sunnuntai 17. tammikuuta 2021

SIVISTYSTÄ

  Katseltiin eilisiltana Netflixiltä Scorsesen pseudodokkari Rolling Thunder Revue: A Bob Dylan Story. Se kertoo 30. lokakuuta 1975 alkaneesta, ja 25. toukokuuta 1976 loppuneesta kiertueesta. Kiertueella Dylan ja osittain vaihtuva joukko kierteli Pohjois-Amerikaa esiintyen myös pienillä paikkakunnilla, pienillä areenoilla, ja se piti sisällään yli 50 tapahtumaa. Mukana olivat mm. Joan Baez, Patty Smith, Roger McGuinn, Joni Mitchell, Alan Ginsberg, ja vaikka ketä. 

  Elokuva koostuu kiertueella otetuista filminpätkistä, sekä uusista haastatteluista. Musiikkia tässä lähes kahden ja puolen tunnin "dokkarissa" on näytetty pienissä pätkissä. Joitain biisejä on tietysti kokonaankin filmille otettu. Erityisesti panin merkille, kuinka upeasti Scarlet Riveran viulu soi vaikkapa kappaleissa  Isis, One More Cup Of Coffee For The Road, Oh Sister,  ja Hurricane.
  Kun aamulla hieman tutustuin asioihin, minulle selvisi, että Dylan löysi Scarlet Riveran vahingossa. Hän ajeli autollaan kaupungilla, ja näki naisen kävelevän viulukotelon kanssa. Bob pysäytti autonsa, meni juttelemaan. Se johti muutaman tunnin jammailuun, sekä kutsuun Rollig Thunder-kiertueelle. Scarlet on sanonut v. 2012, että jos hän olisi ylittänyt kadun sekunteja ennemmin tai myöhemmin, kaikki olisi jäänyt tapahtumatta.
  Olen aina pitänyt Dylanin albumia Desire yhtenä miehen parhaista ja ihaillut sillä kuuluvaa viulunsoittoa. Vasta nyt minulle selvisi soittaja, asiaan liittyvä tarina, ja että studioalbumi Desire purkitettiin vasta Rolling Thunder-kiertueen jälkeen.
  Kyseessä on siis pseudodokkari, sillä mukaan on liitetty kuvitteelisia juttuja. Esim. Sharon Stonen osuus filmissä on epätosi.
  "Dokkarissa on osa dokumenttielokuvaa, osa konserttielokuvaa, osa kuume-unelmaa. Rolling Thunder on yksi eräänlainen kokemus", sanoo elokuvantekijä Martin Scorsese.
  Siispä sivistystä tuli eilen lisää. Hyvä, sillä sitä mahtuu. Toivottavasti vain päässä säilyy. 

  Päivällä lähdetään, viimeinkin, lumikenkäilemään. Eilen oli pakkasta vielä liki 20 astetta, joten emme vieneet luitamme metsään. Päiväkävelyllä sentään käväistiin. 
  Aamulla oli -12 astetta. Kävin tunnin sauvakävelyn tekemässä. Ilma oli silkkaa suuvettä, kun ei viimaa ollut ollenkaan. Nyt (9:30) on mittarissa -10. Kun puolen päivän jälkeen hangille mennään, on varmaan jo reilusti vähemmän pakkasta. Samalla reissulla pitää käydä Messilän ranassa kuikkaamassa, joko latuja vesijärvelle on ajettu. Tykkäämme enemmän hiihdellä jäällä, sillä maastoladuilla on välillää suorastaan tungosta. 

  Huomenna on siivouspäivä. Tänään pitää siis kehittää sopivaa olotilaa ja raivoa siivoustapahtumaan. Aamulla sitten "kovalla sykkeellä", kuten Joni kuulemma aina sanoo, kun jotain ryhtyy puuhaamaan. Anna tämän kertoi. Jatkoi vielä, että sykettä on, mutta esim. siivous sattaa "kovassa sykkeessä" jäädä hieman vaillinaiseksi. Pakko tunnustaa itsessäni olevan vähän samaa vikaa. Sellaisia me miehet ollaan. 

  Huomenna menen myös katsomaan äiti-Elinaa. Kun hoitokotiin soitin, ilmoitin tulostani, kerrottiin, että ei muutosta äidin voinnissa ole havaittu, ei puoleen, ei toiseen. Käyn taas sallitun vartin hänelle juttelemassa. Jospa se jotakin kelloa äidin päässä heläyttää. 

  Laitan loppuun pari lumikenkäilykuvaa per 11. tammikuuta 2019, koska uudempia ei vielä ole. Kaunis talvisää oli silloin. Tänään ei arska paistele, mutta Messillän golfkentän maisemiin taas mennään. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti