keskiviikko 25. lokakuuta 2017

NÄKÖALAT SELKENEE

  Anttola, Avokas +/-0, puuskittaista kaakkoistuulta 3-7 m/s, jokseenkin näppituntumalta, tai paremminkin nokan punaisuudella mitattuna. Kymmenen maissa oltiin vastarannalla. Pressu pois, tavarat veneeseen, vesille. Kun laituri alkoi näkyä, äkkäsin, että siellähän on vene. Arvasin toki heti, kenen, en virkavaltaa vaivannut. Ja niinpä oli, Hanelin vene. Olivat jänismetsällä: Haneli, Ikolan Toni poikansa kanssa, sekä kaksi koiraa. Pari ajoa olivat saaneet. Ja juuri oli jänis mennyt verannan alle! Syntymäkotiinsa meni suojaan. Sieltä ne keväkesällä iloksemme ja myöhemmäksi mieliharmiksemme putkahtivat salaatit hoitamaan, syyshortensian versot popsimaan, herneet ja pinaatin parempiin suihin napsimaan. Parsakaalista tai valamonruususta puhumattakaan. Pupujussit.
  Metsämiehet jättivät jänön vapisemaan piiloonsa. Hyvä, etteivät laskeneet mäyräkoiraa sinne. Tiijä, mikä soppa siitä olisi syntynyt. Sitä paitsi tarkoitus on purkaa veranssi vasta ensi kesänä, ei nyt. Koiran ja jäniksen pelastamiseksi.
  Pyssysankarit poistuvat pian, kun olivat molemmat koirat saaneet kiinni. Me tavaroita purkamaan, uuneja lämmittämään.
  Vesisysteemit olivat, kuten ounastelin, kurantissa toimintavireessä. Kaikki muukin kohdillaan. Paitsi, että kertalleen harvoidut kulkutiet ovat lehtimaton peitossa. Ei ole paljoa enää puissa, lehtiä. Siitä seuraa, että näköalat järvelle ovat huomattavasti selkeytyneet.



  Uuneissa on parit pesälliset poltettu, ilmalämpöpumppua muutama pykälä ylemmäs säädetty. 
Neljä verkkoa iltapäivällä siikojen mieliharmiksi on laskettu. 

  Nyt on ilta koittanut. Emmerdalet katsottu. Minä ryhdyin naputtelemaan. Päivän tärkeimmät on yllä kirjoitettu, joten palataan eiliseen.
  Minulla on tätä nykyä puhelin, joka ei turhia pirise. Äiti-Elina soittaa yleensä aamuisin.  Kaverit näin some-aikana muistavat puhelulla harvoin. Haneli pirauttaa, jos on asiaa, eli vielä harvemmin. Sen ja tuon kauppiaat silloin ja tällöin, minkä mitäkin myyjät milloin kulloin. Vaan eilisilta oli poikkeus. Kuuden jälkeen pirahti känny; Hannilan Hannu soitteli mökiltään, kyseli, koska ollaan Anttolaan tulossa. Tovi rupateltiin. Laatusarjan!?!? tauolla laittelin espresson tulemaan. Istahdin sohvalle, taas pirisi. Tuntematon numero. Vastasin. Soittaja kertoi nimensä. Se meni tietysti ohi korvien. Sitten hän kysyi:
  "Onko nimi tutun tuntuinen". 
  Minä siihen: "Sori, meni nimi ohi".
  "No tuoko nimi Tapani K. mieleen muistoja 50 vuoden takaa?"
  Minä äimän käkenä: "Kylläpä tuo, toden totta! Ja taitaa siitä olla ylikin 50 v."
  "Pannaan yksi päälle", vastasi soittaja.
  Yllättävä yhteydenottaja oli Tapsa K. Hän vietti kesän 1966 Avokkaassa. Isoäidilläni Emmalla (meille Oma Emchen) oli kesäisin joku lukioikäinen poika apunaan. Leski kun oli, hän tarvitsi puun pilkkojaa, nurmen leikkaajaa, veneen ajajaa. Muistaakseni näitä "kesäpoikia oli neljä, heistä Tapsa kolmantena. Minä en vallan kauheasti aikaani Avokkaassa sinä kesänä viettänyt, jonkin verran kuitenkin. Mieleeni on jäänyt se, kun Tapsan kanssa upotettiin pihanurmikon keskelle sementtilaatoista 3 X 3 metrin tasanne pöydälle ja tuoleille. Se on paikoillaan vieläkin, saumat kasvaen voikukkaa ja laatat sammalta. Toinen heti puhelimessa mieleeni tullut juttu oli se, kun kauniina kesäpäivänä oltiin Tapsan kanssa pienellä kalliluodolla ottamassa aurinkoa ja uimassa. Minulla oli tupakkiaski ja stidit taskussa. Pitkään arvuuttelin, uskallanko kertoa hänelle paheestani. Lopulta sain asian kakaistua ulos. Ja hermosavut päälle. En tajua miksi en ollut rohjennut paria, kolmea, vuotta vanhemmalle kaverille totuutta aiemmin kertoa.
  No puhelimessa me muisteltiin vanhoja, selvitettiin uutta. Entinen lahtelainen Tapsa asuu nykyään muualla. Mutta sovittiin, että kun hän tulee Lahteen käymään, niin soittelee. Sovitaan tapaaminen. Ja fb-kavereiksihan me heti tietysti heittäydyttiin. 
  Tapio kertoi myös syyn siihen, miksi hän reilun 50 vuoden tauon jälkeen otti yhteyttä. Jääköön se hänen ja minun asiakseni, ainakin tässä vaiheessa. Mutta oli syy, mikä oli, mukavaa, kun soitti. Varmasti vielä tavataan. Mikä ettei tulisi Tapsa verestämään puolen vuosisadan takaisia muistoja Avokkaaseenkin!
  Rattoisasti vierähti puhelimessa Emmeradalen toinen jakso, taisi mennä uutisillekin. Ja espresso pääsi pahasti jäähtymään. Pieniä uhrauksia kokonaisuuden kannalta. 
  Noista "kesäpojista vielä: Numeroiden 1 ja 2 myöhemmistä vaiheista en tiedä mitään. Numero 4:n kanssa ollaan pidetty harvakseltaan yhteyttä, paremminkin viime vuosina tavattu sattumalta. Tuli vaan mieleeni, että jokaisen meistä pitäisi etsiä ainakin yksi nuoruuden tuttu tai kaveri käsiinsä. Elämä on lyhyt, hauskaa vaihtelua eläkeläisen dallaamiseen tuollainen vanhojen muistelu. Toki somen, lähinnä fb:n myötä on minullekin tullut useita uudelleen viritettyjä kaveruuksia ja tapaamisia vuosikymmenten jälkeen.
  Jälkihuomautuksena sanottakoon, että kun kun rupattelin Tapion kanssa, piippasi känny tulevaa puhelua. Jälkeenpäin katsoin; tuntematon numero. Eikä ole soittanut uudestaan. Lienee joku lehtikauppias. Mutta että minua yritetään tavoittaa kolmeen kertaan reilun puolen tunnin aikana, on melko harvinaista. Onneksi. Tai valitettavaksi. Päättäkää te.

Laitetanpa vielä yksi kuva. Jos Tapsa lukee, niin näkee, minkä värinen talo on nykyään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti