sunnuntai 16. joulukuuta 2018

OMA TUPA, OMA LUPA

  Aamun Etlarissa on artikkeli Italian luvattomista rakennuksista. Jutun mukaan vuosittain rakennetaan 20 000 luvatonta rakennusta. eli joka viides talo tai laajennus on luvaton. Sisiliassa jopa puolet taloista on lainvastaisesti tehty.  Ongelma koskee erityisesti Etelä-Italiaa, mutta Roomassa se on myös merkittävä. 
  Luvattomat talot rakennetaan yleensä liian lähelle rantaa tai muulle, kuin asuinrakentamiseen kaavoitetulle tontille. Ongelmaksi tulee se, että luonnonmullistusten (tulvat, maanvyörymät, maanjäristykset) aiheuttamat henkilövahingot ovat yleisiä. Halukkuus rakentaa ilman lupaa, pimeällä työvoimalla, ja normeja täyttämättömistä materiaaleista, johtuu siitä, että projekti saattaa täten tulla puolet halvemmaksi.  
  Italian valtio on antanut muutaman kerran anteeksi luvatta rakentaville. Hallitus on perustellut tätä kustannussäästöillä, mutta toisin on käynyt. Kun luvattomista asunnoista on tehty luvallisia, ovat asukkaat ryhtyneet vaatimaan vesijohtoja, viemäreitä, infrastruktuuria ylipäätään, ja tästä on syntynyt miljardien kuluja. 
  Artikkelissa todetaan, että syy ongelman laajuuteen ja yleisyyteen piilee siinä, että varsinkin Etelä-Italiassa ei ole omaksuttu valtiokulttuuria, eikä siten sisäistetä sääntöjä ja määräyksiä. Minä puolestani totean, että italialaisilla on omanlaisensa tulkinta sanonnasta "Oma tupa.oma lupa".

  Aamu Hollolassa on alkutalvinen pakkasaamu.:- Miinus kahdeksan astetta, parin sentin lumikerros satanut yön aikana. Suoranainen ilo oli tallustaa aamulenkki. Tällä kertaa se suuntautui Kuntakeskuksen ohi. 

Hollolan jouluvalot...


...ja tori taustallaan erinomainen kirjastomme.


  Aina en tosiaan jaksa nauttia lenkeistäni, joskus ne ovat "pakkopullaa". Mutta tällaisella ilmalla, kun uusi lumi narskuu jalan alla, puut ovat lumisia, huurteiia ainakin, ei käy viima, ei tuuli, voisi vaikka vihellellä. Niin huomaan myös joskus tekeväni. Eräskin aamu äkkäsin sivutieltä eteeni kääntyneen työmatkalaisen ihmettelevät silmäykset. Sitten tajusin vihelteleväni autuaana Jackson Brownen tahtiin. No, jostain olen joskus bongannut tiedon, että yksin puhuvat ovat normaalia älykkäämpiä. Itsekseen viheltevät luultavasti myös? Vai?
  
  Puolan ilmastokokouksessa syntyy sopu. Omien sanojensa mukaan Mäkäräinen voittaa, vaikka ei suju ammunta, ei hiihto. Trumpin hallinto lujittaa asemaansa maailman tuulisinpana työpaikkana. Poliisi puhalluttaa 30 000 autoilijaa, 25 törkeää rattijuoppoa jää kiinni. Tämä tarkoittaa, karkesti arveltuna, että alle promille puhalletuista on yli promillen kännissä. 

  Joulunalusviikko alkaa huomenna. Pientä pakkasta ja lumisadetta näyttää ennuste näille leveysasteille. Hyvä niin. Luulen, että Anttolassa alkavat selkävedet piiloutua jääkannen alle. Sellaisia tiedonmurusia on somessa näkynyt. Pitää Hanelilta asia päivittää. Vähän kovempaa pakkasta saisi kyllä olla, Anttolassa, jotta kunnolla jäät vahvoisivat. Yhdeksän vuotta sitten käytiin joulun tienoissa Piskolassa. Silloin oli tilanne sen kaltainen, että jäitä pitkin, suoraan Harmolanlahdesta Hanelin rantaan, sörnäytettiin. Tuskin ehtii tänä vuonna sellaiseksi jää muodostua. Mutta ei me kyllä Anttolaan jouluna mennäkkään. Vaan Hanelin porukat tulee Hollolaan. 

Ei kun hyvää joulunodotusta kaikille t. Peppe-Pappa-Pukki

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti