torstai 13. joulukuuta 2018

LÄMPÖTILA MIINUS VIIDEN ASTEEN MOLEMMIN PUOLIN

  "Lämpötila on viiden asteen molemmin puolin". Tämän kaltaisia metrologisia ennusteita saa kuulla päivittäin. Ei kovin eksakti määritelmä. Sehän tarkoittaa, että lämpötila voi olla mitä tahansa, paitsi tasan viisi astetta. Meterologin kannalta tietysti oikein turvallinen povaus. Todennäköisyys siihen, että hän on väärässä, on minimaalinen.
  Säästä ylipäätään: pakkasta luvataan, ensi viikolla vähän luntakin. Saattaa talven hieroa jouluksi.

  Auto on nyt huollettu ja leimattu. Ilman yllätyksiä sujuivat molemmat toimenpiteet. Katsastuskin maksoi vain 29 €, netissä tilattuna (vain tietyt ajat halpoja). Katsastushenkilöksi osui varmasti viimeisiä aikojaan työtään tekevä harmaatukkainen herrsmies. Hän, muun jutustelun ohessa, kertoi olleensa alalla yli 40 vuotta. Ei enää pelota katsastukseen meno, niin kuin ennen. Lakki kourassa sinne piti muinoin ajaa. Melkoisia herroja olivat inssit alan monopolin aikoina.
  Kumma juttu, mutta aina, kun auto on huollossa käytetty, tuntuu, kuin se kulkisi kevyemmin, kehräisi lempeämmin. Ja vieläkin korostetummin, jos kulkupeli samaan putkeen katsastutetaan. Mutu-juttu, musta tuntuu.

  Tänään olen tehnyt aamulenkin. Sitten Hilpan kanssa Lidlistä kinkku tuli hankittua. Tuoresuolattu kotimainen potkalla. Odottelee alakerran jääkaapissa aatonaattoa. Vielä Launeen Prismassa ja XXL:ssä käytiin. Iirikselle urheiluvälineitä joululahjaksi hankittiin. Eli hyvällä mallilla ovat asiat.

  Nyt ollaan siis kotiuduttu Launeelta. Tiuku repii kahtatoista. Mikkelissä tuollaista ajankohdan utelulausetta ennen käytettiin. Tuskin enää "pop"? Jos joku puolestaan erehtyi kysymään, että mitä kello on?, niin vastaus oli: "Osia ja lasia!" Näin Mikkelissä kuuskytluvulla.

  Bongasin jostain, että nykyään myydään nostalgiaa ysäreille. Mitäs 90-luvulla oikein oli? Minulle ei ole jäänyt mieleen, kuin alkuvuosien lama, monet matkat Kevojärven rannalle, Back Street Boys, Curt Cobain, Ragged Glory, Harvest Moon, Mirror Ball, jääkiekon mm, ensimmäinen kännykkä, sekä Ahos-Ritin ja Jarnon poistuminen keskuudestamme. Tuskin noista mitään myytävää ysäreille löytyy, jollei sitten Back Street Boys.

   Pikku hiljaa ollaan jo joulusiivoja aloitettu; Hilppa on puunannut keittiön ja vessojen kaapit, minä molemmat kirjahyllyt. Ei mitään himohommaa, kirjahyllyjen pölyjenpyyhintä. Mutta vaikka e- tai äänikirjojen tomutus olisi huomattavasti vaivattomampaa, en kuitenkaan aioi niihin turvautua. Kyllä perinteinen nide on kädessä, miksei hyllylläkin, jotakin. Minua saa vapaasti nimittää fossiiliksi, mutta tuosta asiasta ei neuvotella. Vaikka ylipäätään suhtaudun kaikeen uuteen avoimin mielin.
  Isompi siivousrysäys on tarkoitus tehdä tiistaina. Pientä puuhastelua ennen sitä vielä löytyy, mm. pakastimen sulatus.

  Joulu tulee, uusi vuosi myös. Kolmen viikon kuluttua painellaan kummasti jo vuotta 2019. Mitä vuodelta on odotettavissa? Ainakin maaliskuussa ollaan oltu Hilpan kanssa aviossa 45 vuotta. Nopea googletus paljastaa, että meillä on safiirihääpäivä. Toinen googletus ilmoittaa, että "Safiiri on korundeihin kuuluva jalokivi. Sen kaava on Al2O3.  Safiiriksi kutsutaan kaikkia jalokiviluokan korundeja punaista rubiinia lukuun ottamatta".  Pitäskö lähtee Kulta- ja Koru Kuittinen & Poika-liikkeeseen kyselemään safiirien hintoja?


    No, tiijä häntä? Onhan tässä reilu pari kuukautta aikaa tuumailla. 

  Eduskuntavaalit myös tulossa. En tähän hätään keksi muuta erityistä ensi vuodelle sijoittuvaa. Vaikka kyllä varmasti enemmän kuin luettelin 2019 tapahtuu. Tätä tuskin kukaan skeptisimmin blogeihini suhtautuvistakaan kieltää, asettaa edes kyseenalaiseksi. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti