tiistai 11. syyskuuta 2018

AAMUKAHVIN YLISTYS

  Jos joutuisin valitsemaan yhden asian, mikä minulta kiellettäisiin, aamukahvi olisi listalla viimeisten joukossa. Aamulla taas totesin, kuinka korkealle se sijoittuu nykyisin melko vähäisten paheitteni joukossa. Ykköseksi menee.
  Kun koko lailla kymmenen vuotta sitten lopetin tupakan polton, ajattelin, että kahvin juontikin vähenee. Tupakka ja olivat niin vahvasti yhteydessä toisiinsa, että tuo oli ihan perusteltu luulo. Mutta paskat! Kahvin kittaus pysyi suunnilleen ennallaan. Jos mihin suuntaa liikahti, niin mieluumin lisääntyi. Se ero aamukahvin nauttimiseen tuli, että nykyään syön sen kanssa ihan kunnon aamupalan. Ennen oli aamupala muutama kuppi kahvia, muutama Nortti, vahtoehtoisesti pari pesällistä Mac Baren'in Vanillaa.
  Aamukahvin ehdottoman ykköstilan jälkeen seuraavat, melko tasavertaisina, päiväkahvi ja iltaespresso. Nämä kolme kuuluvat jokapäiväiseen rutiiniin. Tietysti satunnaisesti nautitut kahvit kuppiloissa tai kahvibaareissa ovat joskus nautinnollisia. joskaan eivät joka paikassa. Painunutta, tai kitkerää automaattrikahvia, tarjoavat paikat ovat reiteilläni tulleet tutuiksi. Niitä pyrin välttämään, kuin ruttoa. Tämä tuli opittua jo 1970-luvun alkupuoliskolla. Silloin tuli ajeltua Utsjoelle useampia kertoja vuodessa. Taukopaikat tuli koluttua, ja monet pannaan laitettua juuri huonon kahvin takia. Niin periaatteellisesti, että kerran loppui meiltä eno-Ollin kanssa bensa, kun ei menty boikottilistalla olevalle asemalle tankkaamaan. Ei kun eno liftaamaan muutamat kilomerit Sodankylään. Onneksi ei ollut sydänyö talvella. Ei tarvinnut kauaa kyytiä odottaa. Kyllä ainakin reilu neljännesvuosisata sitten bensakanisteri kädessä pientareelle pysäköidyn auton vieressä peukkuaan näyttävä otettiin höylisti kyytiin. Miten lienee nykyisessä, epäluulojen ja pelkojen täyttämässä maailmassa?
  Aamulla kävin sauvakävelemässä peruslenkin. Siitä terävimmät vetävät johtopäätöksen, että olemme Hollolssa. Eikä menee pieleen. Tulimme eilen. Palaveri äidin hoitokodissa piti olla tänään. Se siirrettiin huomiseksi, mutta tultiin kuitenkin jo eilen. Ehditään asioita toimitella, pyykkiä pestä. Ja huomenna usmuutetaan taas Anttolaan. Siksi maininta sauvakävelystä, että aamukahvin merkitys korostuu, kun sen nauttii yhden Benecol-juoman voimalla tehdyn lenkin ja suihkun jälkeen.
  Kun joskus, yleensä kerran vuodessa, labra-aamuna ennen verikokeita, joutuu viirailemaan kahvin nauttimista aamupäivälle asti, on elämä yhtä tuskaa. Tunnustan olevani kahviriippuvainen.

  Serena Williams kiukutteli itselleen tappion.

  Ruotsin vaalit oli ja meni. Puhetta niistä taitaa riittä vielä kauan.

  Tänään on 11.9. 17 vuotta on siitä iskusta jo kulunut. Noina aikoina syntyneet ovat täysikäisyyden kynnyksellä. "Tempus fugit", kuten olen mahdollisesti aiemminkin todennut.

  "Kansainvälisessä avaruusasemassa havaittiin reikä – venäläisjohtaja epäilee, että porattu tahallisesti", uutisoi IS. Voin vakuuttaa, että se en ole minä, vaikka ihan tehokas akkuporakone minulla onkin.

  Vesa Keskinen osti toisen Labourghininsa, puolen miljoonan arvoisen. Sillä varmaan kiertää kyläkaupan alle minuutissa.

  Turussa varastettiin parkkimittareista 1,7 miljoonaa 20 vuoden aikana. Asialla oli kaksi kaupungin työntekijää, sekä autoliikkeen johtaja. Nopean laskutoiminuksen jälkeen voi todeta, että kopla tienasi keskimäärin 1 700 000/3/20/12  = 7 083,32 €/kk. Puhtaana käteen. He varastivat tuohon hintaan kolikoita n. 12 750 kiloa laskettuna euron kolikon painon ja määrän mukaan. Ei ollut äijillä pulaa pajatson käytövoimasta!
  Kun vorot vapautuvat, voipi leipä olla tiukemmassa; parkkeeraus maksetaan yhä enenevässä määrin lähimaksuina ja sovelluksilla.

  Tonnin painoiset sonnit putosivat lietekouruun Mikkelissä. Palokunta pelasti elikot, jotka eivät lokkaantuuneet pahemmin. Tästä Länsi-Savon uutisesta palautui mieleeni lapsuuden tapahtuma. Kotitalossani Piskolassa putosi suomenhevonen Heli navetan vintille johtavan rampin läpi heinäkuormaa sinne vietäessä. Ei kokonaan, mutta takajalat ainakin menivät läpi. Hevonen oli tietysti hädissään. Muistaakseni Kiljusen Martti (Muikku-Martti) oli paikalla. Hän sai Helin rauhoiteltua niin, että valjaat pystyttiin riisumaan. Palokunta apuun silloinkin hälyytettiin, Anttolan VPK. Paloauto tuli, muutamia miehiä. Paloletkuja uitettiin Helin mahan ali, ja miehissä nostettiin heppa ylös. Viitisensataa kiloa suomenhevonen painaa, joten urotyön tekivät nostajat. Tapaus ei tainnut päästä lehtiin, ei ainakaan someen.

  Siinä tärkeimmät uutiset ei ehkä niin relevanttien kommenttien maustamina. Jos muistojani bensan loppumisesta tai hevosen putoamisesta epäilette, niin hyvä. Sillä "Dubium sapientiae initium".

  Laitanpa loppuun kuvan sienimatsään suuntavasta, hirvikärpäsenestopäähineeseen sonnustautuneesta miehestä. Tuo "putkihuivi" vedetään metsässä silmäripsien päälle ja korvien yli, ja sen takalieve työnnetään kauluksen alle. Ei se mitään estä, onpa henkinen tuki kuitenkin. Hirvikärpäsiä on nimittäin enemmän, kuin jaksan koskaan muistaa olleen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti