perjantai 11. syyskuuta 2015

HÄNEEKSEE MÄNNÖÖ

Tempora aspera vivimus, amice bone!

Hallitus on ykskantaan todennut siirtyvänsä kolmikannasta ykskantaan. 
Kolmen ässän kopla on siis nostanut kädet pystyyn, päättänyt olla neuvottelematta. Siirtynyt uhkailusta pakkokeinojen linjoille. 
Nyt se yrittää siloittaa ehdotuksiaan kosmeettisilla lievennyksillä. Mutta tosiasia on, että työnantajapuoli voitaa sata-nolla.
Kyllä asiat pitää saada neuvottelujen, ei pakon, kautta sujumaan. Tietysti syytä on niin sysissä, kuin sepissäkin. Ottakaapa osapuolet vellikauha kauniiseen käteen. Ettei tarvitse katua takakäteen.
Se varmaa, että asioiden näin edetessä hallitus hakee kapinaa. Ja sitä saa, mitä tilaa, kliseillään. Onneksi lait kuitenkin säätää, ainakin vielä, eduskunta, ei hallitus.

Meillä Hollolassa on Kolmenässäntie, Kolmenässänkuja myös. Saapa nähdä, koska Hollolan Sanomien yleisönosastolla aletaan vääntää kättä nimen vaihtamisesta kontra säilyttämisestä ja patsaan pystyttämisestä?

Katsoin eilen toissa iltana TV 2:lta tulleen Docvetures-ohjelman "Citzenfour". Konkretisoi jo hyvin tiedossa olleen "orwelilaisen" maailmankuvan.


Kaikki maat, resurssiensa ja taitojensa mukaan, keräävät tietoa omista, sekä muiden maiden kansalaisista, minkä ehtivät.  USA tietysti melko pitkän etumatkan turvin. Jenkkilässä on laillista kerätä tietoja muiden maiden kansalaisista, omat vaativat luvan. "Mitä sitten", sanoo NSA, hallitus, viimekädessä Obama. Kaikki on sallittua terrorisminehkäisyn varjolla.

Edward Snowdenin paljastuksissa oli hämmentävää kuulla se tiedon määrä, minkä jenkit käytössään olevilla laitteilla pystyy tallentamaan. Ja kuinka helppoa on jonkun ihmisen tekemisiä seurata, lähes reaaliajassa.
Kyllä siitä on yksityisyys kaukana, kun maksukorttien avulla tiedetään mitä, ja mistä, ostat. Kun matkakorttien avulla tiedetään, missä käyt. Kun puhelintietojen avulla tiedetään, ketä tapaat, ja varmennetaan missä käyt. Kun läppäri kuvaa tietämättäsi sinua. Näitten lisäksi kaikki tieto, minkä joka päivä luovutamme ystävillemme somessa, on myös tiettyjen tahojen saatavilla. 98 % käyttämistämme sosiaalisen median palveluista on Amerikkalaisia. 
On siis helppo todeta, missä kaikkien isovejien isoveli lymyää.

Olen tiennyt, konkreettisesti huomannutkin, jo aikoja sitten, että biittisfääriin laittamani tieto noteerataan; kun tämän blogin julkaisen, on se sekunneissa avattu kymmenisen kertaa. Monta kertaa USA:ssa, sekä muutamassa joskus erikoisessakin maassa. Asetuksistahan näen kävijämäärät, ja -maat, nyt, päivässä, viikossa, kuukaudessa, vuodessa.
Olen kuitenkin liian laiska ja mukavuudenhaluinen tekemään asialle mitään. Mm. googlesta on joka tapauksessa hirvittävästi hyötyä. Enkä mitään laitonta tee/aio tehdä. Asia on periaatteellinen; jos riittävän tiukasti on sitä mieltä, ettei halua antaa yksityisiä tietojaan väärille tahoille, täytyy ryhtyä luultavasti työläisiin toimenpiteisiin. Tai lopettaa netin ja puhelimen käyttö.
Se on kuitenkin varmaa, että jos aion jotain salaista tehdä, siirryn viestittämisessä käyttämään ENIGMAN parannellulla versiolla salattuja viestejä kuljettavia kirjekyyhkysiä, palokaasujenpoistomekanismilla varustettua savumerkkijärjestelmää, tai kalvottomia rumpuja käyttävään kommunikointia.

Dokkarin jälkeen lähetetty "jälkikeskustelu" ei saanut mieltäni ainakaan valoisammaksi.
Keskustelussa mukana ollut F-securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen kiteytti tulevaisuuden visiota seuraavasti:
Jos autoihin halutaan asentaa siru, ensin vakuutusyhtiöt ilmoittavat, että saat alennuksen vakuutuksistasi, kun asennat sirun. Jonkin ajan kuluttua vakuuttajat sanovat, että jollet asenna sirua, vakuutusmaksusi nousee 50 tai 100 prosentti. Eipä aikaakaa, kun kaikissa autoissa on siru.
Samatapaisilla keinoilla voidaan manipuloida aikaa myöten siru jokaisen ihmisen ihon alle.


Mitä voi yksityinen ihminen tehdä, jottei tuollainen tulevaisuudenkuva toteutuisi?
Kertokaa se minulle, niin, yksityisenä ihmisenä, teen sen!

Mutta, mutta...sirut sikseen, surut pois. Tänään usmuutetaan Anttolaan. Elina lähtee saareen mukaan; näkee, kuinka äitinsä "Emchen'in" 1950-luvun lopulla alulle panema, myöhempien sukupolvien laiminlyömä ruusutarha...

 on antanut tilaa  uudelle alulle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti