähdä, kuinka pihat jaksavat? Vaikka ei siellä vielä juuri merkkejä kasvusta varmaan näy. Uusi paineastia on hankittu. Vanha rupesi syksyllä oireilemaan; käydä säksätti vähän väliä. Kun sitten järjestelmää talvikuntoon tyhjensin, huomasin, että astia oli täynnä vettä. Karvo oli rikkoutunut. Toin tietysti pytyn Hollolaan. Naapurin putkimies tutki tapauksen ja kertoi, että siihen ei pysty kalvoa vaihtamaan. Joku italialainen se oli, ei löytynyt enää Suomesta edes jälleenmyyjää, kun asiaa googletin. Uusi piti siis ostaa, nyt sitte uusi Pumppu Lohja Oy:n tekele töihin asentaa. 15 vuotta kesti edellinen. Luulisi noitten värkkien olevan vahvempia, mutta nyt näin. Jospa uusi yltäisi pidempään elinkaareen?

  Tässä on ollut aamusta aikaa kirjoitella. Kohta täytyy startata kaupunkiin. Elinalla poiketa tilannearviota tekemässä, etc. Joten tällätään teksti ilmoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti