tiistai 24. toukokuuta 2022

ISO SIIVOUS

 Tänään oli ensimmäinen kesäpäivä. Sortseissa ja t-paidassa sai tuohuta jo ennen yhdeksää. Ja touhuttiinhan sitä. Vuorossa oli nimittäin vuoden merkittävin siivouspäivä Saarelassa, eli kevätsiivous. Aamuseitsemästä liki kahteen kesti rupeama. Hilppa se suurimman duunin teki, siivosi koko talon. Minä hoidin kesäkeittiön, auttelin samalla Hilppaa, kun hän apua tarvitsi. 

  Ensiviikolla täytyy vielä sauna ja saunatupa siistiä. Sitten saa kesä täysillä tulla. Rannan siivousprojekti tulee olemaan oikeudenmukaisempi; minä puunaan saunan, Hilppa saunatuvan. 

  Mukava on nyt puhtaan tuoksussa ihailla hienoa alkuiltaa veranssilta käsin...

 
  ...tai tiirailla Emmerdalea, jos sille päälle sattuu. 


  Vähän kehui Hilppa ruodon olevan jäykkänä, kun sille päälle satuttiin, Emmerdalea katsottiin. Ei ihme, yritän halkoa klapeja vastapainoksi. Ja vaakakuppia heilautan kohti tasapainoa myös pesemällä talon ikkunat ensi viikolla.

  Huomenna lähdetään Lahteen ja Hollolaan. Haneli tulee mukaan, ja hänen autollaan mennään. Tarkoituksena on oikaista isä-Erkin hautakivi. Syksyllä oli haudalle ilmaantunut kehotus. Nyt on korkea aika homma hoitaa, jotta saa seurakunta istuttaa maksetut kukat. 
  Haneli ottaa saaviin sepeliä, sekä tarvittavat työkalut mukaan. Me ajellaan aamusta veneellä Piskolaan, siitä kohti Lahtea. Ei tietysti veneellä. 
  Kotona Hollolassa käydään myös. Tavaraa on sieltä aika paljon saareen tuotava. Onneksi Hanelilla on tilava auto.

  Elinalla käytäisiin myös, mutta hoitokodissa on koronasulku päällä. Ei siis sinne päästä. Harmi, kun sattuu velipoikakin olemaan Lahdessa. Mutta, toivon mukaan, vajaan kuukauden kuluttua kaikki läheiset ollaan koolla satavuotisilla. Toivotaan siis, että äidin kunto ei huonone, eikä korona aiheuta uusia sulkuja. Aika on sellainen, että ei pitävää päätöstä voi kovin ajoissa tehdä.

  Vaikka tänään oli kesä, huomennakin, niin sitten ilma taas viilenee, sateitakin tulee. Saisi se hieman lämpimämmäksi muuttua ylejäänkin, sillä eilen käytiin Kangastalon puutarhalta ostamassa taimia, yrttejä, istutettavia kukkia, ja pari amppelia. Täytyy osaa taimista pitää sisällä, kun ei arvaa vielä maahan laittaa. 

  Nyt oli oikein antoisa reissu puutarhalle. Heti aamusta mentiin, ei ollut muita asiakkaita. Paikan pitäjä ehti siten meitä kunnolla palvelemaan, neuvoja antamaan. Ja hyvänoloista tavaraa saatiin. Hintakin tuntuu olevan kohdallaan. Jossain toisessa paikassa olisi varmasti saanut pulittaa 50 % enemmän. 

  Ainoa harmi kpuutarhalla oli runsaudenpula. Alla olevan kuvan tapaisia kasvihuoneita oli kaksi tällaista  ja kolmas tuplapitkänä. Läheppä nyt sieltä etsimään oikeaa amppelia!


  No, sopivat löydettiin. Ilman verbaalista kädenvääntöä. Ja aika nopeasti kuitenkin. 

  Vielä lopuksi mahdollisille tietämättömille. Kun käytin ensimmäisen kuvan yläpuolella sanaa "veranssi", se ei ole "kirotusvihre". "Veranssi" on Auvisen Masan ilmaus, jossa hän oli todennäköisesti ovelasti yhdistänyt terassin ja verannan. Masa nimittäin loihe 50 vuotta sitten lausumaan, kun aamulla kömpi Västäräkin pirttiin "tuoltaha miä heräsin saunan veranssilta!" Mehän Hanelin kanssa innostuttiin kehittämään pari omaan hybridiä. Ainakin "horsteeni", joka on hormin ja korsteenin yhdistelmä, sekä "suhtalaisen", eli suhteellisen ja kohtalaisen parhaat puolet yhdessä sanassa. Se siitä. Ja tästä, kuten tuostakin. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti