perjantai 27. lokakuuta 2017

KESÄAIKA PÄÄTTYY

  Kesäaika päättyy sunnuntaina aamuyöllä. Hyvä tietää. Tosin bermudat ovat jo aikaa sitten siirtyneet naftaliiniin. Pitkien kalsareiden antamaan tilaan.
  Kesäajan lopun kunniaksi kuulema ja näkemä (tv:sta) sateli reilusti lunta Etelä-Suomessa. Ja enempi läntisessä osassa. Aina Tamperetta ja Lahtea myöten. Täällä ei tullut hiutaleen hiutaletta. Tai jos tuli, tuli se sydänyöllä, salaa, hiljaa leijuen, ja aamuun mennessä sulaen.

  Eilen kävin kovassa tuulessa nostamassa verkot. Ei ole verenkierto entisaikojen mallilla; jo otti kylmä näppeihin.
  "Ovat keksineet neopreenihanskoja", saattaa joku todeta.
  "Niin ovat", vastatotean. "Mutta ei ne kaupan hyllyllä paljoa lämmitä!"
  Eli tyhmästä päästä kärsii, jos ei koko ruumis, niin ainakin syksyisellä viimalla verkkoa kokevan räpylät.
  Ei ollut kuin yksi siika, reilu puolikiloinen. Kovassa tuulessa pyydöt laskettiinkin. Tulivat perässä, eli liian syvälle. Tai sitten eivät muuten vaan sattuneet siikojen uimareitille.

  Tänään usmuutin kylille, kymmeltä oli veneen (lue "koneen") talvihuolto. Alla arktisiin olosuhteisiin oikeaoppisesti (neopreenihanskoja lukuunottamatta) varustaunut minulle tuttu mies lähdössä ulapalle.


 Aika hiljainen oli Anttola City....


....mutta ei huolto väenpaljoutta kaivannut.


  Hilppa oli sillä välin haravoinut kulkuteitä ja paksumpia lehtimattoja. Lounaan jälkeen jatkettiin tovi yhdessä sitä hommaa. 

  Sitten kahvit Anttolan Salesta lunastamieni paakelsien kera. Koska keli oli melko tuuleton, sekin vähä vire saaren takaa, lähdettiin laskemaan verkot. 


  Nyt ne sattuivat, mielestäni, sopiville paikoille. Aamulla saatan joutua pyydöt nostamaan lumi-, räntä-, tai vesisateessa. Tai sitten puotasäässä. Nostettava ne on, satoi vaikka vanhoja ämmiä, puukot tai äkeet selissä, tahi kirveet persiissä. Taikka puukkoja, kunhan tulevat päät edellä. Esterin ahterista en viitsi edes mainita. No, taisin mainita jo. Kyllä ukkovaareilla on vertauksia rustatessaan ollut hauskaa, luulen. 

Näille vuosin näkyy koko rakennuskanta järvelle.


  Se on perjantai. Huomenna lauantai. Sitten sunnuntai ja talviaika, eli oikea aika. Olin jostain huomaavinani, että mepit ovat ryhtyneet vaatimaan talviaikaan siirtymistä lopetettavaksi. Mikäli minulta kysytään, niin aivan sanonko mistä koko idea! Siis talviaika, ei sen poistamisen vaatiminen! Turhaa sähellystä, säätämistä, sekoilua, vaivaa, rahanmenoa ja lievää jetlagia se vain aiheuttaa. Luulisi, että palaaminen normaaliaikaan ei kummempia operaatioita vaatisi. Sen kun jätetään keväällä kellot rukkaamatta. 

  Maanantaina, viimeistään tiistaina, on aikomus vene nostaa Hanelin rantaa hibernoimaan. Hyvä mesta sille siellä on. Tehä näppästään vielä kehikko pressulle, niin antaa värkin huilata. 
  Me tullaan, jos tullaan, todennäköiseti tullaan, vielä saareen. Soutuvene jää pohja ylöspäin kellotaen Potinlahteen varttumaan. Mutta aika näyttää. Sillä aika on siinä hommassa mahdottoman hyvä. Aika näyttää paljon tarkemmin, kuin Nostradamus, Baba Vanga ja Aino Kassinen yhteisvoiminkaan kykenisivät ennustamaan. 

  Käväisin heittämässä kepillisen. On vetässyt ilman tyyneksi, veden pinnan lähes peiliksi. Pitääpä vilkasta sääennustetta. Iltasanomien sääsivusto on niin etevä, että siinä näytetään rinnakkain Ilmatieteen laitoksen ja Forecan ennusteet, tunneittain, 24 h eteenpäin. Katsoja saa siis valita mieleisensä! No, 1 m/s on tuulen arvioitu voimakkuus klo. 17, molemmissa. Aamulla klo. 8, eli verkonnoston aikoihin, povaa Ilmatieteen laitos  +1 astetta, etelätuulta 6 m/s ja pientä lumisadetta, Foreca +1 astetta, etelätuulta 5 m/s ja räntäsadetta. Minä valitsen tuulen nopeuden Forecalta ja sateen olomuodon Ilmatieteen laitokselta. Molempien lämpötila sopii. Eläköön valinnanvapaus!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti