torstai 8. marraskuuta 2018

IHMISKUNNAN TUHO

   Oxfordin yliopiston ihmiskunnan tulevaisuuden tutkimuksen laitos ja Global Challenges -säätiön tutkijat ovat  koostaneet tieteellisen listauksen ihmiskuntaa uhkaavista vakavista riskeistä. Listalla on viisi "nykyistä riskiä", kaksi "ulkoista riskiä" ja viisi "nousevaa riskiä". En riskejä ala yksityiskohtaisesti ruotimaan, listaa voi kukin tarkastella osoitteessa: https://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/77873-raportti-julki-12-tapaa-joilla-ihmiskunta-voi-tuhoutua.
  Muutama huomio kuitenkin. Bioversiteetin kutistuminen sisältyy kai "nykyisten riskien" kohtaan "Globaalin ekosysteemin romahdus".
  Ilmeisesti, koska lista on tieteellinen, on siitä jätetty pois yksi mielestäni mahdollinen uhka, nimittäin maapallon ulkoisen vihamielisen tahon puuttuminen asioihin.
  Se tuossa listauksessa on merkille pantavaa, että tusinasta uhasta on vain kolme sellaista, joihin ihmiskunta ei itse pysty vaikuttamaan: Globaali tappava pandemia, suuren asteroidin törmäys, ja supertulivuoren purkaus. Tai kolme kolmestatoista, jos lisäämäni ulkoinen uhka lasketaan mukaan. Eli ei toivoa ole menetetty. Eli ajatukset tärkeään, hihat heilumaan. Monet suuresti kunnioittamani visionäärit ovat sitä mieltä, että ihmiskunta on niin nokkela ja sopeutuvainen, että se keksii keinot selviytyä mahdottomiltakin tuntuvista vaikeuksista. Niin haluan minäkin uskoa. Onkohan minusta sukeutumassa loppujen lopuksi optimisti?

  Amerikan välivaalit ovat olleet otsikoissa isosti. Ei kai siellä lopulta aivan järisyttävää muutosta nähty? Parempaan suuntaa harpattiin kuitenkin.
  Monasti tulee arkisin katsottua 16:45 alkaen todellinen uutiskimara: Oddaset, Novosti, Uutiset viittomakielellä, Uutiset sekä Uutiset alueeltasi. Oddaset on siitä mukava uutisläheys, että siinä käsitellään ainoastaan Lapin asioita. Ei elämöi Trump naama keltaisena, eivät puolöueiden kannatusmittaukspylväät vilise silmissä, ei Stubb voita eikä häviä, eikä suomalainen kiekkoilija maalaa NHL.ssa.
 
Oddasetin kunniaksi laitan tähän muutaman kuvan Usjoelta:

Jäät lähtemässä Tenojoesta


Talviaamu Kevonsuussa


Kammin ovi unohtunut raolleen


    Nämä kuvat siksi, että Oddasetissä haastateltu iäkäs saamelaismies kertoi talvien jo selkeästi muuttuneen lumettomaan suuntaa, jääkansien tulleen arvaamattomiksi. Muutaman asteen kekilämmön nousu tuhoaa pohjoisessa suuren osan eläimistä, kasveista ja elinkeinoista. "Mutta uusia on tulossa", saattaa joku sanoa. "Maailman pitää muutua", voi toinen lisätä. Niinpä, mutta ei ihmisen aiheuttamien peruuttamattomien toimien kautta, pliis!

 Arkisempiin asioihin. Arkeahan nuo ihmisen aiheuttamat tuhotkin ovat, mutta erilaisiin asioihin.
  Äiti haettiin eilen meille käymään. Hän lähti ihan mielellään. Matkalla jutteli, kymmeneen kertaan, että onpas sumuista, onpas hämärää. Ja että nämähän näyttävät tutuilta, kun keskustan kerrostaloja katseli.
  Meille päästyämme hän kysäisi: "Olenkohan minä täällä ennen käynyt?" Kun asiaa selvittelin, totesi hän: "Niin olenhan minä täällä usein ollut."
  Kahvipöydässä äiti ihaili keittiön seinällä riippuvaa Carl Larssonin maalauksen kopiota. "Tuon taulun muistan, se oli ennen Pepellä ja Hilpalla:"  Mitäpä siihen paljon sanomaan.
  Kun kahvin jälkeen näytin Elinalle muutamaa pöydällä olevaa valokuvaa, hän kuitenkin luetteli saman tien ihmisiä. Alla olevasta lähes vaivatta. "Minä, Erkki ja Ritva", tuli saman tien. Hanelin ja allekirjoittaneen kohdalla oli snadi viive.


 Annan ja Jonin hääkuvasta hän sanoi, että siinä on Anna ja hänen miehensä. Kolmannesta, jossa oli paljon sukulaisia, nimesi hän osan, osa jäi tunnistamatta. Sellainen on äidin muisti. Jotkut asiat ovat syvällä, lähimuisti olemattomaakin olemattomampi. 
   Varmaan huomenna käydään taas Elinaa katsomassa. Viedään hänelle eilen ostetut, kertaalleen isompiin vaihdetut, talvijalkineet. Ja päätettiin, että silloin tällöin haetaan äiti taas meille, koska ei pikku ajelu saattanut häntä hämmennyksiin. 

  Minähän lopetan tähän. Ennen julkaisua liitän vielä kuvan enostani Ollista, R.I.P., innokkaasta kuvaajasta, mielimaisemissaan. Ja esitän kysymyksen. En "Quis custodiet ipsos custodes", vaan "Kuka kuvaa kuvaajia".

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti