keskiviikko 30. syyskuuta 2015

SHANGRI-LA

Millainen olisi maailmoista parhain, Shangri-La, Eden, Paratiisi, Utopia?
Varmaan jokaisella on oma ajatuksensa sellaisesta. 
Tällaiset ovat minun.

Nimeän unelmamaailman, kertomisen helpottamiseksi, Auvolaksi. Sitten asiaan.

-Auvolassa sellaiset arkaaiset sanat, kuin esim. eriarvoisuus, rasismi, sovinismi sekä köyhyys ja nälkä ovat tarpeetomina jääneet pois käytöstä. Muinaiskielestä kiinnostuneet löytävät noille ilmauksille selityksen avaamalla näyttöseinälleen ensyklopedia maximan, ajatuksen voimalla, tietysti.

-Auvolaa johtaa kansalaisten valitsema edusmies, tai -nainen. Hänet valitaan niiden joukosta, jotka eivät ole ehdokkaina tehtävään. Apunaan edushenkilöllä on viskaaleita, tällä hetkellä tärkeimpina Nalle Puh, Risto Reipas ja Nasu. Poliisitointa isännöi poliisipäällikkö Chief O'Hara, ja sotavoimien komentajana toimii kulloinenkin pasifistiseuran puheenjohtaja. 

-Auvolassa kykenee jokainen kansalainen liikkumaan planeetallaan teletrans-
portaation avulla hetkessä kolkasta toiseen.

-Auvolassa voi halutessaan viedä autonsa huollettavaksi Tlokweng Road Speedy Motors-autokorjaamoon.

-Auvolassa voi asua, niin halutessaan, Me Tammelat-kaltaisessa ydinperheessä.

-Auvolassa on kansalaispalkka; jokainen 16 - 100-vuotias kansalainen saa palkkaa 1500 kerdiittiä* kuukaudessa. Haarukkaa nuoremmat sekä vanhemmat saavat huoltajilleen osoitettuna 1000 krediittiä kuussa. Tämä riippumatta työstä tai työtätekemättömyydestä. Työtä tekevät ne, jotka haluavat (yllättävän moni), muut pitävät huolen, että työtätekevien lapset, kauppa-asiat ja ikkunoidenpesut tulevat hoidetuiksi.
         *Yksi krediitti vastaa summaa, millä voisi nykyisessä maailmassa, sen valtiossa nimeltä Suomi, ostaa kymmenen kiloa hyvälaatuista yleisperunaa, tahi kilon 15 prosenttista emmentaljuustoa, tahi halpahallista thinsulate-setin (sis. pipon+hanskat).

-Auvolassa voi jokainen opiskella haluamaansa alaa ilmaiseksi. Opiskella voi vaikka koko ikänsä. Monet boheemimmasta päästä olevat niin tekevätkin.

-Auvolassa kukoistavat taiteen kaikki osa-alueet; koska kenenkään ei ole pakko tehdä töitä elantonsa hankkimiseksi, voivat kaikki poikki-, halki-, ja pinoontaiteelliset toteuttaa itseään mielin määrin. Tulokset ovat osoittautuneet mielenkiintoisiksi.

-Avolassa on kirjastoja yksi per 20 000 asukasta. Sieltä lainat toimitetaan tilaajalle putkipostilla. Harvaan asutuilla seuduilla jakeluun käytetään pieniä robottihelikoptereita.

-Auvolassa voi runsailla liikuntapaikoilla korvauksetta pelata jalka- ja koripalloa, jääkiekkoa, sekä harrastaa juoksemista ja ryhmävoimistelua, sakkia sekä dominoa, tuppea ja ristikontraa. Puitteet muihin urheilulajeihin on omaehtoisesti luotava.

-Auvolassa saa päihdyttäviä aineita** käyttää vapaasti, mutta jos käytöstä aiheutuu haittaa käyttäjälle tai hänen kanssaihmisilleen, edellytetään haitan aiheuttajalta puolen vuoden pakollista käyttämättömyyttä. Siihen on saatavilla absoluuttinen lääke. 
**Suosituimmat paikat päihdyttävien aineiden nauttimiseen ovat "Maailmanlopun Ravintolat", Se on planeetanlaajuinen anniskeluorganisaatio, ja sieltä saa ainoan oikean "Pangalaktisen kurlauspommin".

-Auvolassa ei teletransportaatiotaidon vuoksi juuri liikennevälineitä tarvita. Mutta koska planeetan maapinta-alasta on 85 % asumatonta ja villiä, on retkeily ratsastaen, joko hevosilla tai kameleilla, sekä lumisilla alueilla koiravaljakoilla, erittäin suosittua. Tällaisia retkiä järjestää planeetallisen hallituksen ylläpitämät osastot. Niiden johtajina toimivat mm Pecos Bill, Ratsupoliisi King, Roald Admunsen ja Arabian Lawrence. Myös purjealusmatkoja on saatavilla. Sellaisia järjestävät esim. kapteenit  Nemo, Koukku, ja Ahab.

-Auvolassa on vain yksi virallinen kieli, standardiauvo. Toki lukuisia paikallisia murteita esiintyy, mutta planeetan joka kolkassa yleiskielellä pärjää.

-Auvolassa ovat vankilat, ne, jotka ovat vielä pystyssä, museokäytössä. Niissä on esillä sellaisia kummallisia reliktejä, kuin polttomoottori, tuulipuku, vesiklosetti, tupee, muovikassi, näyttöpääte,  tekoripset, selfiekeppi ja vesiskootteri.

Kaiken tämän yltäkylläisyyden mahdollistaa muutama seikka:
1. Auvolan runsaat mineraalivarat. Lähimmälle asutulle planeetalle, Tau Cetin aurinkokunnassa sijaitsevaan Pervolaan rahdataan suunnattomia määriä jadeiittia ja violaania, kovalla hinnalla. He tarvitsevat niitä ylläpitäkseen irvokasta elämäntapaansa.
2. Painovoimaa hyväksikäyttävien "aikahyppyalusten" keksiminen ja kehittyminen toimiviksi.
sekä
3. Von Neumanin koneiden laajamittainen hyödyntäminen niin kaivokssissa, kuin kuljetuksissakin.

Siinä edeniä, alkunylkyyn.
Lauantaina on Iiriksen yks'vuotiset. Sunnuntaina lähdetään nykyiseen "Auvolaa", eli Anttolaan viikoksi.

Lopuksi muutama kuva vuodelta 2013 Luonterin maisemista.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti