lauantai 10. elokuuta 2019

LAUANTAIN TOIVOTUT JA KAIVATUT

    Tiesittekö, että lauantai on saanut latinankielisen nimensä Saturnuksen, siihen  aikaan himmeimmän tunnetun planeetan, mukaan. Lauantaihan oli roomalaisen kalenterin mukaan viikon viimeinen päivä. Entäs tiesittekö, että suomenkielessä lauantai on saanut nimensä muinaisgermaanisesta sanasta "laugr", joka tarkoittaa kylpyä. Saunapäivä.
  En minkään tiennyt. mutta pääsin loistamaan Saturnusta kirkkaampanana, koska googletin asian.

  Lauantai oli 1960-luvun lopulle työpäivä. Ja koulupäivä. Nykyisin lauantai on toiselle vapaapäivä, toiselle työpäivä, muutamalle päivä päivien joukossa, jollekulle osa perjantain ja maanantain välistä yötä.

  Lauantain toivotut on vanhin ylen yhä lähettämä radio-ohjelma. Ensin puoli tuntia klassista, sitten puoli tuntia kansanomaista, se on vanha kaava.  Minä en ryhdy koko tuntia toivomaan. Toivon ainoastaan Love Sculpturen versiota Aram Hatsaturjanin "Sapelitanssista", sekä Arttu Suuntalan kauan unohduksissa ollutta kappaletta "Honolulu."

  Tästä lauantaitriviasta reaaliaikaan. Tusinaa astetta näyttää elohopea. Tulossa eilisen kaltainen päivä, eli poutaa, aurinkoa, kesäistä. Siis ihan hyvä päivä. Vaikka IPCC:n tuore raportti ahdistaa. Luultavasti niitä, jotka ovat päättäneet, että ilmastonmuutosta ei ole, vaikka tuhansien tutkijoiden ja tiedemiesten mielipiteet ja päätelmät, sekä toteutuneet tilastot, vääjäämättä osoittavat kellon tikittävän yhä nopeammin kohti rajaa, mistä ei ole paluuta, ei ahdista. Tekee mieli sanoa, että autuaita ovat hengessään köyhät, sillä  heillä on taivasten valtakunta. No, ainakin kirjoittaa. Ja kirjoitinkin. Asiahan on niin, että koko ihmiskunta on vaarassa joutua taivasten valtakunataan, jos sellaista on, osa tietysti alakertaan, samalla ehdolla, ellei ponteviin toimiin ryhdytä.
  Minuun ainakin tuo raportti vaikutti siten, että yhä tarkemmin mietin tekojani. Lihan syöntiä varmasti vähennän entisestään, se on selvää.

  Vesi laskee vauhdilla. Laskee Vuoksea pitkin Laatokkaan, niin kuin on tehnyt ammoisista ajoista. Mutta kun uutta ei tule tilalle, laskee myös veden korkeus. Se aleneen nyt muutaman sentin viikkovauhdilla. Kaikki on suhteellista. Ei sentin vuorokausivauhti ole mitään edes etanalle, mutta tässä tapauksessa on. Toisaalta tätä menoa saa lähes kaksi vuotta, ennen kuin Avokkaansalmen yli pääsee dallaamaan kuivin jaloin. Siis kesälläkin. Ja kestää tuollaiset 17 vuotta, ennen kuin muutaman kivenheiton päässä oleva 62 metrin syvänne paljastaa salaisuutensa. Tokko noin noin mullistavia tapahtumia on odotettavissa. Saattaahan tuo salmi kuivua, mutta kyllä syvänteeseen vettä jää, vaikka Vuoksi ehtyy.

  Eilen oli meillä kahvivieraita; tuttu pariskunta, joka eläkepäivillään on muuttanut pysyvästi tienoolle. Mukava oli tarinoida. Nyt on sosiaaliset paineet purettu. Seuraavat vieraat odotettavissa ensi kesänä. Ellei yllätyksiä satu. Huom: Vieraiksi ei lasketa Hanelin porukaa. Eikä lähinaapuria.

  Meneillään oleva aika on vähän odottelua; metsän antimet odotuttavat, isommat projektit odotuttavat ensi kesää. Siis ensi kesän projekteja on aikaa hahmottaa. Pari on jo idullaan. Eilisen vierailun aikana tuli yksi tapetille. Kun Hilppa verannalla istuksiessamme mainitsi, että siellä olevan pöydän tilalle pitäisi hankkia hieman pidempi, niin herra P. V. heitti ehdotuksen, että minä voisin rakentaa siihen taittuvan jatkon klaffipöydän tapaan. Hyvä idea. Sen teen. Mutta duuni on niin snadi, että saatan sen toteuttaa jo kuluvana kesänä, tai tulevana syksynä. 
  Isompi homma on ollut hahmollaan jo pari vuotta. Nimittäin maakellarin ehostus. Ei sekään kovin iso ole, mutta kuitenkin: Uusi sisäovi pitää teettää, uudet hyllyt rakentaa, ja luultavasti kalkita. Täytyy asiaan perehtyä. Mr. Google varmaan antaa pyydettäessä konsulttiapua.

  Googlesta tuli mieleen. Huawei on yle:n eilisen uutisen mukaan kehittnyt oman käyttöjärjestelmän. Se ei maailman toiseksi suurimmalta puhelivalmistajalta ole yllättävä uutinen. Onhan Google uhannut, USA:n todistamattomien vakoilusyytteiden vuoksi, lopettaa ohjelmistojensa päivityksen uusilta Huawein malleilta. Yhtiö kertoo, että se aikoo käyttää uutta järjestelmää ensin televisioissa ja älykelloissa, mutta valmius puhelimiin on jo olemassa.
  Minulla on ainakin kolmas Huawein puhelin käytössäni. Oikeastaa kaksi on käytössä; vanhempi "hikihommissa", uudempi "pyhäkäytössä". Ja uudemman hankin vasta alkukesäsätä, kun entinen vanhempi oli tullut tiensä päähän. Myös älykello ja täppäri ovat Huawein tuotantoa. Samoin Hilpan puhelin ja tabletti. Olemme olleet laitteisiin erittäin tyytyväisiä. Hintalaatusuhde on kohdillaan.
  Minä en pelkää Googlen uhittelua. Ja kyllähän nyt myynnissä oleville malleille taataan elinikäinen päivitys. Ostajan, vai laitteen, elinikäinen? Sitä ei kyllä kerrottu.
  En myöskään pelkää vakoilua. Jos pelkäisin, pelkäisin sitä minkä tahansa ja kenen tahansa valmistaman älylaitteen kohdalla. Jos Huawei tuo oman käyttöjärjestelmänsä laitteisiinsa, olen näillä näkymin valmis ryntäämään mukaan. Niin hyvä, kuin Googlen tarjoama paketti sähköposteineen, googlekuvineen, keep'eineen, etc., onkin, raaskin siitä luopua, jos samantapaista on muualta tarjolla. Googlen, kuten Facebookinkin, käyttäytyminen ja liiallinen paisuminen vaikutuksineen alkaa pikkuhiljaa tympiä. Eipä silti, samat ongelmat saattavat seurata myös uusia massiivisia järjestelmäntarjoajia.
  Huawein kehittämä käyttöjärjestelmä, HarmonyOS, on myös avoimen koodin käyttöjärjetelmä, kuten Androidkin. Ei siis iOS:n kaltainen, vain omille laitteille tehty. Luulisi kaikille valmistajille sallitun järjestelmän olevan läpinäkyvämpi ja turvallisempi, kuin suljetun järjestelmän. Nyt kun vakoilu puheeksi otettiin. Tosin minä olen täysin väärä ihminen asiasta puhumaan, koska en noita juttuja tunne.
  Niin tai näin, Huawein käyttäjänä aion pysyä, jollei siitä tehdä liian vaikeaa. Samoja ominaisuuksia kuin Googlella olen jo jo ottanut käyttööni, mm. pilvipalvelua, kalenterin, tehtävät ja muistutukset, kuntosovelluksen. Huawei ID-sovelluksen kautta se toimii. Ja kaikki laitteet, eli minulla kaksi puhelinta, tabletti ja kello, ovat samassa nipussa, eli kaikkien tiedot ovat nähtivässä kaikissa laitteissa. En minä mikään nörtti ole, mutta innokas käyttämään nykytekniikan mukanaan tuomia arjen helpottajia hyväkseni.

  Nonnii. Tyyni aamu jatkuu. Mitähän tänään tehtäisiin? Pitäisköhän ajella ip. veneellä kylille kahville? Ei se mikään ilmastoteko ole, mutta nämä veneilysäät vähenevät syksyä kohti. Enkä fanaatikko, askeettinen ilmestys, ilmastoasioissa ole. Eikä minusta tule. Tai mistäs sen aivan varmasti tietää. Kun tälläisia näkyjä joka aamu katselee.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti