tiistai 9. lokakuuta 2018

SNADI NARRATIIVI

  Kummallista. Tai sitten ei. Aina, kun saareen saapuu myöhemmällä syksyllä, tai kevättalvella, päälle hyökkää melkeinpä huutava hiljaisuus. Sen aistii aina, riippumatta siitä, onko ollut ihmisten ja infrastruktuurin aiheuttamassa kohinassa päivän, viikon, kuukauden tai useampia. Se on rauhoittavaa. Eilen aloin ihan tarkoituksella höristelemään korviani. Vajaan tunnin kässelehdin ulkona, ja ainoat äänet olivat tikan hetken kestänyt rummutus, ja, tarkkaan kuunneltuna, tiaisten touhukaan puuhailun aiheuttama suhina aitan takana koivuissa. Kai ne kokoavat talvivarastojaan?
  Keväisin täyttää ilman lintujen laulu. Kesäisin myös, minkä nyt pääsee tunkeutumaan varsinkin heinäkuussa ja viikonloppuisin edestakaisin ajelevien veneiden ja vesiskoottereiden pörinän läpi. Loppukesästä, alkusyksystä, kuuluu kuikkien kuikkailuja, joutsenten trumpetteja, yli lentävien muuttolintuparvien kaakatusta. Hienoja elämyksiä, totta kai. Mutta hiljaisuus huutaa minulle kaikkein kovimmin.
  Sydäntalvella ei näissä maisemissa ole juuri tullut aikaa vietettyä vuosikymmeniin. Hiljaisuus on vallalla silloinkin. Tulipalopakkasen kuurottama tienoo suorastaan uhkuu hiljaisuutta. Sitä harvemmin rikkoo edes muuten melkein koska tahansa kuultava korpin ronkunta. Jospa tulisi vielä jäät ja talvi joulukuussa. Saisi yhden joulun täällä viettää, hiljaa hiljaisuudessa. Tai no, ei ihan koko joulua. Pitäähän Iiriksen, Tiilikaisten, kanssa aattona olla. Mistäs se pukki muuten pierastais? Peppe-pappa-pukin tilalle?

  Sunnutaina tultiin, oli hieno keli. Niin oli eilenkin, minkä alkoi illansuussa tihuuttelemaan. Aamusta oli melko tyyntäkin. Päivemmällä äityi hieman tuulemaan. Se tietysti pilasi äsken hehkuttamani hiljaisuuden. Vaikka ei koivujen kohinassa, haapojen havinassa, mäntyjen suhinassa, aaltojen loiskeessa, mitään valittamista ole.

  Lähdin eilen, ihan asiaa tehden, katselemaan vesiltä käsin ruskan laatua ja astetta. Keltavoittoinen oli maisema kotirannalla...


...hieman punertavaakin jossain...


...jossain vielä punertavampaa.


  Ei näkynyt enää vesilintujakaan. Eikä norppia. Eikä ihmisiä. Muutama vekkojata lippukohoineen sentään näkyi mustuttamassa, että muitakin on olemassa. Ja kaunista oli. Ei tähän kyllästy koskaan. Jos kyllästyy, eivät asiat ole enää hyväällä tolalla.



  Nyt, kun tätä kirjoitan, käy mielessä, että jos ihmiset eivät ole aiemmin asiaa tiedostaneet, niin toivottavasti eilen julkaistu ilmastoraportti saa heidät havahtumaan. Jotta tulevilla sukupolvilla olisi mahdollisuus elää ja kulkea luonnossa, kasvattaa taas uusia sukulpolvia elämään ja kulkemaan luonnossa. Paljon pahaa on ihmiskunta teynyt, mutta kaikki toivo ei ole vielä mennyt. Mutta kinthaalla ollaan.

  Väriloistoa on pihallakin...


...mutta en ryhdy vielä haravoimaan. Kahlataan lehdissä, ettei tarvitse moneen kertaan tehdä. Niin kuin ollaan, pöljyyksissään, tehty useina syksyinä.


  Tänään on tulossa sateen sävyttämä päivä. Verkkoja on aikomus luitenkin laskea. Eivät kalat sateesta perusta. Emmekä me naapurin kanssa. Sadevaatteet niskaan, pyydöt järveen. Muikkuja yritetään, siikoja kokeillaan. Jos tulee, muikkuja, on tarkoitus laittaa patakukko leivinuuniin. Kunnon possunkylkeä on varattu mukaan, ihan sitä silmällä pitäen.

  Loppuviikoksi on povattu poikkeuksellisen lämmintä, viittätoista hipoo täälläkin. Eikä satele. Suppilovahverosafari täytyy tehdä. Muitakin sieniä on vielä vähin kerättäväksi. Ja jos ei muuta puuhaa ilmene, kuunnellaan hiljaisuutta, katsellaan päivällä lehtien varisemista, yöllä tähtiä. Ja ollaan vaan. 

  Lopetan tämän kuvapainotteiseksi muodostuneen blogin narratiiviin:

  "Tulimme hyvän sään aikaan, nautimme. Oli hiljaista, nautimme. Tuli sanaharkkaa. Olimme hiljaa, emme nauttineet.

  Ja kuvaan:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti