keskiviikko 19. syyskuuta 2018

OLEN SAANUT ULTIMAATUMIN

  Minulle langetettiin rouskunkeräyskielto. Aivan ehdoton. Vailla mahdollisuutta neuvotteluihin. Lopullinen. Koskien toki vain meneillään olevaa satokautta. Kiellon rikkomisesta koituvien sanktioiden määrää ja laatua ei ole yksilöity, mutta en edes uskalla lähestyä rajoja.
  Kanttarellejä, torvisieniä, erilaisia tatteja, orakkaita, lampaankääpiä, suppilovahveroita, ukonsieniä sekä matsutakeja saan vielä poimia; pakastimet eivät ole aivan turvoksissa. Lupa poimia mainitsemiani lajeja helpottaa tietysti oloa. Tosin lampaankääpä ja ukonsieni ovat olleet viime vuosina kovin harvinaisia reviireilläni. Tuoksuvalmuska ei tietysti ole koskaan osunut poluilleni. Todennäköisesti ei osukkaan. Mutta saahan sitä aina toivoa!
  Kyllä sydäntä särkee, kun kulkee ohi napakoiden, tummanoranssien haaparouskujen, sivuuttaa olkiaan kohautellen parhaassa iässä olevien karvalaukkujen lautan, yrittää olla huomaamatta aluskasvillisuuden seasta pilkottavia voirouskuja.
  Ei sääntöä ilman poikkeusta, määräystä ilman lievennystä. Saan kerätä kangasrouskuja. Edellyttäen, että niiden lakin halkaisija on maksimissaan 3,14 senttiä. Niistä tulee näet herkullista pikkelsiä. Kuten huomaatte, piin likiarvosta on moneen.

  Tähän rakoon on pakko laittaa pari kuvaa syksyn etenemisestä. Pihavaahteran lehti...


...sekä ennenaikaisesti ruskaantumaan äitynyt haapa.


  Eilen aloittelin uuden perunamaan kääntämistä. Melkoinen määrä kiviä maasta rupesi nousemaan. Isoimpien poistaminen oli voimieni ylärajoilla. Vierittelemällä ne kuitenkin onnistuin saamaan sivuun. Jos homman edetessä vieläkin suurempia ilmaantuu, saavat ne jäädä paikoilleen. Kuka määrää, ettei pottuvako saa katketa, tai tehdä mutkaa? Näin aprikoin, hiki pinnassa.

  Käytiin myös eilen puolukassa. Olin bongannut sienireissullani pienen aukion, missä kasvoi tummanpunaiseksi kypsyneita puolukoita. ja isompiakin, kuin ylipäätään tänä vuonna on näkynyt. Niinpä sain Hilpan lähtemään hirvikärpästen armoille.
  Nyt kävi sellainen tsäkä, että muutama päivä sitten hirvikärpäsiä kuhiseva tienoo olikin tyhjentynyt; ainoastaan yksi inhotus surahti kulmakarvoihini seurauksella, että sen elämänkaari loppui sillä kertaa.
  Ei paljon, mutta yhteensä viitisen litraa, saatiin puolukoita kerättyä. Vaikka vähän risteiltiin kallioilla, ei toista satopakikkaa näkynyt. Ohimennen napattiin mukaan koivutatteja pakkaseen asti, vähän kanttarellejä. Liitän alle kuvan tuon puolukkapaikan lähistöltä, jotta teidän olisi helpompi tulevina vuosina löytää sinne.


  Laitettiin eilen myös verkkoja pyyntiin. Muutama muikku -sellainen, ja naapurin Hannu pari 40-millistä ahvenelle. Aamulla käytiin ne nostamassa. Muikkuja tuli melko nirkosesti, kuitenkin molemmille tarpeisiin. Pitää seuraavalla kerralla laskea verkot toiselle apajalle, Hannun harvemmissa oli siika ja ahven. Satunnainen siika, sillä kutua saa odetella vielä pitkään. Ovat vedet vielä melko lämpimiä.

  Muikkkusouvin jälkeen jatkoin tovin pottumaan kääntöä. Kiviä löytyy, aina vaan. Ainakin yksi niin iso paljastui, että sen edessä on nöyrryttävä. Lisäksi, jotta duuni ei olisi liian helppoa, kulkee maassa juuria vallan perkeleesti. Mutta eipä hosuta. Pikku hiljaa, vaikka muutama neliö päivässä, niin ennen lumia siinä varttoo perunamaa keväällä möyhennystä ja vakoa.
 
  Kyllä tuohon hyvä kummeli tulee. Jos ei ihan Faroksen majakan korkuinen, niin tällä menolla se pian järvelle näkyy.


  Löytyi maasta aarteitakin, aarteita kultaiselta repäisykorkkiajalta. Vasemmalla Jaffapullon korkki, keskellä Karjalan, oikealla olevasta ei tietoa, vaikka onkin tutun näköinen.


   Nuo korkit todistavat, että muikun- ja lahnansavustajat ovat nauttineet virvoitusjuomia 1970-luvulla, eivätkä ole olleet he perin valveutuneita.

  Tänään on saunailta.
  Huomenna nahuan vähän perunamaan kimpussa.
  Perjantaiaamuna lähdetään Hollolaan.
  Silmälasit ovat noudettavissa.
  Lauantaina mennään Espooseen Tiilikaisille käymään.
  Maanantaina pitää vielä veidä muutama paperi muutamaan virastoon muutaman henkilön asioiden vuoksi.
  Sitten tullaan takaisin saareen. Ilmoista riippuen jo maanantaina, mutta jos kovasti vettä vihmoo, niin heti, kun ilmat poutaantuvat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti