tiistai 6. marraskuuta 2018

KIIRUS

  Nyt, kun täällä kaupunkimaisessa kunnassa Hollolassa, suomalaisittain suuren kaupungin (Lahti 8/107) kupeessa, aikaa vietetään, kirjoitan muutamia huomioita Avokas kontra Hollola.

  Kun jossain kohtaa viime viikkoa Avokkaassa, harmauden ja hiljaisuuden keskellä, jaoin fb:ssa, että sosiaalisuus alkaa selättää troglodyyttivietin, siltä tosiaan tuntui. Kun ollaan Hollolassa oltu muutama päivä, Lahdessakin poikettu, kysyn itseltäni: "mikä sosiaalisuus?" Kanssakäyminen lajitovereiden kanssa jää naapureiden, jos heitä sattuu näkemään, moikkaamiseen, kaupan kassojen ja lihatiskin hallitsijoiden jututtamiseen, Elinan hoitokodin henkilökunnan kanssa keskustelemiseen, tärkeimpänä äidin tapaamiseen. Tämäkö on se elämä, mitä mökin pihalla kaipasin? Saattaapa olla, että mieli vetää saareen hyvinkin nopeasti.

  Toinen huomio on, että jos hiljaisuutta pakoon halusin, koti on siihen väärä paikka. Hiljainen seutu, hiljaiset naapurit, päättyvä katu, loitommalla kulkeva liikenne, merkitsevät, että ei melu häiritse. Joskus saattaa hälytysajossa olevan ajoneuvon ääni, kiihdyttävän rekan murina, kiiriä korviin. Mutta kyllä saaressakin muutaman kerran päivässä koillisesta luoteeseen, tai päin vastoin, suuntaavan reittikoneen ääni kantautuu yläilmoista. Hermeettistä hiljaisuutta näillä latiduteilla on vaikeaa tavoittaa.

  Kolmas mieltä vaivaa seikka on kiire. Kun ihmisjoukkoa katselee, liikennettä seuraa, niin mahdoton läyhke tuntuu olevan. Pohdin, ovatko he johonkin menossa, vai jotakin pakenemassa? Menossa töihin, menossa kotiin, menossa kelaan, menossa te-toimistoon, menossa kauppaan, menossa kouluun, menossa harrastamaan, muuten vaan menossa mukana? Tai pakenemassa vanhempiaan, pakenemassa puolisoaan, pakenemassa tuttaviaan, pakenemassa kavereitaan, pakenemassa kiusaajiaan, pakenemassa vihollisiaan, pakenemassa pomoa, pakenemassa voutia, pakenemassa poliisia, vai pakenemassa itseään?
  Luultavasti tuosta kiirehtivästä joukosta valtaosa on menossa jonnekin, mutta väistämättä pakenijoita mahtuu sekaan. Pakenijalla on ymmärrettävistä syistä kiire. Hänen täytyy pitää hippulat vinkumassa, jottei takaa-ajaja saa kiinni. Mutta eikö jonnekin menossa oleva voisi lähteä hieman aikaisemmin? Källäillä kädet selän takana vislaillen, pysähtyä parin sanan mittaiseen keskusteluun hyvänpäiväntutun kanssa? Autollajohonkinmenijä voisi ajaa tienopeutta, seisahtua punaisiin valoihin, ja olla vaihtamatta kaistaa sadan metrin välein.
 Toisaalta: mikäs maailmanparantaja minä olen tuollaisia ihmettelemään? Ainakin Hilpan mielestä minulla on aina kiire, oltiinpa sitten menossa tai tulossa, minne tai mistä tahansa. Asiassa saattaa olla perää. Kuuluu luoteenpiirteisiin. Joten jos edellä oletettujen kiirehtijöiden luonteenpiirteisiin kuuluu kiirehtiminen, heidän kannattaisi hioa luonteenpiirteittensä haitallisia särmiä. Niin minunkin täytyy varmasti tehdä.

  Vielä yksi seikka, asia, mitä kaipaan. Nimittäin se, että saaressa saattoi vaikkapa kymmeniä kertoja päivässä käväistä pihalla, vaikkei asiaakaan ollut. Sen kun lähti, kylmemmällä säällä vetäisi berberin niskaan ennen lähtöä. Mutta täällä  katsotaan pian sekopääksi, hyvä ettei köysiä vailla olevaksi, jos pörräilee kadulla, tai pihan puolella, vartin välein. Sen verran näinkin rauhallisella paikalla on ihmisiä, päivisinkin. En ole kovinkaan kranttu siitä, mitä ihmiset minusta ajattelevat, mutta ehkä parempi olla herättämättä turhaa spekulointia. Eli mennään ulos vain tarpeen vuoksi. Ei tietysti sen tarpeen, minkä vuoksi saaressa on pihan perälle kiirehdittävä. Tästä huomiosta inspiroituneena laitan kuvan kyseisestä, nyt talven varalle tyhjennetystä, laitoksesta:


  Harmaa ja kostea on ilma Hollolassa. Aamulenkillle lähtiessä + 4 mittarissa. Ja niin kosteaa, että okulaarit oli muutaman sadan metrin tarpomisen jälkeen laitettava taskuun. Onneksi kaukonäköni on iän myötä parantunut (jotakin hyvää vanheneminen sentään terveydelle tuo), että ilman laseja jotenkin lenkillä pärjää.

  Huomenna käydään hakemassa äiti meille iltapäiväkahville. Samalla nähdään, kuinka hän tällaiseen käyntiin suhtautuu. Joulua ajatellen hyvä varmistaa, ettei pieni vaihtelu saa hänen päätään pöyrälle. Samalla reissulla ostetaan Elinalle jotkut sopivat jalkineet talven varalle. Luultavasti helposti jalkaan kiskaistavat "Kuomat". Varmaan äiti hyvillä ilmoilla haluaa ulos istuksimaan, kuten on tähänkin asti tehnyt. Silloin eivät saa varpaat paleltua.

  Maanantaina mennään ottamaan influenssarokotteet, aika varattiin heti, kun se oli mahdollista. Muuten ei olekkaan tarkkoja suunnitelmiä laadittu. Eiköhän aika kulu suunnittelematta. Ainakin lukemista piisaa: Fred Vargasin "Kalmankuoriaiset" kesken. Kesken se jääkin, hetkeksi, sillä eilen nappasin kirjastosta pikalainahyllystä Jo Nesbøn uutuuden "Macbeth". Tuo yli viisijapuolisataasivuinen teos pitää lukea viikon lainausajan puitteissa. Samalla lainasin Leif GW Perssonin jo v. 1982 kirjoittaman, mutta vasta äskettäin suomennetun kirjan "Vallanpitäjät".  Se hyvä puoli Hollolassa vietettävässä muutamassa kuukaudessa on, että kirjaston palveluita pystyy kunnolla hyödyntämään, varauksi tekemään, pikalainoja poimimaan. Olkoon kohti loppuaan vöyryvä syksy, alkava talvi, lukemiselle pyhitetty. Mistään muusta tähdellisestä tinkimättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti