tiistai 30. lokakuuta 2018

TUULTA KAAKOSTA

  Aika tuulinen päivä tänään. Kaakosta puhaltelee, suoraan laiturille ujeltaa. Tuulkoon. Verkot saatiin aamulla onnellisesti nostettua. Siikaa syötäväksi, haukea pois laskettavaksi, siinä tämän päivän tulos. Sunnuntaina oli saaliina reilu hauki, rehdin kilon lahna, kaksi siikaa. Siiat jäivät silloin naapuriin. Minä, kostoksi verkon totaalisesta sotkemisesta, haikuutin lahnan. Kyllä oli savulahna hyvää, pitkästä aikaa. Lämpimänä kun sen iltapalaksi pisteli. Haukifileet syötiin eilen.
  Aamulla oli siikoja kahdeksan. Ja yksi kilonen "jänkhäkoira" meidän verkoissa , samanlainen kaverin pyydöissä. Siiat tasattiin. Hauen irrotin hellästi, laskin kasvamaan. Ei ollut tällä kertaa hymypojalle käyttöä. Koska päivällä syötiin eilistä lapapaistia, herkutellaan illalla paistetuilla siikafileillä.

  Kun verkot oli selvitetty, kalat käsitelty, huomattiin, että vesi, perkhele, ei meinaa pelata. Siinä lyötiin arpaa, että onko jäässä, poksahtanut pumppu, vaiko paisuntasäiliö lakossa? Minä varauduin pahimpaan: laitoin tulet hellaan, kävin järvestä vettä, asetin ison kattilallisen lämpiämään. Ohi mennessäni potkiskelin ja nyrkillä mojauttelin ulkoseinällä nousevaa vesiputkea. Se sai ehkä hyyhmässä olleen veden liikehtimään, sillä kun tuli hellassa räsähteli iloisesti, alkoi vesijärjestelmästä kuulua rahinaa, kohinaa ja pulputusta. Kas, jo vain imaisi paisunta-astia märkää sisuksiinsa, alkoi hanasta taas suissuta. Tulevana sunnuntaina on tarkoitus putkisto talveksi tyhjentää. Ilmat lauhtuvat, joten siihen asti saadaan nauttia kotitekoisesta infrastruktuurista.
  Ensimmäinen kerta muuten, kun täällä vesijohto pääsi jäätymään. Pakkasta ei ole huimasti ollut, parina edellisenä yönä muutama aste. Kai se aamulla hyytyi, putki, kun ei pitkään aikaan käytetty niin, että olisi alkanut pumpata uutta vettä sisään. Nytpä tiedetään tulevina aikoina, millaisissa olosuhteissa kannattaa verkosto tyhjentää. Kun ei olla ennen tiedetty, että vesi jäätyy alle nollan lämpötiloissa. Oppia ikä kaikki!

  Tänään ei juuri muuta ole tullut tehtyä, kuin nuo verkon kokemiset jälkiseuraamuksineen, ja paniikinomaiset vedenlämmitykset.
  Äsken käväisin rannassa katsomassa, kuinka vene tuulessa viihtyy. Oikein hyvin, kiitos kysymästä. Samalla pyörähdin venevajassa. Tuollainen on näkymä yhdistettyyn verkkovapetilaan ja sähkösavustamoon:


  Ei ollut tänään savustamolle käyttöä, koska siiat paistetaan. Mutta kyllä tuolla nykyaikaisella pöntöllä ihan kelvollista kalaa saa kypsenettyä. Olen siinä haikuttanut muikkuja, ahvenia, siikoja, ja nyt myös lahnan. Tietysti riippuu, millaista purua tai rouhetta käyttää savun antajana, mutta ei lopputulos paljoakaan häviä perinteisen pöntön tuotokselle. Ja on paljon helpompaa näin kylmään aikaan, kuin loimottaa melkoista lekkoa ulkona, varsinkin, jos tuulee.

  Kun venevajassa ällistelin, päätin otta kuvan muutamasta nykyään niukalla käytöllä olevasta kalusta. Tuossa alla ovat vintilä, höylä, lehtisaha, vanha Mora-puukko, tongit, sahan jako- eli haritusrauta, sekä minulle tuntematon kapistus. Kuvanottohetkellä tuntematon. 


  Kun ikuistuksen jälkeen otin mysteerikalun käteeni, sitä aikani äimistelin, muistin, että sehän on purkinavaaja! Siitä vaan on kadonnut hieman osia, mm. se terä, mikä leikkasi pellin auki. Eli käyttökelvoton purkinavaaja se on. Eipä ole paljon käyttöä, käyttökelvottomalla purkinavaajalla. Mutta säilyköön hyllyllä, kun ei paljon tilaa vie.

  Otin vielä kuvan peltihinkistä Se löytyi kaiken rojun alta, kun viimeistä läpikäymätöntä nurkkaa venevajassa kesällä siivosin. Se on arviolta parinkymmenen litran vetoinen peltisepän tinailema kaunis tarvekalu. Muistini mukaaan siinä säilytettiin 50- ja 60-luvuilla lamppuöljyä. Tiedä, milloin on tehty. Oletettavasti kuitenkin sen jälkeen, kun isä lampun osti. Tai isoisä.


  Huomenna on sitten lähtö kylille. Ennusteen mukaan tuulee aamullakin, mutta ei aivan niin kovaa, kuin tänään. Sade näyttäisi alkavan vasta puolilta päivin. Eli rouva uskaltautuu luultavasti mukaan. Ehditään käydä Agassissa kahveella ja Salessa jotain pientä täydennystä hakemassa.
  Kalakaveri naapurista lähtee huomenna Lahteen. Varmaan Hilpan kanssa kerran loppuviikosta verkkoja kokeillaan, vaikkapa muikkua.

  Marraskussa vielä kai yksi reissu tänne tehdään. Jospa siika olisi silloin rököllään, kun melko niukkaa on ollut tähän asti. Jos kelit kehnoiksi äityvät, saattaa jäädä marraskuussa tulematta. Tai voi olla, että tullaan vasta joulukuussa. Tai voipi käydä niin, että tullaan vasta seuraavan vuoden puolella. Suurin polte on poissa, enkä niin kalamies ole, että syyskutu saisi räntään, lumeen, tuuleen, pakkaseen, lähtemään. Eletään tilanteen ja tuntemuksen mukaan. Ja tänne jää mökki, mikä on valmennettu ja valmistautunut tulemaan toimeen ilman ihmiskättä sydäntalven yli. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti