Tuleeko liikaa katseltua noita epookkisarjoja? Siitä päättelen, että kun "The Halycyon'n" eilistä jaksoa tuijotin, aloin pohtia, että missä se Calle luuraa? Ja että pääkokkihan on inhimillisellä tuulella. Ennen kuin äkkäsin, että eihän tää, piruhitto, ookkaan "Aika on meidän"! Tai saattaa tuo sekaannus olla merkki seniiliyden orastuksesta. Tahi muuten vaan pöljyydestä.
Mitä muuta kuin epookkia tuleekaan seurattua? Emmerdalen lisäksi. No "Rantahotellia" ainakin. Tai epookiksi senkin voinee luokitella. Epookkikomedia? Ihan hauska tanskalainen. Ja "Petosta" ja "Pinnan alla", tanskalaisissa pysyäksemme. Ensimmäinen on ihan hyvä, toinen on terroristiaikaan ympätty pläjäys.
Vielä yhtä tanskalaista, nyt ruotsalaisten kanssa, eli "Sillan" uusintoja, uusia odotellessa, on myös tullut seurattua. Tietysti "Vera Stanhopea". Niin ja "Jack Tayloria".
GoT:ssa ollaan kuudennen kauden puolivälissä. Eli ei ole tietoa, kuinka Jorah Mormont'n on käynyt; onko harmaasuomu miehen nitistänyt, vai onko hän löytänyt parannuskeinon.
Varmaan marraskuussa tulee elokuviinkin poikettua. Kino Iiriksessä menee näköjään "Yösyöttö". Samoin "Loving Vincent", van Gogh'sta kerova leffa. "Ikitie" pyörii myös vielä jonkin aikaa. En ole FinnKinon sivuilla käynyt. Mieluumin vierailen Kino Iiriksen luvalla sanoen hieman nuhjaantuneesa salissa, kuin yhdesskään ison kilpailijan useasta nykyaikaisesta.
Mieli tekee myös käydä Lahden Kaupunginteatterin "Täällä pohjantähden alla"-esitys katsomassa. Miksemme menisi? Eli mennään, kunhan yksi reissu saareen on vielä tehty. Sitten alkaa kulttuurijakso.
Otsasi hieskoivus' tulee sinun leipäsi ansaitseman, sanotaan motintekijälle. Jos ei ihan noin, niin aika ajoin paidanselkämys märkänä tullaan kulttuurin perässä loikkimaan. Kun yritetään kolmessa kuukaudessa saada vuoden annos sullatettua. Päivänäytöksiä kytätään. Kirjastojen ovia kulutetaan. Tallenteita sormet rakoilla ajastetaan. Hyvää vaihtelua polttopuiden kantamisen, lehtien haravoimisen ja verkkojen kokemisen jälkeen. Ja latautumista seuraavan vuoden mittelöihin.
YLE kertoi, että alkoholin myynti laski alkuvuonna 2 %:a viimevuotisesta. Näkyy siis tilastoissa, että en ole käynyt tänä vuonna kuin kerran Alkossa. Tai ei se ehkä kaikkea selitä. Sillä vaikka joskus on tullut mukia kallisteltua enemmän, ei sentää niin paljon. Sitä paitsi tuo tilasto taitaa koskea päivittäistavarakauppojen myyntiä. En ole ikänään ollut keskarin suurkuluttaja. Korkeintaan keskikisuuri. Ennen keski-ikää. Keskimäärin.
Alkoholikatsauksesta urheiluosioon. Peltsuilla menee mukavasti. On taulukossa neljäntenä, vain pinnan Jypiä, kaksi Kärppiä, sekä neljä Tepsiä perässä. Ja kaikilla on yhtä monta matsia takana. Alkunylkyä tämä tietysti on. Syksyllä ne kananpojat lasketaan, mitkä haukoilta säästyy, keväällä ne ne lätkäjengit palkitaan, mitkä tappiolta välttyy. Toivottavasti alkunylkyä, sillä savolaisten kannalta on tilanne tällä erää kehno; KalPa toiseksi viimeisenä, Jukurit hännänhuippuna. Mutta kuten tuli mainittua, alkunylkyä.....
Vielä hieman tv:sta. Miksi esiintyjät ja juontajat tuputtavat ohjelmiaan malliin: Seuraavassa jaksossa vieraana se ja tämä, tapahtuu sitä ja tätä, nähdään perjantaina kello kaksikymmentä! Asia on niin, että vaikka katsoa tapittaisin silmät puukonpään verran ulkona (mitä en tietysti tee), eivät he minua missään tapauksessa näkisi. Sillä ei kaksisuuntaista tv:ta ole vielä tuotu markkinoille. Vaikka mahdollinen se on, teknisesti. Round trip-tv, eli hin und zurück-fernseher. Interaktiivista toosaa joudutaan vielä odottamaan.
Huomenna pitää vähän takapihalla rapsutella. Puotaa kun on luvattu. Maanantaina siivotaan. Keskiviikkona Anttolaan. Väliajat sielun- ja ruumiinkulttuuria. Ja nokosia. Kun vanha mies nukkuu, on se, kuin ottaisi rahaa pankista. Vaikka olisi tilit miinuksella. Mutta kyllä pikku tirsat aterian päälle ovat hintansa väärti.
Sellaista on kun vanhenee. Ei millään haluaisi, vanheta. Mutta pakkohan se on, kun seipäällä soitetaan. Sano Parkkis-Antti-vainaa kirvespöydässä Seilonniemellä. Kirveshän on korttipeli, jota osaamaton ei Juvalla pääse ripille. Kopioin lopuksi googlettamalla löytämäni "naurunappula.co-sivuston" kirvessäännöt. Rattoisia pelihetkiä.
KIRVES
2-9 pelaajaa. Jakaja vaihtuu vuoroittain. Jokerit ovat pelissä. Jakaja tekee työt ja tämän oikealla puolella oleva pelaaja nostaa pakan. Nostetun pakan alin kortti tarkastetaan. Jos alin kortti ei ole jätkä tai jokeri, kortit jaetaan normaalisti.
Pelaajille jaetaan viisi korttia, joita ei saa katsoa ennenkuin pakan päällimmäinen on käännetty. Pakan päällimmäinen käännetään, ja se on valttiehdokkaana tällä kierroksella. Jos pakkaa nostettaessa alin kortti on jätkä tai jokeri, toimitaan kuten erikoissääntöjen kohdassa "Yhteinen" osoitetaan. Jos päällimmäinen on ässä tai kakkonen, toimitaan kuten erikoissääntöjen kohdassa "Ässä päällä" kerrotaan. Jos päällimmäinen kortti on jätkä tai jokeri, toimitaan kuten erikoissääntöjen "Pakkohakki" -kohdassa kerrotaan. Nyt katsotaan kortit. Jakajan vasemmalla puolella oleva aloittaa puheet. Hän katsoo, haluaisiko pelata näillä korteilla. Jos hän niin päättää, hän sanoo "pelataan tuota maata", ja on ns. värimies. Tällöin muut pelaajat ovat joukkueena värimiestä vastaan. Pelaaja voi myös sanoa "viisi", jolloin hän ei halua ehdottaa mitään valttia. Jos kaikki sanovat "viisi", seuraava jakaja tekee uudet työt. Jos pelaaja ei halua tehdä valttiehdokkaasta valttia, hän sanoo "ei ole paljoa tuota maata". Tällöin haluaa ehdottaa uutta valttiehdokasta. Jos kaikki muut sanovat "viisi", uuden valtin ehdottaja määrää valtin, ja peli käynnistyy. Ehdottajasta tulee värimies.
Korttien vahvuusjärjestys: Kortit ovat vahvuusjärjestyksessä numeroidensa perusteella. Ässä on oman maansa kovin kortti. Mikä tahansa valtti on muita maita kovempi kortti. Numerosääntö pätee myös valtteihin. Jokeri on voittamaton yllättäjä. Jakajan vasemmanpuolinen aloittaa pelin siten, että pelaa tikkiin haluamansa kortin, olkoon nyt esim. ruutukuningas. Muiden on tunnustettava tätä maata, tai pelattava jokeri/valtti. Jokainen vuorollansa lyö tikkiin korttinsa, jonka jälkeen katsotaan, kuka voittaa. Tikin voittanut saa pisteen ja aloittaa seuraavan tikin.
Näin jatkuu kunnes käsikortit on pelattu. Nyt katsotaan, kuinka monta pistettä joukkue ja värimies saivat. Joukkueen pisteet lasketaan yhteen. Jos joukkue voittaa, kaikki joukkueessa saavat pisteen, ja jos värimies voittaa, vain värimies saa pisteen. Kun joku saavuttaa kolme pistettä, hän poistuu pelistä. Peliä pelataan kunnes kaksinpelissä jompikumpi häviää. Koko pelin hävinnyt saa ns. silmän, jota voisi kutsua jonkinlaiseksi miinuspisteeksi. Peliä pelataan uudestaan kunnes joku saa kaksi silmää. Kahden silmän pelaajaa kutsutaan kirvesmieheksi, ja peli-ilta voidaan päättää tähän.
ERIKOISSÄÄNNÖT
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti