keskiviikko 26. joulukuuta 2018

PÄIVÄ PIDEMPI ON

  Joulu etenee, päivä pitenee. Viikon kuluttua mennään jo seuraavaa vuotta. Talvikin on kuin ennen vanhaan. Eli mikäs tässä. Paitsi että yksi juttu korpeaa. Missasin nimittäin taas pukin! Eli jo kolmannen kerran peräkkäin! Niin se vaan on, että joskus vanhan miehen luita kolottaa, kroppa vaatii oikaisua. Ja kun immeinen ei opi virheistään, niin sama tragedia toistuu aina vaan. Luulisi minunkin jo oppineen, että pukilla on tapana tulla juuri nokosteni aikaan. Mitä vielä! Hipsin taas alakertaan, ja tietysti jouluherra vieraili juuri silloin! No, turha itkeä kaatunutta maitoa!. Onneksi paikalla oli valveutuneita ja valveilla olevia ihmisiä, jotka ikuistivat sen, kuinka reipas Iiris kävi pukin sylissä.


  Äiti oli myös aattona muutaman tunnin joukossa. Kovin oli hakiessa Elina nyreissään, kun hänelle oli puettu hygieniahaalari ylle. Hän ei tykkää lain mokomasta pukineesta. Hygieniahaalari on eräänlainen boby, mikä on kiinni selän puolelta, jotta sitä ei itse saisi auki. Ei saisi saada, niin. Mutta kun sellainen aluksi äidille laitettiin, oli hän, hoitajien ihmeeksi ja kummastukseksi, saanut sen riisuttua. 
  "Ensimmäinen kerta, kun vastaan tulee", sanoivat hoitsut.
  Varsinainen Houndini, tuo Elina. Onneksi hän pärjää hoitokodissaan pelkillä pikkuhousunsuojilla, joten siellä ei tarvitse yhtenään taistella hygieniahaalarin ja housuvaippojen kanssa. 
  Joo, nyreissään oli Elina aluksi. Motkotti autossa alkumatkan, että on se kumma, kuinka tällaiseen asuun puetaan. Sanoi olevans aivan tönkkönä. Minä kysyin, että niin kuin tönkkösuolattu muikku, vai?
  "Kyllä, oikein iso muikku!", vastasi äiti.
  Kohta hän huomasi auton ikkunasta, kuinka kaunista ulkona on: vasta sataneen lumen kuorruttamat puut aurinkon valaisemina. Hän alkoi siunailla näkymiä, eikä sen jälkeen muistanut koko hygieniahaalaria, ei yhtään kertaa vierailun aikana.

  Pukki oli tuonut lahjoja, jokaiselle jotakin, eräälle runsaammin. Ja kun pukki oli tänä vuonna(kin) vähän sekaisin, oli tämä jattänyt osan Iiriksen paketeista Lahteen Aija-mummon luo. Onneksi Iiiris sai ne jo aattoilatana siellä vieraillessaan avata. Eikä siinä kaikki. Joulupäivän aamuna, kun lähdettiin Iiriksen kanssa lumitöihin, löytyi ulkovarastosta pieni pinkki lumikola, minkä kahvaan oli kiinnitetty kortti: "HYVÄÄ JOULUA t. TONTUT". 
  Oivallisesti sujui kolailu yhteistyössä. Ei siinä Cola-rekkaa kaivattu! (Sellainen ämeriikanhapatus oli kuulemma ensi kertaa Lahdessa vieraillut, aiheuttanut ruuhkia.)


  Eilen kävivät Taina, Haneli ja tytöt kylässä. Syötiin, kahviteltiin, turistiin. Illan suussa kävivät vielä tietysti äitiä tervehtimässä. Annilla on ollut ajokortti jonkin aikaa. Hän oli ollut puikoissa tulomatkalla. Siinä saa tyttö kokemusta ja ajotuntumaa. Vaikka on Anni jo Mikkelin väliä kovasti suimaillut kohta neljä vuotta sitten kuolleelta Liisa-isotädiltään jääneellä Corsalla, vm. 1900-luvun loppupuoli, autolla. mikä on viettänyt välivuodet naftaliinissa Piskolan autotallissa. 

  Iirikselle toi pukki Stigan (Tsiiga), sukset ja luistimet. Luistellut tyttö on jo viime talvena, sukset ovat ensimmäiset. Tsdiigailemassa ollan jo käyty, hiihtoharjoitukset alkavat viimeistään huomenna. 


  Kello lähentelee kahdeksaa. Talossa on hiljaisuus. Minä kävin jo kinkkua sulattelemassa n. kuuden kilsan edestä, keitin ja nautin aamukahvit tykötarpeineen, olen tovin kirjoittanut. Kohta alkaa luultavasti alhaalta kuulua heräämisen ääniä. Tapaninpäivä pääsee vauhtiin. Tiilikaiset menevät päivällä Lahteen, mäenlaskuun ja Aija.mummille syömään. Me vedetään henkeä. Ja käydään yhdessä kävelyllä. Kyllä joulu sen verran Hilpalla töitä teettää, että ei ole juuri ehtinyt nokkaansa ulkona näyttää. 
  Anna, Joni ja Iiris ovat maisemissa loppuviikon, menevät sitten Mikkeliin uutta vuotta vastaanottamaan. Me ruvetaan miettimään, että missä vaiheessa käskytetään ilmalämpöpumppu töihin, pakataan eväät autoon, sörnäytetään Anttolaan ja Avokkaaseen. Piskolan kautta, koska Haneli ilmoitti, että leivinuuniin tällättäväksi passeli hirvipaisti odottaa heillä noutajiaan. Vaihtelua kinkun jälkeen horisontissa.

  Hyvää joulun ja vuoden loppua kaikille toivottavat Peppe ja uuden lookin Iiris.

1 kommentti:

  1. Meillä myös hygieniahaalareista tullut sanomista, mutta lopulta tykästytty. Meillä siis sairaalalla ne käytössä, uusia pitäisikin laittaa tilaukseen. Ihana lukea joulukertomuksia. Tulee tässä jo kova joulun odotus itsellekin, vaikka vasta lokakuussa ollaan. https://www.suomenlaitostekstiilit.com/sairaalatpalvelutalot/hygieniahaalari-hyg2

    VastaaPoista