tiistai 10. lokakuuta 2017

KYMMENEN SYKSYÄ

  Sateennuhjuista päivää vietellään. Ei ulkoilu innosta. Eikä tallenteiden tuijottelu. Ei edes lukeminen tunnu ottavan tulta. Vaikka ihan kelpo dekkari, Geir Tangenin "Maestro", on työn alla.
  Päädyin koneelle selailemaan tallentamiani kuvia. Siitä sain idean "Kymmeneen syksyyn".

2007


  Tuona syksynä löysin ensimmäisen kunnollisen suppilovahveromestan Anttolasta. Kuvassa satoa lokakuulta. Olivat muistaaksesni jäisen kohmeita kerätessä. Mutta hyviä pannulla. Vähän pliisuja kuitenkin. Saa olla eri mieltä, ärähtää, tai poltaa sulakkeensa, mutta mielestäni suppikset ovat melko mietoja maultaan. Siistejä kerätä, helppoja käsitellä, mutta meikäläisen asteikolla 3/5.
  Tuosta syksystä ei muuten kummempia muistikuvia ole. Eikä montakaan kuvaa tiedostoissa.

2008


  Olin jokunen vuosi aiemmin ostanut muutaman halvan myrskylyhdyn, Hong Kongista, muistaakseni. Niitä olin syksyisin viritellyt milloin minnekin tunnelmaa antamaan. 2008 olin ripustanut neljä aitan edustalle. Kuva osoittaa, että luultavasti se on otettu silloisella pokkarilla P-asetuksella ilman tukea, saatikka statiivia. Ihan hauskat "tontut" kuitenkin.
  Ei tämä syksy ole mistään erityisestä syystä mieleen jäänyt. Kuvia on syys- ja lokakuisesta Avokkaasta alle kolmekymmentä.

2009 


  Tämä kuva on lokakuun alusta. Puissa on vielä runsaasti lehtiä.  Hilpalla oli syysloma, olimme reilun viikon saaressa. Eihän tuo lumi tietysti jäänyt. Mutta oli sitä jokusen päivän maassa ja puissa. Pidän suuresti pilvisenä päivänä mustana peilautuvan veden ja rantojen puhtaan valkeuden kontrastista. Miksen myös kirkkaan päivän sinisen ja valkoisen yhdistelmästä. Mutta isämaallisuuteni on sellaista sorttia, että antaa mustavalkoisen mennä edelle.

2010  


  Yksinäinen kaisla sumun keskellä kiteyttää hyvin lokakuista aamutunnelmaa. Se on otettu lauantaina, 2.10.2010. Luulen, muistelen, että olimme tuolloin taas syyslomalla. Ja useimmat aamut olivat sumuisia, kuten usein syksyisin. Kuvakansion perusteella kerättiin samalla reissulla suuret määrät tatteja. Oli suotuisa syksy sienille, otaksun. Alla oleva kuva on nimittäin otettu 1.10 2010. M.O.T.


  Tuon lokakuisen viikon aikana oli myös aurinkoisia päiviä. Ja ensilumenkin antoi, pienen härmän. Kuvakansio todistaa, mutta saatte uskoa ilman kuvaa.

2011  


  Mielestäni kaikessa niukkuudessaan hyvä kuva, napattu marraskuun kolmannen ja neljännen päivän välisenä yönä. Ja syyslomalla Avokkaassa. Taitaa olla yksi harvoista viikoista, jotka olemme marraskuussa saaressa olleet. 
  Tuolta syksyltä alkaa olla jo enemmän kuvia tallessa. Tietää vaikeutta valintoihin. Mutta ei tämä mikään kilpailu ole. Joten tällään toisen otoksen. Haneli ja Harmoisen Matti vetävät periä veneeseen syyskuussa 2011.


  Tuo syksy meni muistini ja tallennettujen kuvien perusteella ilman sen erityismpiä sattumuksia.

2012


  Tässä sunnuntaina, 7 lokakuuta 2012 otetussa kuvassa Hilppa myhäilee vienosti suppissaaliille. Lomaviikko oli alussa, oikeastaan siis alkoi vasta seuraavana päivänä. Sieniä saatiin vielä mukavasti. Lahnojakin savupönttöön. 
  Vielä laitan syyskuisen illan viimeisessä valossa otetun kuvan salmen vastarannalla uiskentelevasta joutsenesta.


  Ei syksyn aika 2012 ole myöskään millään tavalla poikkevana mielessä.

2013  


  Pysytään joutsenissa. Tämä yksilö lenteli ohi suotureissulla aamun valjetessa 7. syyskuuta 2013. Liekö ollut sama sama vanhapoika, kuin edellisen syksyn kuvassa. Tuolta aamulta on tallessa montakin mielestäni hyvää kuvaa. 
  Syksy tuntuu menneen normilatujaan. Kuvatiedostot ovat hyviä asioiden mieleen palauttamiseen. 
  Marrskuun alkupuoleen oltiin sinä vuonna syyslomalla. Alla oleva kuva on napattu maanantaina, 11. marraskuuta klo. 15:56 laiturilta.


  Selkeät myöhäissyksyn päivät ovat ihan ykkösiä.

2014  

  Syksy 2014 ei sitten ollutkaan ihan tavanomainen: Iiris syntyi! Mutta ei nyt kuvia hänestä. Tyttö näki päivänvalon 1.10.2014. Sattuneesta syystä emme syyskuun jälkeen juuri saaressa olleet.


  Helmi oli kanssamme saaressa 3-10.10 2014. Hieno koira, ikävä iski. Mutta aika aikaa kutakin. Pääasia, että jää hyvät muistot.
  Tuolta syksyltä on siis vähän kuvamateriaalia saaresta kovalevyllä. Alla oleva kuva on otettu sunnuntaina, 7. syyskuuta 2014. Siihen liittyy kaksi merkittävää muistoa. Ennen kuin pääsin kuvauspaikalle, olin kertaalleen tehnyt aamusumussa täyden ympyrän, löytänyt itseni taas Avokkaansalmen suulta. Ja parin vuoden kuluttua tuosta ikuistamisesta oli tämä "satumetsä" hakattu aukeaksi.


2015 

   Tältä syksyltä on yllättävän vähän kuvia tallessa. Syytä en tiedä, ei vaan ole tullut otettua. Laitan kuvan syyskuiselta uistelureissulta.


2016  

  Viime syksyltä onkin sitten ikuistuksia piisalle asti. Vaikkapa savupöntön tuotosta 6. syyskuuta...


...tai rantapuita 16. lokakuuta...


...tai kauniit lehdet 30. lokakuuta.


  Siinä tuli kuvakirjaa kerrakseen. Tämänsyksyistä kuvasatoa lähdetään kasvattamaan huomenna, heti aamusta. Toivotaan, että ehkä kuuden päivän sessioon mahtuu sateettomia syyspäiviä. Mutta niistä sitten toisessa tarinassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti