torstai 21. huhtikuuta 2016

EPÄORTODOKSISTA TOIMINTAA

21.4.2016 klo. 6:52  

  Aloitin tämänaamuisen kommunikoinnin Hilpan kanssa epäortodoksisesti; toivotin ortodoksisen kalenterin mukaista hyvää nimipäivää. Hän kiitti ortodoksisesti.
  Tuosta herätteen saatuani mietin, kuinka voisin jatkaa päivääni samaan malliin. Renkaiden vaihtoon pitää mennä, sitä ei kovin epäsovinnaisena voi pitää. Entä jos jos kaahaisi huomattavaa ylinopeutta? Se olisi minulle epäortodoksista, varsinkin, kun poliisi on tänä aamuna aloittanut nopeusvalvontamaratonin. Mutta ei kuitenkaan, voipi käydä pussin päälle.
  Tai jospa joisi päiväkahvit klo. 11:00, söisi luonaan klo. 14:00, tempaseisi espressot klo. 17:30 ja nauttisi illallisen klo. 20:00? Siinä muutosta rytmiin. Ei kuulosta järkevältä.
  Summa summarum: Epäortodoksisuus ei ole itsetarkoitus, vaan spontaania toimintaa, ainakin minulle. On huomioitava, että tarkoitan sellaista toimintaa, mikä on minulle, ja mitä itse pidän epäortodoksisena. Sivusta seuraten saattaa jokapäivänen elämäni näyttää toisen silmillä katsottuna kovinkin epäsovinnaiselta. Ortodoksisuus on katsojan silmissä, mukaellen ilmastuna.

  Tästä on pian toimeuduttava matkaan: Keinokartanontie Hollola - Kauppakeskus Trio Lahti - Vianor Laune - City-Market Laune - Keinokartanontie Hollola. City-Marketiin poikkean mainoslehtisen houkuttelemana; neljä pakettia Kulta Katriinaa kympillä. Pitää hakea, kun kerran kulmilla ollaan.

21.4.2016 klo. 9:33

 Tillai, gummit päivitetty, kahvivarastoa täydennetty. Kahvin hankinta, suurimaksi osaksi myös valmistus, on kuulunut vastuualueeseni jo vuosia. En muista noiden vuosien aikana normaalihintaista kahvia ostaneeni. Paitsi espressojauhetta, se kun on harvemmin tarjouksessa. Aina on kymmenkunta pakettia kaapissa. Olen kai sisäistänyt viimeiset säännöstelyajat, kun tuota nautintoainetta tulee jemmailtua ikään kuin se voisi yht'äkkiä loppua. 

 Ei muuten näkynyt aamun kierroksella yhtään tutkaa. Saattoivat toki autosta tai puskasta tähtäillä. Perästä ei kyllä kuulu, pidin lukemat sallituissa. 

  Liikenteenvalvonnasta ja epäortodoksisuudesta tuli mieleeni Oululaisenmäen mummeli. Tämä meillä päin tunnettu persoona on vuosikausia, jopa kymmeniä, ollut lähes päivittäin Läntisen hautausmaan kohdalla vahtimassa meitä autoilijoita. Yleensä hänellä on sateenvarjo kädessään, ja sillä hän huitoo merkkejä ties mistä, vain itse tietämistää huomioista, ilmoittaen. Jo vuosia hän on pukeutunut huomioliiveihin. Karpon ohjelmassakin aikanaan haastatellun mummelin motiivit eivät ole minulle selvinneet; joku sanoo, että lapsi, joku että koira, on häneltä paikalla jäänyt auton alle ja menehtynyt. Tiedä häntä.
  Mutta viime vuoden puolella hänen esiintymisensä alkoivat harveta. Liekö ikä alkaa painaa päälle. Joskus, kai tammikuussa, hänet kerran, pari, näin. Sitten ei ,mitään. Ajattelin, että kunto on pettänyt, tai jopa noutaja tullut. Mutta vielä mitä! Tiistaina, kun ajelin useampaan otteeseen Lahteen ja takaisia, oli mummo ennen kymmentä tulossa työpisteeseensä touhukkaasti sateenvarjolla huitoen. Ja kahden korvilla oli hän vielä täydessä touhussa. 
  Tämä liikenteenvalvoja sai muuten Karpolta ainakin kukkapuskan, ja tietämäni mukaan poliiseilta huomioliivit ja "Kissalan pojat"-merkin. 
  Tällaisia "kylähulluja", siis hyvässä mielessä erikoisia ihmistyyppejä,  maailma kaipaa. Johonkin sellaiset ovat kadonneet. Suljetaanko ne laitoksiin, vai missä syy? Vaikka saattaa heitä ollakin. Pitäisi vaan päästä sisään pienempiin ympyröihin ja yhteisöihin. Voipi monestakin lähikuppilasta tai viimeisten kyläkauppojen liepeiltä löytyä herkullisia tyyppejä, eksentrisiä persoonia. Sellaisia, kuin Anttolassa olivat Mäkipään Jussi, Sarvelaisen Masa, Mualar-Väisänen, Hännisen Valtteri, Tirrosen Usko, Kissa-Alappo, Räätälj'-Tassi ja Taivalantin Heta, muutamia mainitakseni. Tuollaiset elämän ilostuttajat jäävät tietysti pienehkön joukon tietoon. Niin se, tarkemmin ajateltuna, oli ennenkin. Olivat vaan niin joka päivään kuuluvia, että piti heitä itsestäänselvyyksinä.

  Vastuujaosta vielä. Minun hommiini luketuvat meidän pienoisperheessämme, kahvin hankinnan ja valmistuksen lisäksi, aamupuuron keitto, siivous, lumen luonti, tv-liitteen hankinta keskiviikkoisin, tv-ohjelmien tallenteet ja niiden ylläpito, autoon liittyvät asiat ja lipun nosto liputusvuoron painaessa päälle. Mökkikauden vastuunjakotaulukon mukaan minulta odotetaan sitten huomattavasti työläämpiä ja vaativampia suorituksia. Mutta se on oma lukunsa se. 
  Melko helpolla pääsee huru-ukko, eikö? Mutta se kai on eläkkelläolon tarkoituskin? Tällaisissa mietteissä odottelen Valpuria ja laajennetun vastuuajan alkamista.   

Viime toukokuun uistireissulla ei ollut hiki!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti